Regjeringen glemmer Akershus

Høst er budsjettider. Endelig er det tid for å vise frem politikernes prioriteringer og satsinger for året som kommer. Det er en tid for å se på hvordan man kan videreutvikle både kommunene og fylkene. Det er tiden for å prioritere bedre tjenester til både barn, unge og voksne.

Trine-Lise Østlund Blime og Maren Winnem, fylkestingsrepresentanter Akershus Høyre

Dessverre så har årets budsjettbehandlinger, i hele Norge, blitt noe helt annet enn vi kunne forutse. Ifølge KS er den økonomiske situasjonen hos kommunene og fylkeskommunene den verste siden 1987.

Samtidig har vi en kommunalminister som sa at han skulle stille opp for fellesskapet for å sikre velferdstilbudet rundt om i kommunene. Statsrådens ord er derfor langt fra virkeligheten som kommuner og fylker over hele landet opplever.

Det er i statsbudsjettet vi endelig får se hvilket økonomisk handlingsrom kommunene og fylkene skal få for året som kommer. Det vi får, er til å drive vår virksomhet, videreføre satsinger og sikre gode tjenester til innbyggerne våre.

For å opprettholde dagens tilbud krever det at kommunene og fylkene får overført mer økning i penger enn pris- og lønnsveksten. For 2025 er prisveksten 4,1 prosent i kommunesektoren, ifølge regjeringen, men Akershus får bare en økning på 3,3 prosent.

For Akershus og våre innbyggere betyr det at vi har en regjering som ikke engang gir oss en stor nok økning i de frie inntektene til å klare å ta kostnadsøkningen på de tjenestene vi har i dag.

Vi bor i et pressområde, der befolkningsveksten er stor. Det krever at vi gjør store investeringer og må utvide både skoler og kollektivtransport for at innbyggerne skal få de tjenestene de trenger.

Det er da viktig at vi har en regjering som anerkjenner våre utfordringer. Dessverre viser statsbudsjettet at regjeringen handler stikk motsatt av det vi i Akershus har behov for.

Vi har en regjering som prioriterer fylker der innbyggerne bor spredt, mer enn pressområder med mange innbyggere. Vi har alle lest oppslagene om situasjonen både i Oslo, Asker og Bærum – hvor kuttene i handlingsrommet er enda større enn det Akershus opplever.

Utviklingen av Akershus er avhengig av en bærekraftig og forutsigbar kommuneøkonomi. Da kreves det en regjering som satser på kommuneøkonomi.

Tallene viser dessverre noe annet, for de frie inntektene til kommunesektoren har falt siden 2021. Det kan vi sammenligne med at kommunesektorens frie inntekter økte med omtrent 35 milliarder kroner under Solberg-regjeringen, og kommunene og fylkeskommunene bygde opp solide disposisjonsfond.

Vi vil gjerne avslutte med et sitat fra Støre-regjeringens første reviderte statsbudsjett i 2022 som understreker at Støre-regjeringen kom til dekket bord med en kommuneøkonomi som var robust og god:

«Det har vært høy vekst i kommunesektorens inntekter over flere år, og den økonomiske situasjonen i sektoren var god ved inngangen til 2022.»

Etter tre år med Støre-regjeringen er situasjonen i kommunesektoren noe helt annet.