Ny klimastrategi vedtatt
28. februar vedtok kommunestyret Bærums nye klimastrategi, og gjennomføringen av en rekke konkrete tiltak på alle relevante områder som skal gi sitt bidrag til at Norge oppnår forpliktelsene om 40 prosent reduksjon i klimagassutslippene innen 2030. Den nye klimastrategien gjør Bærum til en av landets mest innovative og offensive kommuner på klima- og miljøområdet.

Ambisiøse mål
Blant de ambisiøse målene som er satt er at 30 prosent av personbilene i Bærum skal være utslippsfrie innen 2025, mens andelen personreiser med kollektiv, sykkel og gange skal økes til 60 prosent. Boliger, næringsbygg og kommunale bygg i Bærum skal være areal- og energieffektive og ta i bruk fremtidsrettede energiløsninger og klimatilpassede materialer, og mengden restavfall per innbygger skal være redusert med 30 prosent innen 2020. Fornebu skal utvikles som et nullutslippsområde innen 2027.
Lagarbeid
«Dersom Bærum skal lykkes med å nå de målene som er satt og få til varige endringer er kommunen avhengig av å få innbyggere og næringsliv med på laget, og til å drive kunnskapsbasert politikkutvikling. Det er årsaken til at man i snart to år har gjennomført dialogmøter med lokale bedrifter, arrangert folkemøter og involvert barnehager og skoler over hele kommunen i klimaklok-arbeidet», sier leder for Hovedutvalg for miljø, idrett og kultur, Morten Skauge fra Høyre.
Et av de viktigste tiltakene kommunen kan bidra med er å gjennomføre den vedtatte knutepunktstrategien i fremtidige areal- og utbyggingsplaner. Det vil bidra til å redusere transportbehovet, noe som er den største enkeltstående kilden til lokale utslipp. Sammen med innbyggere som velger ressurseffektive og klimavennlige løsninger i hverdagen og et næringsliv som utvikler smarte, grønne og lønnsomme produkter og tjenester kan Bærum leve opp til ambisjonen om å bli en klimaklok kommune.
Synliggjøre resultater
Bærum har siden 2015 vært tilsluttet det såkalte Global Covenant of Mayors for Climate and Energy, etter invitasjon fra New Yorks tidligere ordfører, Michael Bloomberg. Nettverket har som mål å synliggjøre det arbeidet hver enkelt by og kommune gjør for å redusere sine klimagassutslipp. Måling og dokumentasjon av hvordan klimahandlingsplanen gjennomføres er en viktig del av arbeidet og vil være kommunens styringssystem for å sikre at ord følger handling, og at Bærums Paris-avtale følges opp.