Høyre vil ruste Bærum for en usikker fremtid

Hva er status på beredskapsarbeidet i Bærum kommune? Hvilke sårbarheter har vi, og hvilke tiltak og planer er lagt i tilfelle det skulle oppstå en krise? Høyre vil ruste Bærum for en usikker fremtid ved blant annet å fokusere på beredskapsarbeidet i kommunen.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

«Norge og nordmenn må bli bedre forberedt på kriser» slår Totalberedskapskommisjonen fast i sin rapport (NOU 2023:17) som kom 5. juni 2023.

I rapporten er det gjort en stor og bred gjennomgang av beredskapen i Norge sett i lys av nye sikkerhetspolitiske utfordringer, klimautfordringer, demografiske endringer og digitalisering.

Beredskap kan være så mangt, blant annet helseberedskap, forsvarsberedskap, IKT-beredskap, brannberedskap og sivil beredskap.

Mye bra er gjort og gjøres på mange områder, men Totalberedskapskommisjonens rapport peker på utfordringer og mangler i både tiltak og planverk.

Lene Olafsen Teppati står på 23. plass på Høyres liste ved valget i Bærum. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Et eksempel på en sårbar ressurs er våre storkjøkken som lager mat til våre institusjoner, barnehager og boliger.

Hvem som skal sørge for mat til disse dersom storkjøkkenet brenner ned, er det viktig at er tenkt på før brannen oppstår, slik at forsyningen raskt kan gjenopprettes på andre måter.

Et annet tenkt eksempel kan være dersom det oppstår en krise i Oslo som gjør at innbyggerne må evakueres. Hvordan vil dette påvirke transportsituasjonen og helseinstitusjonene i Bærum?

Pandemien viste oss at selv om den faglig sett hører hjemme i helsesektoren, så påvirket den også andre sektorer.

Neste krise kan bli mer kompleks og treffe større deler av samfunnet – på tvers av sektorer og ansvarsområder som kommune, fylke og stat.

For scenarioer som anses som sannsynlige eller som er vurdert å ha store konsekvenser for kommunen, er det viktig at kommunen har en plan dersom krisen skulle oppstå.

I tillegg bør kommunikasjonslinjene mellom lokale myndigheter og sivile og frivillige bidragsytere være etablert, samt fra lokale myndigheter til innbyggerne i kommunen.

14. juni vedtok formannskapet i Bærum at kommunedirektøren skal komme med et kunnskapsunderlag om lokalt beredskapsarbeid med involvering av næringsliv, frivillige og lokalsamfunnet slik at kommunen jobber i tråd med NOU-en fra Totalberedskapskommisjonen.

Dette har Høyre satt fokus på, og i kommunestyremøtet 20. juni ba ordfører Lisbeth Hammer Krog om at kunnskapsgrunnlaget omhandler «Bærum i en urolig verden» på bakgrunn av NOU-en og kommunens oppfølgning av dette arbeidet.

Dersom konklusjonene i Totalberedskapskommisjonens rapport også gjelder for Bærum kommune, vil det kreve et taktskifte i beredskapsarbeidet for å oppfylle manglene, og fragmenterte tiltak vil måtte ses på tvers og tverrsektorielt.

Ved å be om en utredning sikrer Høyre at beredskapsarbeidet i kommunen kommer opp på agendaen, og kommunens videre beredskapsarbeid kan skje i tråd med hovedanbefalingene i NOU-en.