Kollektivprioriteringer i krevende tider

Høyre har gitt trikketilbudet i Bærum en ny sjanse. Da bystyret i Oslo vedtok anskaffelse av nye trikker for ti år siden, var Oslo-politikerne klar over at de nye trikkene ikke kunne samkjøre med T-banen. De ville heller prioritere bytrikker som først og fremst var konstruert for å kjøre i gater fulle av myke trafikanter.

Fylkestinget i Akershus fikk Oslo-beslutningen oversendt til orientering. Akershus eide ikke og eier ikke Sporveien. Derfor var det lite vi kunne gjøre. Situasjonen er like krevende nå.

Etter at et bredt flertall på fylkestinget i Akershus for ti år siden bare måtte akseptere at trikketilbudet i Akershus skulle legges ned på grunn av Oslo sitt vedtak, var det Høyre som i 2020 tok opp tråden for å hindre nedleggelse.

Mot Arbeiderpartiet og Senterpartiets ønske sørget Høyre for at trikketilbudet ble opprettholdt lenger enn først planlagt. Det arbeidet har Høyre i Bærum, Akershus og i Oslo videreført. Arbeidet er heller ikke avsluttet.

Høyre sikret et fylkestingsvedtak i juni 2024 som sa at fylkesrådet i Akershus skulle jobbe videre med mål om å reetablere tilbudet.

Samtidig ba fylkestinget fylkesrådet om å sikre en forholdsmessig finansiering av løsningen man velger. Det betyr at Bærum kommune og Oslo kommune også må være med på å betale for den nye løsningen.

Selv om Ruter og Sporveien ikke har anbefalt videre drift av trikkene til Bærum, har Høyre likevel tvunget frem enn utredning om hva som eventuelt må til.

Ruter og Sporveien var da tydelige på at det er flere tekniske utfordringer med de nye trikkene, og at kostnadene ved å bygge om de 87 nye trikkene for samkjøring med T-banen kan være så store at det lønner seg å heller bygge et enkeltspor til Jar, slik at de reisende kan bytte fra T-bane til trikk der.

Fylkesrådet har sagt at de helst ser nærmere på et eget spor for trikk mellom Øraker og Jar. Da slipper man alle de tekniske utfordringene.

Men også et slikt alternativ koster. I en tid der Støre-regjeringen har kuttet i fylkeskommunens budsjett med øks, Bærum taper massivt på det nye inntektssystemet, og Oslo må håndtere en skattesvikt på 3 milliarder kroner.

Det virker som om Støre-regjeringen har glemt at det å kutte i kommuneøkonomien faktisk vil gå ut over tjenestetilbudet. Endringer som Høyre ikke har støttet.

Alt er teknisk mulig. Men for Høyre er det viktig å være ærlig på at vi ikke nødvendigvis kan ta oss råd til alt.

Senest for en måned siden måtte fylkesrådet øke billettprisene med nesten 10 prosent for å forhindre rutekutt i kollektivtilbudet. Bilistene subsidier allerede kollektivsystemet med flere hundre millioner kroner i bompenger årlig.

Nå er saken til politisk behandling i Bærum. Fylkeskommunen må vite hva Bærum ønsker, og hva vi sammen faktisk har råd til for å jobbe videre med et eventuelt trikketilbud i Bærum.

Uansett hvilken løsning det blir, vil det ta tid å få trikketilbudet tilbake.