Med 100 minuspoeng i sekken

I slutten av februar var det mange foreldre og elever, undertegnede inkludert, som satt og finleste inntaksreglementet for de videregående skolene i Asker og Bærum. 10 sider med instruksjon, og det var vanskelig å forstå hvordan dette ville virke. Inntakskontoret i Viken fylkeskommune ble nedringt av fortvilte foreldre med spørsmål. 

Stig Rugset, kretsleder, Haslum krets (til venstre)

Jeg tror ganske mange endte opp med å måtte søke på skoler de egentlig ikke hadde lyst til å gå på, og for manges vedkommende, faktisk også på skoler som geografisk sett ligger langt unna bostedet. 

Hvordan gikk det så med søknadene?

Nå har fasiten kommet, og den er ille. Tirsdag 9. mars kunne vi lese i Budstikka at det ikke bare var vi foreldre som hadde vansker med å forstå hvordan den nye nærskoleordningen ville virke.

Det har også den øverst ansvarlige, fylkesråd for utdanning, Siv Henriette Jacobsen (Ap). Hun aner rett og slett ikke hvordan de vil løse problemet med soner der det er flere primærsøkere til en linje enn plasser. 

Skal eleven få ta studiespesialisering i en annen sone, eller må de begynne på et annet program? 

– Vi har ingen erfaring med denne inntaksmodellen, kan fylkesråden opplyse oss om. Og vi kan tilføye: Ikke bare mangler dere erfaring, dere har også valgt å innføre den uten å utrede ordningen på skikkelig vis på forhånd. 

Stort verre kan det ikke gjøres. Fy skam til de rødgrønne i Viken, som behandler våre ungdommer slik.

Vi i Haslum krets av Bærum Høyre har i et tidligere utspill i Budstikka advart sterkt mot å dele Asker og Bærum inn i ulike nærskolesoner, fordi det vil gi tilfeldige og urettferdige utslag. Nå ser vi dessverre at vi har fått rett. 

322 elever har søkt studiespesialisering på Nadderud videregående. Hvis noen av dem kommer fra en annen sone enn Bærum Øst, har de i realiteten av Siv Henriette Jacobsen fått utdelt 100 minuspoeng, som de må ta med seg i konkurransen om de 150 plassene. 

Det betyr at de er sjanseløse. Dermed må de over på sine andre- eller tredjevalg, eller de kan få tilbud av inntakskontoret om en plass de ikke har søkt på.

Hvis du kommer fra Bærum Øst, har rimelig gode karakterer, men ikke blant de aller beste, og likevel er motivert til å gå på en videregående som er kjent for å satse på realfag, er sjansene også små for å komme inn på Nadderud. 

Med langt færre søkere i fjor var snittet over 5 ved inntak. For disse kan kanskje den andre videregående skolen i Bærum som er kjent for å satse på realfag, Valler, være et alternativ? 

Nei, den ligger i feil sone, og disse motiverte og dyktige elevene får også 100 minuspoeng i sekken og stiller dermed helt bakerst i køen om en plass på Valler.

Slik kunne vi holdt på, eksempel på eksempel, for å vise hvor uheldig den nye ordningen er. «Nærskoleinntak» vil i realiteten gi et veldig trangt nåløye på noen skoler, andre skoler får få og umotiverte søkere, og hele inntaket fremstår som en tilfeldig prosess, hvor elevene har liten mulighet til selv å bestemme valg av skole. 

Det valget er overlatt til tilfeldighetene, og til Siv Henriette Jacobsen (Ap).