Lokaldemokratiet står på spill!

Hvem skal bestemme hvordan Bærum skal utvikles?  Dette spørsmålet står på spill når Kommunalministeren skal avgjøre to innsigelser til Bærums arealplan. Den ene handler om «moderat» utbygging ved knutepunkt. Den andre om kommunens parkeringsnorm.

Elisabeth Gjølme er leder av Planutvalget. Foto: Privat

Vi må sette vår lit til at Kommunalministeren fra Senterpartiet følger opp sin egen Regjerings politikk om lokalt selvstyre. Hurdalserklæringen sier: «Et levende lokaldemokrati er grunnsteinen i folkestyret og en forutsetning for tillit og legitimitet til det nasjonale folkestyret. ….. og det er kommunene selv som er best i stand til å vurdere hva som trengs mest i deres kommune

Det har gått halvannet år siden Kommunestyret vedtok Kommuneplanens arealdel 2022-2042. Nå har Statsforvalter i sin innstilling til Kommunalministeren anbefalt at de to innsigelsene tas til følge.

Striden om «moderat» utbygging ved knutepunkt handler om hvor høy bolig- og befolkningsvekst Bærum skal ha og hvordan denne fordeles på ulike områder i kommunen. Fylket og Statsforvalter mener Bærum planlegger med en langt lavere vekst enn det regionale planer legger opp til. 

Vi er ikke enig. Bærum tar mer enn vår andel av veksten i Oslo-regionen og det må være opp til Bærums lokaldemokrati å avgjøre hvordan boligveksten skal fordeles og tilpasses lokale områder. Det er Bærums lokalpolitikere som kjenner kommunen best og som kan foreta de beste avveiningene.

I kommuneplanens arealdel planlegger Bærum med høy boligvekst. Det meste skal tas i de prioriterte byområdene som Sandvika, Fornebu, Høvik og Bekkestua. Mens lokalsentra langs t-banen bør bygges ut mer moderat og ta en mindre del av veksten.

I kommende 20-års periode legger Bærum opp til høy bolig- og befolkningsvekst. Det er avsatt konkrete utbyggingsområder som totalt utgjør over 20.000 nye boliger. I tillegg ligger det allerede ferdigregulerte planer for boligbygging i kommunen på vel 5.000 nye boliger. Realiseres hele boligpotensialet på 25.000 nye boliger – og markedet vil, kan Bærum vokse med 50-60.000 nye innbyggere. Det vil i ytterste konsekvens tilsi en befolkningsvekst opp mot 50 prosent til 2050. Det kan gi en større vekst i Bærum enn i resten av Osloregionen.   

Likevel er ikke Statsforvalter og Akershus fylke fornøyd. De vil ha enda høyere vekst i Bærum.

Striden om parkeringsnorm handler i hovedsak om hvor mange parkeringsplasser som skal tillates i nye boligprosjekter. Fylket og Statens Vegvesen vil begrense parkeringsdekningen i de bymessige områdene i Bærum til samme nivå som Oslo indre by (0,3-0,7 p-plasser per 100 m2 boareal), mens Bærum ønsker en mer fleksibel parkeringsnorm (maks 0,8) som gir fleksibilitet. Skal vi få med oss innbyggerne på en reduksjon i bilbruken må vi bruke tid og ikke minst jobbe frem gode kollektivløsninger. På Fornebu er Fornebubanen en opplagt god løsning – når den kommer i 2029/2030.

Når disse sakene skal avgjøres står hele det lokale selvstyret på spill. Hva skal vi med et lokaldemokrati hvis Staten uansett griper inn og overstyrer kommunens vedtak? Og kan vi stole på at Regjeringen vil følge sin egen politikk?