Gode krefter må samarbeide på Rykkinn
Det er mange faktorer som påvirker og preger samspillet mellom barn og unge i kommunen vår, og etter pandemien kan det virke som det er flere utfordringer når det gjelder dette. Det er tydelig flere steder, men manges øyne er nå rettet mot Rykkinn etter den siste tids hendelser og medieoppslag.
Det har vært en del alvorlige hendelser på Rykkinn, og vi hører om oppblomstring av miljøer hvor unge helt ned i barneskolealder begår kriminelle handlinger.
Vi vet også at ting som skjer på fritiden, tas med inn i skolehverdagen, det er der man ofte treffes og konflikter kan eskalere – noe som også påvirker læringsmiljøet.
Vi vet at det gjøres mye fra ulike instanser – politiet er svært bevisst og har styrket sitt nærvær i området. Det er viktig!
Videre vil vi rose FAU og mange foresatte ved Rykkinn skole, som er aktive, har mobilisert, og som organiserer rivning på ettermiddags- og kveldstid for å vise barn og unge at de er til stede i nærmiljøet.
SLT (Samordning av Lokale rus- og kriminalitetsforebyggende Tiltak), Utekontakten, Ungdom og Fritid i Bærum kommune og ikke minst frivilligheten bidrar også inn i arbeidet med å stoppe utviklingen som vi har sett på Rykkinn den siste tiden.
Forrige uke var det dialogmøte på Rykkinn skole, hvor mange instanser og representanter fra nærmiljøet var til stede.
Ungdom og Fritid kunne gledelig meddele at fritidshuset ved Rykkinnhallen gjenåpner 5. september. Det som imidlertid er et skår i gleden, er redusert kapasitet på åpningstider samt et begrenset alderstilbud.
Fritidshuset skal kun holde åpent to dager i uken for ungdom i alderen 13–18 år. Dette begrunnes med rekrutteringsproblemer.
Dette synes vi fra Høyre hovedutvalg for miljø, idrett og kultur er leit, da vi har bevilget ekstra midler til økte åpningstider på fritidssentrene, og vi har også kommunisert at vi ønsker et tilbud til barn ned i 11 års alder, selv om 13–18 år er hovedmålgruppen for Ungdom og Fritid.
På kommunens hjemmeside står det at Rykkinn fritidshus har varierte aktiviteter for barn og ungdom i alderen 10–18 år. Dersom rekrutteringsutfordringen er stor, kan det være en idé aktivt å undersøke/lyse ut i nærmiljøet om det er noen som ønsker å bemanne en slik stilling.
Det kan for eksempel være å spørre ansatte på skoler. Vi mener man ikke skal gi seg før hver stein er snudd.
Vi ønsker å spille ballen over til kommunedirektøren her og håper dette kan løses så raskt som mulig – dette tilbudet trengs på Rykkinn allerede i går, og nye utvalg er ikke på plass før 1. november etter valget.
Vi trenger at fritidshuset er åpent for uorganiserte barn og unge hele uken. Det skal være et trygt sted hvor de kan gå for å treffe venner, gjøre skolearbeid og spille spill, alt dette i regi av voksne som er gode rollemodeller.
Vi i Bærum Høyre vil jobbe for at dette skal skje så raskt som mulig, det er nå vi må handle for å gi barn og unge på Rykkinn det trygge oppvekstmiljøet de fortjener.
Det krever et tett samarbeid mellom skolen, hjemmet, ulike fritidstilbud og et aktivt nærmiljø.