Fylkesråd for fremtiden – bort med symbolpolitikk

En betydelig underfinansiert ordning for skolemat er ikke noe å heise flagget høyt for, selv om Balder Olafsen (SV) gjør et tappert forsøk i flere avisinnlegg i Akershus-avisene, også i Budstikka («Baklengs inn i fremtiden» 18. november).

– Vi jobber videre med det som gir synlige resultater for innbyggerne i Akershus. Det betyr bort med symbolpolitikk, skriver blant andre Trine-Lise Østlund Blime (til venstre) fra Bærum og Kari Sofie Bjørnsen fra Asker, som er nestleder og leder i fylkestingsgruppen til Akershus Høyre. Foto: PRIVAT

Det rødgrønne fylkesrådet i Viken ville i sitt budsjettforslag gi elevene i Akershus skolemat for 15 kroner dagen. Løftet om skolemat var større enn det som ble satt av i budsjettene. Prisene øker, økonomien er presset, og vi nødt til å se på realitetene.

Da mener vi i Høyre at det er bedre å satse på bedre tjenester og ordninger som er treffsikre mot de som trenger det mest, ikke en god intensjon om å gi noen elever gratis underfinansiert skolemat eller gratis bind.

Elevene i Akershus skal få de beste forutsetningene til å lykkes på skolen. Vi vil sikre ordninger som hjelper elever å fullføre videregående og ha en utdanning som er tilpasset den enkelte elev.

Utdanning er den viktigste forutsetningen for å komme ut i arbeidslivet. Den største forskjellen i samfunnet er mellom de som er i, og de som står utenfor arbeidslivet.

Fylkesrådet i Nye Akershus gjør i sitt forslag til budsjett for 2024 grep for å sørge for at flere elever i Akershus fullfører og består videregående skole.

Cecilie Lindgren, Asker Høyre
Cecilie Lindgren fra Asker er medlem av fylkestinget i Akershus. Foto: PRIVAT

Det satses på en Unginvest-ordning som vil kunne gi flere elever som ikke har mulighet til å gjennomføre videregående opplæring på normal måte, mulighet til å fullføre gjennom et eget lagt opp løp tilpasset den enkeltes behov. Unginvest vil bidra til at ungdommer får tro på seg selv og sine muligheter.

Samfunnet må fange opp de av oss som sliter. Derfor styrker vi skolenes kompetanse på psykisk helse gjennom fylkesrådets bevilgninger til psykisk helseteam. Tidlig tiltak, tett oppfølging og tverrfaglig samarbeid kan forhindre at psykiske vansker utvikler seg til psykisk lidelse. Vårt mål er at ingen elever skal bli oversett på skolen.

Vi prioriterer sammen de andre borgerlige partiene å bevilge midler der det monner, heller enn å spre det tynt utover. Gjennom hele 2024 vil barn og unge få billigere månedskort, og grupperabatten på kollektivreiser videreføres. Dette er bare starten på billigere månedskort for alle.

Rabattordningen Reis, som var en forsøksordning, har blitt populær. Men dessverre er den underfinansiert, noe Olafsen unnlater å si noe om. Ett år med Reis har en kostnad på 160 millioner kroner. Det rødgrønne fylkesrådet i Viken hadde satt av bare 25 millioner til dette prosjektet, altså er det ikke nok penger.

Reis som app og løsning vil likevel kunne bestå dersom Ruter ønsker det. Men selve rabatten må finansieres. Det var det ikke penger til i de rødgrønnes budsjett, og vårt fylkesråd prioriterer billigere månedskort for barn og unge.

Vi jobber videre med det som gir synlige resultater for innbyggerne i Akershus. Det betyr bort med symbolpolitikk – til fordel for tiltak som skal gjøre det enklere å velge kollektivreiser i hverdagen, og som gjør at flere unge fullfører og består skolen.

Akershus har fått et fylkesråd for fremtiden.