La Bærum styre videregående skole

Årets 10.-klassinger har nå vært på besøk på videregående skoler i fylket. I løpet av de neste månedene må de bestemme hvilken skole de ønsker å gå på. Etter at Høyre-regjeringen innførte fritt skolevalg nasjonalt, så det ut til at elevene i Bærums-skolen skulle få velge skole selv. Dessverre har den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna varslet at regjeringen ønsker å frata elevene i Viken fritt skolevalg.

Valget av hvilken videregående elevene skal gå på burde bli tatt av eleven selv. Alle de videregående skolene i Bærum er gode, men det er store forskjeller på tilbudet. Sandvika har fagdager, Eikeli har faste løp med programfag og utvalget av programfag er forskjellig på de resterende skolene.

Sondre Sandøy er styremedlem i Bærum Unge Høyre.

Sondre Sandøy er styremedlem i Bærum Unge Høyre. FOTO: PRIVAT

Disse forskjellene tar ikke politikerne i Viken hensyn til. Når elevene selv får bestemme, kan de også ta hensyn til reisevei og hvem de ønsker å gå på skole med.

Farzad Falahatimarvast er 2. nestleder i Bærum Unge Høyre.

Farzad Falahatimarvast er 2. nestleder i Bærum Unge Høyre. FOTO: PRIVAT

Etter at Viken i fjor innførte nærskoleprinsippet i videregående skole, har vi sett hvilket kaos inntaksordningen har ført til.

Arbeiderpartiet mente det var lurt å dele Bærum i to deler, øst og sentralt. Konsekvensen av denne politikken er at Nadderud, som ligger i øst, i 2020 hadde 322 søkere på 150 plasser, mens Valler som ligger i sonen «Sentralt», ikke hadde nok søkere til å fylle alle plassene.

Hvis noen først skal drive detaljstyring av inntakssystemet på videregående, er det en fordel at de faktisk kjenner til den reelle situasjonen i kommunen. Her bommer Ap i Viken helt på mål.

Totalt sett var det i fjor 186 flere søkere på studiespesialiserende (ssp) enn det var skoleplasser i regionen «Bærum Øst». Samtidig manglet regionen «Bærum Sentralt» 77 ssp-søkere for å fylle sine skoleplasser.

Viken har med andre ord ikke bare hindret elever å søke den skolen de egentlig ønsker, men de har også gjort det enda vanskeligere for de elevene øst i Bærum som har svakest karakterer.

Elever og foreldre i Bærum fortjener å ha en skoleeier i videregående skole som setter lokale forhold og elevenes egen valgfrihet foran ideologiske skylapper. Derfor burde de videregående skolene i Bærum drives av kommunen selv.