Politiet må jobbe med mørketallene på hatkriminalitet
Politiet i Bærum må gjøre mer for å redusere mørketallenepå anmeldt hatkriminalitet mot LHBT (lesbisk, homofil, bifil og trans)personer. Kommunestyret vedtok 6. mars “Handlingsplan for kjønns- ogseksualitetsmangfold” etter initiativ fra Høyre. Det er veldig positivt atBærum kommune har fått en slik plan og jeg håper politiet nå tar noen avfunnene fra denne på alvor.

Alle som bor og oppholder seg i Bærum skal åpent og fritt kunne leve sine liv basert på likeverd og gjensidig respekt, uavhengig av kjønn, seksualitet, hvem man forelsker seg i, hvem man velger å leve sammen med og hvordan man velger å uttrykke sin identitet.
Hatkriminalitet er i straffeloven regnet som skjerpende for straffeutmålingen fordi det begås mot noen på bakgrunn av deres identitet, er kriminalitet rettet mot en minoritet og gir mange offer. Hatkriminalitet rammer langt utover den konkrete voldsepisoden fordi det sprer frykt i hele minoritetspopulasjonen.
For å gi et eksempel så kan vi tenke oss at en ung, homofil gutt bankes opp på vei hjem etter en kveld med venner. Hendelsen er traumatisk for offeret. Vedkommende gjorde ikke annet enn å være seg selv på vei hjem. Samtidig sprer hendelsen frykt blant andre LHBT-personer i lokalmiljøet. Selv om man verken var direkte offer eller vitne så vet man at noen der du bor ønsker deg vondt fordi du er den du er. Ikke bare offeret, men også andre begynner å korrigere sin adferd, begrense hvor man går, hvor sent man er ute eller hva man sier offentlig i frykt for selv å bli offer.
Dette gir minoritetsstress som Bufdir beskriver som “Minoritetsstress er den tilleggsbelastningen individer fra stigmatiserte grupper utsettes for på grunn av sin minoritetsposisjon.” Jeg er veldig glad for at et enstemmig kommunestyre i Bærum ga sin tilslutning til å jobbe mot dette.
Politiet måjobbe med mørketallene
Fra saken i kommunestyret kan vi lese “Oslo politidistrikt gir årlig ut en rapport over anmeldt hatkriminalitet i politidistriktet. (…) Det er viktig å presisere at denne rapporten omhandler anmeldt hatkriminalitet og ikke det faktiske omfanget av hatkriminalitet i Oslo, Asker og Bærum. Politiet presisere at det er grunnlag for å tro at det er store mørketall og at de vet at ikke all hatkriminalitet blir anmeldt.”
Det veldig alvorlig når politiet antar store mørketall fordi det betyr at man regner med det begås kriminalitet mot personer i Bærum som aldri kommer til politiet. Det er viktig å komme til bunns i hvorfor disse ikke oppsøker politiet og hva som kan gjøres for å få flere til å anmelde.
Politiet må ha en aktiv rolle i å bekjempe hatkriminalitet. Det innebærer at det bør gjøres undersøkelser for å avdekke årsaker til at offer ikke anmelder, jobbe med å styrke LHBT-personers tillitt til politiet, gi god informasjon om hva politiet kan bistå med, gi god informasjon om hva hatkriminalitet innebærer og jobbe med å begrense høyreekstreme gruppers aktivitet i kommunen.
Kommunestyret gikk enstemmig inn for handlingsplanen og jeg håper politiet vil være en god og aktiv samarbeidspartner.