Klimastrategi i Bærum mot 2030

Vi viser tilinnspill fra T. Nordgård i Budstikka 29.01. på vårt innlegg 21.01 om Bærum,banen, bilen og bussen. Kompliserte spørsmål har som kjent sjelden enkle svar,så vi takker for innspillet.

Det er mangeinnbyggere i Bærum som ønsker å bidra til reduksjon av klimautslipp dersom forholdenelegges bedre til rette. Matebusser og ekspressbusser kan være reelle alternativsom tilrettelegger for å reise med bane eller tog. Dersom vi lykkes med å fåflere til å reise kollektivt, vil det redusere antall innbyggere som vilbenytte E 18. I juni 2012 vedtok Stortinget det såkalte ”Klimaforliket”. Tilgrunn for forliket lå Klimameldingen. Denne inneholder sektorvise planer for åredusere CO2-utslipp i Norge. ”Veksten i persontransporten i storbyområdeneskal tas med kollektivtransport, sykkel og gange.” Nasjonal transportplan tar utgangspunkt iKlimameldingen og ”Klimaforliket”. Akershus Fylkeskommune og Oslo kommune har inngått regional plan forareal og transport.

Befolkningeni hovedstadsområdet er forventet å øke de neste 20 – 30 årene. I Akershus er transportsektoren den størstekilden til utslipp av klimagasser, samtidig som det er store utfordringer medfremkommeligheten. Det er viktig å se transportsystemet som en helhet. Tiltaksom bidrar til å redusere bilbruken, øke bruk av kollektivtransport, sykkel- oggange, og andre reduserende utslipp fra veitrafikk, vil utvikle transportsystemeti miljøvennlig retning. For å klare å løsealle de utfordringene man står overfor, er det nødvendig å samarbeide. AkershusFylkeskommune, Oslo kommune, Statens vegvesen og Jernbanedirektoratet gjør det gjennomOslopakke 3 (O3). Det overordnede målet for O3 er å utvikle et effektivt,miljøvennlig, sikkert og tilgjengelig transportsystem i hovedstadsområdet. O3er en overordnet plan for finansiering av veier og kollektivtrafikk i Oslo ogAkershus. Finansieringen skjer gjennom bompenger og bevilgninger fra staten,Oslo kommune og Akershus fylkeskommune.

Det kanvirke som E 18 Vestkorridoren Lysaker – Ramstadsletta og Ramstadsletta -Slependen er et lokalt, kommunalt anliggende, men trafikken på E 18 utgjøres avbiler fra mange kommuner og fylker, av varetransport fra sør og vest i landetog er en av Norges mest trafikkerte veger. Bærum Høyre vil arbeide for åpåvirke gjennomføring av reguleringsplanen for Lysaker knutepunkt oggjennomføring av strekningen Lysaker – Strand med tverrforbindelse Bekkestua-Stabekk – Fornebu, i tunnel under Høvik og påvirke Statens veivesens planarbeidmed etablering av tunnel under Sandvika fra Ramstadsletta til Slependen. Ifølge forslag fra Statens vegvesen forutsettes finansieringen av E 18 Vestkorridoren, etappe 1 Lysaker-Ramstadsletta å skje med statlige midler, etterskuddsvis bompengeinnkreving og bidragfra O3. Kommunestyret i Bærum har vedtatt at denne strekningen delfinansieresmed bompenger i henhold til bompengeutredningen fra Statens vegvesen og hargitt sin tilslutning til at arbeidet kan starte opp, basert på Statensvegvesens anbefalte finansieringsopplegg, så snart Stortingets tilslutning tilden foreligger.