Jeg elsker Vinmonopolet

Noen ganger må vi forandre for å bevare. Det gjelder også Vinmonopolet. Jeg vet det ikke er spesielt prinsipielt for en Høyre-mann å være tilhenger av et statlig monopol på salg av en lovlig vare, men det fungerer. 

– Jeg vet det ikke er spesielt prinsipielt for en Høyre-mann å være tilhenger av et statlig monopol på salg av en lovlig vare, men det fungerer, skriver Henrik Asheim fra Bærum, forsknings- og høyere utdanningsminister og nestleder i Høyre programkomité. 

Senest i dag var jeg på mitt lokale pol på Østerås senter. Det var som vanlig hyggelig betjening og godt utvalg, og i tillegg tok de sikkerheten til sine ansatte og kunder på det største alvor ved å sette smittevernet høyere enn de fleste andre butikker. 

Jeg ble i tillegg spurt om legitimasjon i en alder av 37 år, noe som nok må tilskrives at halve ansiktet var dekket av et munnbind, men like fullt gjorde opplevelsen enda bedre.

Det er ikke så lenge siden det ikke var slik å gå på polet. De ansatte var naturligvis like kunnskapsrike og hyggelige, men rammene rundt gjorde det til en rimelig tungvint opplevelse. 

For det første måtte man trekke kølapp og vente på å bli ropt opp. Var du uheldig med tidspunktet, kunne ventetiden være veldig lang. Når det endelig ble din tur, sto de fleste av oss og febrilsk bladde i en vareoversikt tykk som en bibel og med navn på viner vi ikke kunne uttale. 

For de av oss som synes vinlisten på restaurant kan være ubehagelig, var dette et rent mareritt. Det er nok ikke tilfeldig at de fleste av oss kom ut med to flasker Masi ettersom den var lett å uttale.

Hadde vi giddet det i dag? Mitt svar på det er nei. Vi hadde ikke funnet oss i å stå i kø med svært ubeleilige åpningstider i 2020. 

Hadde ikke polet fått liberalisere seg selv, ville støtten til det forvitret, og etter hvert ville hele ordningen blitt oppløst. Heldigvis har åpningstidene blitt mer fleksible og enda viktigere: 

Polet har fått bygge om skranker og store lagre til åpne butikker med hyller og tilgjengelig betjening. Dermed er de fleste av oss tilfredse med tilbudet, og selv liberale Høyre-folk slår ring om et statlig monopol.

I Budstikka 29. desember uttrykker sosiolog og Ap-politiker Maj Berger Sæther bekymring for Vinmonopolets fremtid med utgangspunkt forslaget fra Høyres programkomité om å utvide åpningstidene. 

Helt konkret foreslår vi å forlenge åpningstidene til klokken 20 på hverdager, altså to timer lenger enn i dag. 

Jeg mener i motsetning til Berger Sæther at dette ikke truer Vinmonopolet, det bidrar til å sikre det for fremtiden. 

Jeg ble i tillegg spurt om legitimasjon i en alder av 37 år.

Akkurat som det kom protester ved tidligere utvidelser og ikke minst da utsalgene ble ombygget til butikker, vil det komme lignende kritikk nå som Høyre foreslår nye tilpasninger. 

Men i ettertid mener jeg vi kan slå fast at utvidelsene og liberaliseringene har sikret at vi innbyggere fortsatt slutter opp om noe så unikt som denne ordningen jo er. En noe lengre åpningstid handler om å legge til rette for flere innbyggere i en tid hvor det allerede er vanskelig å få dagene til å gå opp. 

Gjennom denne typen tilpasninger til forbrukernes behov vil vi også sikre fortsatte bred oppslutning om Vinmonopolet.