NM i dobbeltmoral og vikarierende argumenter
Nå skal det lønne seg å være liten og rik!
Regjeringen foreslår å ta ytterligere en halv milliard kroner av Bærum kommunes inntekter og gi dem til andre kommuner. Regjeringen inkluderer inntekter som er viktig for oss i systemet. De halverer den kommunale formuesskatten og tar hele utbytteskatten fra kommunene.
En kommune som Bærum med store inntekter fra næringsdrivende, blir spesielt skadelidende når små kommuner skal få mer.
Men det er langt fra alle inntekter som omfordeles. Inntekter fra kraft og havbruk er ikke inkludert, og små kommuner med store kraftinntekter får nå enda mer penger av Bærum.
1. juni skrev Aftenposten at «15 av landets 25 rikeste kommuner får enda mer fra staten».
I «Politisk kvarter» på NRK 16. mai ble kommunalminister Erling Sande (Sp) spurt om hvorfor ikke også disse inntektene skal være med. Svaret var:
– De kommunene som stiller store areal til disposisjon, skal ha en del av den verdiskapingen lokalt. Begynte vi å ta bort den biten, vil jeg tro at mange ikke ville ønske å ha den produksjonen i sitt område, og det ville rammet alle kommuner igjen.
Distriktskommuner med vannkraft skal få beholde næringsinntektene sine, mens i Oslo, Asker og Bærum må vi gi fra oss våre.
Skal ikke vi få beholde noe for arealet vi setter av til næring?
Næring er viktig fordi det sikrer gode jobber, verdiskaping og innovasjon. Næringsliv har også nedsider som å ta opp areal, kreve investeringer i infrastruktur, og avhengig av typen næring kan medføre støy, forurensning, tungtransport eller andre ulemper for nærmiljøet.
Støre-regjeringen driver NM i dobbeltmoral og vikarierende argumentasjon.
Vi kjenner fra før av konsekvensene av at store skattytere har flyttet på grunn av økte skatter. Nå straffes vi for å legge til rette for næringsutvikling, og vi tvinges til å kutte i tilbud til de mest sårbare for å gi bort enda mer.
Jeg beklager språket, men det er for jævlig!
Kuttene i kommunens budsjett blir store og dramatiske. De tvinger oss til store reduksjoner i mange kommunale tjenester, også de som jobber med barn, eldre og utsatte grupper.
Forslaget behandles i Stortinget 18. juni. Alle bæringer må mobilisere for å få dette snudd.
Vi kommer til å fortsette å drive næringsutvikling her i Bærum fordi det er det riktige å gjøre, men denne endringen er et slag i magen for oss.