Mye står på spill

Arbeidsplasser kan ikke tas for gitt. Det er en av mange lærdommer fra covid-19-pandemien. Gledelig er det derfor at sysselsettingen i Norge nå er tilbake på nivået før pandemien. Det viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå. Og det er mer å glede seg over. Nær 19.000 nye bedrifter er registrert i 2. kvartal, og årsveksten er den høyeste siden 2006. Pilene peker utvilsomt riktig vei.

Det er satt inn svært omfattende økonomiske tiltak for bedrifter og arbeidsplasser for å begrense skadevirkningene av pandemien. Målet har vært at bedrifter som ellers er sunne og levedyktige, ikke skal gå dukken som følge av virusbekjempelsen. 

Strategien har vært vellykket. Lønnsomme arbeidsplasser, selve grunnmuren for vår velferd, er i full gang igjen. Og vi har unngått at høy arbeidsledighet har bitt seg fast. Både i Asker og Bærum var arbeidsledigheten i juni 2,8 prosent, en betydelig nedgang sammenlignet med ett år tilbake.

Ifølge OECD og IMF er Norge blant de landene som er kommet best ut av pandemien, både når det gjelder helsemessige konsekvenser og utslagene i økonomien. Det samme sier en rapport fra Bloomberg som kom i forrige uke.

Hårek Elvenes (62) fra Bærum har vært stortingsrepresentant de to siste periodene og står som nummer 6 på listen til Høyre i Akershus ved høstens valg. FOTO: HØYRE

Høyre vil med uforminsket kraft føre en politikk som stimulerer til videre vekst i privat sektor, og som inkluderer flere. For å opprette velferden må det skapes nye jobber i privat sektor for at norsk økonomi får flere ben å stå på. 

Norge trenger foretaksomme bedriftseiere og gründere i alle avskygninger over det ganske land. Arbeiderpartiets raljering med de såkalte rike, hvem de nå enn er, skaper ikke en eneste ny arbeidsplass. Det lyder som ekkoet av Rødt og SV.

Det skal bli enklere å starte bedrift og drive bedrift. En ny ordning for gründerpermisjon skal prøves ut der fast ansatte får rett til seks ukers gründerpermisjon for å starte egen bedrift.

Dessuten skal det innføres en egen opsjonsskatteordning. Essensen er at man ikke skal betale skatt for fordelen ved en opsjon før man faktisk har en gevinst å betale opsjonen med. 

Kari Sofie Bjørnsen (54) fra Asker er nummer 8 på listen til Høyre i Akershus ved høstens valg. Hun er kommunestyre- og formannskapsmedlem i Asker.
Kari Sofie Bjørnsen (54) fra Asker er nummer 8 på listen til Høyre i Akershus ved høstens valg. Hun er kommunestyre- og formannskapsmedlem i Asker. FOTO: PRIVAT

Målet med ordningen er å gjøre det mulig for oppstart og vekstselskaper å tiltrekke seg flere dyktige ansatte.

Mangel på fagutdannede er en stor utfordring i Asker og Bærum. Bærum har cirka 100 lærlingeplasser, men burde hatt 250 sammenlignet med landsgjennomsnittet. 

Tilgang på flere fagarbeidere er kritisk viktig for Norge. Statusen til yrkesfagene må løftes, og det må legges til rette for at flere fullfører yrkesfaglig utdannelse, og med stolthet kan få motta sitt fagbrev. 

Regjeringen har innført et yrkesfagløft med tidligere spesialisering og nye utdanningsprogrammer for kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet. I tillegg er lærlingtilskuddet økt for å gjøre det lettere for bedrifter å ta inn lærlinger.

EØS-avtalen er helt avgjørende for norske eksportbedrifter og de mange underleverandørene. Norge har 100.000 arbeidsplasser som er direkte avhengig av avtalen, også i Asker og Bærum.

Høyre er garantist for EØS-avtalen i motsetning til Senterpartiet, som vil sette avtalen i spill. Det kan vi ikke la skje!