Ja til minnesmerke for krigsseilere på Kadettangen

Det fremstilles i utallige avisinnlegg fra pensjonert kommandørkaptein Marcus Einarson Osen at Bærum kommune ikke vil sette opp et krigsminnesmerke til minne om de som falt på sjøen under 2. verdenskrig. Det er feil.

Rådhuset, Morten Larsen

Minnehallen i Stavern er reist for å minnes alle landets krigsseilere. I Bærum er det minnetavler over falne fra 2. verdenskrig på kirkene Tanum, Haslum og Bryn. Videre er det en minnetavle på Skui skole og et monument på Jar.

Andre minnesmerker er Rytterstatuen i Rådhusparken og Tronstadmonumentet i Sandvika, i tillegg til Grinimonumentet og Nei-støtten på Grini og Eiksmarka.

Det er også minnesmerker ved Nedre og Øvre rettersted. På disse minnetavlene/minnestøttene er det bare oppført navn på de falne, det er ikke oppgitt hvilket viktig bidrag de ga under krigen.

Marcus Osen tok kontakt med politisk ledelse i august 2022 for å få reist et minnesmerke lokalt etter å ha hatt en forutgående dialog med kultursjef og kommunedirektør. Osen mente at ikke alle krigsseilere var dekket gjennom de eksisterende minnestedene.

Dersom det oppfattes slik, ville vi fra politisk side selvsagt medvirke til å reise et minnesmerke til minne om de falne på sjøen under 2. verdenskrig. De fire borgerlige partiene la inn forslag om 100.000 kroner i budsjettet til et slikt minnesmerke, og dette ble vedtatt.

I hovedutvalg for miljø, idrett og kulturs møte 9. februar 2023 la Kommunedirektøren frem forslag til løsning. Plasseringen ble besluttet på et av stedene på Kadettangen som forslagsstiller, administrasjon og politikk syntes var egnet.

Det ble besluttet å reise minnesmerke over falne krigsseilere gjennom en naturstein med minneplate og et anker, slik forslagsstiller Osen ønsket.

Det ble imidlertid besluttet at det ikke skulle reises en maritim flaggstang på friområdet.

Administrasjonen anførte at det ville medføre ansvar for heising og drift på flaggdager. Politisk var vi mest opptatt av at Bærum kommune heller ikke har flaggstenger ved Tronstadmonumentet og Nei-støtten, men at det pyntes med flagg og grønt til 8. mai og 17. mai.

Administrasjonen anbefalte ikke å gå for mobil flaggstang slik det ble spurt om fra utvalgsleder.

Bærum kommune har altså sagt JA til minnesmerke, med naturstein og minneplate og et anker som Osen har anskaffet.

Vi har i tillegg trykket og bekostet et hefte om krigsseilernes innsats som Osen har laget manuset til. Dette er gitt alle ungdomsskoleelever i kommunen.

Nå er vi i den situasjonen at alt har vært klart fra kommunens side i snart fire måneder, men Marcus Einarson Osen ønsker ikke å medvirke til å reise et minnesmerke uten maritim flaggstang.

Vi våger den påstand at de fleste ville være fornøyd med å få på plass penger i budsjettet, naturstein med minneplate, anker og et hefte om krigsseilernes innsats.

Vi synes ikke vi fortjener de merkelappene Marcus Einarson Osen gjennom avisinnlegg gir politikere og administrasjon for behandlingen av saken.

Nå blir det reist minnesmerke slik vi har fattet vedtak om, med eller uten Osens medvirkning i sluttfasen. Vi ønsker selvsagt at det blir med, for uten hans initiativ hadde det ikke blitt noe minnesmerke på Kadettangen.