Fritt skolevalg er den mest rettferdige inntaksordningen vi har
BjørgulfClaussenfra Rødt Bærum skriver i sinkronikk 2. mai om at fritt skolevalg er urettferdig og at skolepolitikken tilBærum Høyre er direkte skolefiendtlig.Argumentene hansviser en mangel på kunnskap om utviklingen av norsk skole de siste årene, om atmange av Bærum Høyres tiltak i skolepolitikken gagner dem som sliter mest, ogom hvor bra fritt skolevalg er i forhold til alternativet.

Fritt skolevalggjør at det er elevenes interesser og ønsker for videregående skole som settesi fokus.
Hver enkeltvideregående skole kan ikke tilby alle fag og studieretninger. Komplisertestudieretninger som byggfag, musikk, dans og drama, og kunstfag, kreverfagmiljøer bestående av mange lærere med høy kompetanse og høyt engasjement.
Om disse fageneskulle vært tilgjengelig ved hver enkelt videregående skole, ville det entenblitt veldig, veldig dyrt – eller av veldig, veldig lav kvalitet.
Studiespesialisering,som de fleste elver tar, har også et bredt spekter av fag som krever godefagmiljøer.
Et eksempel erIT-fagene som finnes på Sandvika vgs – unikt i Akershus, og som overhodet ikkekan tilbys på alle skoler.
Med frittskolevalg kan elever heldigvis søke seg inn på den linjen de ønsker uavhengigav hvor de bor. De kan også væresikre på at den skolen de kommer inn på, har lærere som er spesialiserteinnenfor sitt fagområde og som har høyt faglig engasjement.
Fritt skolevalgbidrar til økt motivasjon blant elevene på grunnskolen. Det ville neppe værtlike mange elever som legger inn en ekstra innsats for å øke karaktersnittetmed et par desimaler, dersom de allerede visste at de kommer inn på dennærmeste skolen til høsten. Dersom dennegulroten forsvinner, er jeg redd mange ville hatt et dårligere utgangspunkt forvidere læring på videregående.
Mange ungdommervelger videregående skole basert på hvor vennene deres begynner. Noen ønsker åbegynne på en skole lenger unna, for eksempel fordi man har sin egentligevennekrets der. Andre ønsker segkanskje bare bort fra sitt opprinnelige klassemiljø, og vil skaffe seg en nyvennekrets i en helt annen del av kommunen.
Uansett årsak vilman ved å avskaffe fritt skolevalg bidra til å tvinge elever ut av det sosialemiljøet man egentlig ønsker å være en del av.
Claussenkritiserer Høyres skolepolitikk de siste årene for å gi dårligere resultater.Dette viser mangel på kunnskap om hvordan det faktisk står til i norske skoler.
Det er bare å taen titt på fraværstallene, frafallsprosenten og Pisa-undersøkelsene – allepiler peker i riktig retning.
Høyresskolepolitikk har i det store og det hele gitt svært gode resultater, både igrunnskolen og på videregående skole – også i Bærum. I Claussenskronikk kommer det frem nokså usmakelige utsagn om Bærum Høyres skolepolitikk.
Blant annetskriver han: «Dette er Høyre-politikk som først og fremst tjener Høyresklasseinteresser.» Selv om det er etusmakelig utsagn, skal jeg forsøke å tygge det.
Ser man bare påiPad-ordningen som Bærum Høyre fikk gjennom, oppdager man gode resultater, ogdet særlig blant elever fra hjem med lavere utdannede foreldre eller medlærevansker. Godeskoleresultater viser seg også i resten av fylket, der utdanningsnivået blantforeldre ikke er like høyt som i Bærum.Akershus, som erHøyre-styrt, har ett av de beste skoleresultatene i landet.
Høyresskolepolitikk, både på kommunalt og fylkeskommunalt nivå, har sikret en godutvikling i norsk skole. Det skal den forhåpentligvis fortsette å gjøre.
Frittskolevalg gjør at det ikke er postnummeretsom bestemmer hvilken videregående skole elever skal gå på. Det gir bedre fag-og læringsmiljø ved hver enkelt skole.