Helse og miljø i en verden i forandring

Bærum kommune har behov for helsepersonell, både å beholde den viktige kompetansen vi har og å rekruttere nye. Mine hjertesaker for å kunne bidra til det:
Utvikle tverrfaglige helseteam ved helsehusene i kommunen:

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Ved helsehusene i kommunen har det vært både gode og dårlige nyheter. Det er behov for å utvikle mer tverrfaglighet, slik at helsetjenestene kan bedres.

Akutte tjenester på helsehus tiltrekker yngre helsepersonell. Jeg har internasjonal erfaring fra flere land i Europa som har utviklet ulike modeller for sine helsehus. Det vil si helseinstitusjoner som er mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten. De kan ha akuttavdelinger som er døgnbemannet av lege og sykepleiere med tilgang til enklere laboratorie- og røntgentjenester.

Vi har siste året sett eksempler på at avdelinger i helsehus som har en for bred sammensetning av pasienter. Fra de som trenger mer akutt hjelp, de som trenger hjelp og oppfølging etter sykehusopphold til langtids pleietrengende.

Sykepleiere og helsefagarbeidere kommer for ofte i situasjoner hvor de skal ta hånd om for mye og får klart problemer med å prioritere.

Det er her jeg vil sette søkelys på økt bruk av tverrfaglige helseteam. Her bør inkluderes ernæringsfysiolog, fysioterapeut og arbeidsterapeut med tilrettelegging av hjelpemidler.

Helseteamene kan skreddersys ved hvert av helsehusene i Bærum kommune som har ansvar for større pasientgrupper med felles kjennetegn for oppfølging, som for eksempel kroniske lidelser hos unge og voksne, kreftpasienter under behandling, akutt geriatri og rehabilitering.

  • Mer bruk av grønn resept skaper et mer bærekraftig helsevesen:

Det nye innen utvikling av helsetjenester er å aktivt forholde seg til klima- og miljøutfordringer. Det er flere leger og helsepersonell i dag som kan mye om grønn resept. Det er tiltak for å gjøre leger og pasienter mer bevisste på behandling av livsstilssykdommer med mindre bruk av tradisjonelle medisiner.

Det kan være hjelp til livsstilsendring, bruk av mildere naturmedisinske midler, kosthold og fysisk og sosial aktivitet med stressreduksjon.

Det er flere som sliter med fordøyelsesplager og stress og som har utfordringer med den maten de spiser. Jeg har lært mye gjennom å forske på erfaringene fra unge mennesker med akutt og kronisk tarmsykdom.

De har lært seg mye om egen kropp og dens reaksjoner og hva de tåler for å komme seg opp igjen i helsenivå. De endrer sammensetning på den maten de spiser til daglig, ved at den er næringsrik, og de bruker mer hele matvarer fra grunnen av i tilberedning av måltidene.

I flere europeiske land i dag praktiseres integrerende medisin i sykehus og ute i lokalsamfunnet. Det er et samarbeid mellom den medisin vi har erfaring med i helsevesenet i dag og komplementær behandling med bruk av mildere medisiner og terapier som hjelper til å gjenvinne helsen.

Gjennom å utvikle integrerende helsetilbud kan vi redusere den kraftige økningen vi har på helsebudsjettene våre. Målet er helse i mer balanse.