Hva vil Einar Schultz oppnå?

Samme dag som Bærum kommune gikk til topps i NHOs Kommune-NM, retter styreleder i Bærum Næringsråd, Einar Schultz, sterk kritikk mot planutvalget og anklager Høyre for å «mangle evne eller vilje til å ta sitt ansvar». Jeg kjenner Næringsrådet både fra innsiden og utsiden. Jeg har vært styreleder i en årrekke, sittet i representantskapet/rådet og var medlem av valgkomiteen frem til i sommer. 

Næringslivet må være en del av løsningen på de fleste utfordringer i Bærum, skriver Tone Strand Molle

Jeg har problemer med å forstå hvorfor Schultz skyter fra hoften, spesielt fordi jeg flere ganger i løpet av det siste året har invitert ham og Næringsrådet til dialog. Veien til planutvalget har vært – og er – like kort som veien til Budstikka, men Næringsrådets styreleder har valgt den bort. 

Jeg gjør det samme som Schultz påstår han gjør; jeg klyper meg i armen.

Det er nesten rørende å lese beskrivelsen av samarbeidet mellom Bærum Næringsråd og tidligere planutvalg, men det som fremlegges, stemmer ikke med min erfaring. 

Politiske prosesser er ikke så idylliske. Einar Schultz bør tenke gjennom det som er demokratiets kjerne: åpenhet om uenighet og bevissthet om at alle har rett til å si sin mening, selv etter å ha tapt saken. 

Planutvalget har ni medlemmer fra seks partier. Det ligger i politikkens vesen at man ofte ikke får gjennomslag for sitt primærstandpunkt. Det gjelder også planutvalgets leder, Eirik Bøe. Han fratas ikke dermed retten til å snakke om Venstres syn.

Planutvalget åpnet umiddelbart etter saken i Budstikka for dialog med Bærum Næringsråd, og jeg håper at samarbeidet på denne måten kommer inn i et mer konstruktivt spor.

Så til kritikken av Høyre: Vi er de første til å mene at eiendomsutviklere i Bærum er seriøse aktører, men det er som Morten Skauge og Elisabeth Gjølme skriver i sitt svar til Schultz 2. september: Når det fremmes forslag som strider mot kommunens arealplan mv., må man regne med at saken kommer i retur og at det blir flere runder.

Det er som det skal være, og påstanden om uforutsigbarhet er lite treffende. 

Jeg hevder fortsatt det jeg skrev i Budstikka 4. desember 2018: «Næringslivet er en del av løsningen». 

Bærums ambisjoner forutsetter at vi inkluderer alle aktører som kan være med på å dra lasset. Uten et sterkt næringsliv, ingen kommune i utvikling. 

Vi kan ramse opp saksområde etter saksområde, og konklusjonen blir den samme: Næringslivet må være en del av løsningen på de fleste utfordringer i Bærum. 

Plasseringen i Kommune-NM tyder på at vår kommune har lyktes i sin samhandling med næringslivet. Mye kan selvsagt forbedres, men det kan ikke være tvil om at styringspartiet Høyre har både «evne og vilje til å ta sitt ansvar».