Generasjonsansvaret i Bærum

Bærum Høyre er ikke et enkeltsaksparti. Vi er opptatt av det store bildet. Likevel er det enkelt å se at klima og miljø vil prege mye av politikken i årene som kommer.
Det har sommerens varme- og nedbørsrekorder vist. Denne perioden har vi vedtatt en ambisiøs klimastrategi med minimum 65 prosent kutt i utslippene frem mot 2030.

Vi skal legge til rette for at folk kan ta kloke valg for å bidra til et samfunn med lave utslipp. Innbyggere, næringsliv og kommune må spille på lag.

De lokale utslippene fra veitrafikken må ned. Derfor må det bli enklere og billigere med kollektivtransport, bedre tilrettelegging for syklende og gående, og vare- og tungtransporten må som personbilene bli utslippsfrie.

Innenfor transportsektoren er stat og fylke en viktig premissleverandør for god utvikling i klimagassutslippene. Vi skal arbeide hardt for å få gjennomslag for at samferdselsprosjektene i vår kommune fullføres. Det er viktig for mange bomiljøer i Bærum.

Gjenbruk er viktig for å redusere utslippene. «Isi på hjul» kom i stand etter et Høyre-initiativ. Vi ønsker å utvide ordningen til åtte stoppesteder, slik at flere kan bli kvitt sitt avfall nærmere der de bor og slippe kjøreturen til Isi.

Vi vil arbeide for utplassering av flere stasjonære avfalls- og gjenbrukscontainer på sentrale steder i kommunen.

Høyre vil også arbeide for at kommunen i enda sterkere grad tenker gjenbruk og gjenvinning. Derfor vil vi sikre at velforeningene får levere hageavfall gratis på Isi, slik som private husholdninger kan.

De neste årene blir avgjørende for Oslofjorden. Vi kjenner alle tilstanden og hvilke tiltak som kan bedre den.

Vi vil arbeide for enda bedre nitrogenrensing ved Veas som Bærum er deleier av. Det er viktig å redusere utslippet fra landbruket som grenser til våre bekker og elver. Bærum skal sammen med overordnede myndigheter bidra i arbeidet med å restaurere fjorden.

Det blir oftere styrtregn og ekstremvær. Uværet «Hans» har vist at naturkreftene er sterke og krever gode forberedelser.

Overvannshåndtering på egen eiendom, bekkeåpninger, separering av overvann fra avløpsvann og kantsoner mot vassdrag er alle viktige elementer i å hindre at vannet renner over og gjør skader på eiendom.

Vi vedtok for noen år siden 25 prosent høyere utskiftningstakt på rørnettet, noe som sikret at vi var bedre forberedt denne gangen.

Vi vil fortsette satsingen på vann- og avløpssektoren. Vi skal ha det beste og tryggeste drikkevannet, og vi skal tette lekkasjer og ruste oss mot den type ekstremvær som vi har sett flere ganger siden august 2016.

Noen partier vil prøve å fortelle en historie om at Bærum ikke tar nok ansvar. Det stemmer ikke.

De siste fire årene har vært et taktskifte i klima- og miljøpolitikken i kommunen. Men vi er langt fra ferdige.

De neste fire årene skal vi ytterligere intensivere arbeidet for å redusere utslippene, øke gjenbruken og ta et krafttak for å redde Oslofjorden. Det er vår del av generasjonsansvaret.