Særdeles viktig å ha fokus på arkitektur

Når store og mindre utbyggingsprosjekter utvikles og gjennomføres i Bærum, er det særdeles viktig å ha fokus på arkitektur. Det har en gang vært sagt at «det er to ting ved en bygning, nemlig bruken og skjønnheten. Bruken tilhører eieren/beboeren – skjønnheten nærmiljøet».

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Utsagnet peker på to viktige dimensjoner – nemlig det funksjonelle innholdet og det estetiske uttrykket.

Vi vil også tilføye at utbyggingens og bygningenes plass i en grønn hverdag er helt sentralt.

Til sammen berører dette spørsmål om arkitektonisk kvalitet, attraktivitet og omgivelsenes opplevelse av bebyggelsen.

Vi ønsker boliger og nabolag med gode bokvaliteter. Det er særdeles viktig å bygge videre på stedskvaliteter som landskap, eksisterende bebyggelse, kulturminner og miljø når man tilføyer nye kvaliteter.

Det er også veldig viktig å tilrettelegge for «livet mellom husene» med møteplasser, grøntområder, kafeer og arenaer for fellesskap som bibliotek og idrett.

I tillegg må det være en selvfølge at alle byggeprosjekter har fokus på redusert energibruk og klimagassutslipp i hele bygningens livsløp, og at vi beholder og styrker Bærums grønne preg.

Et eksempel på stedsutvikling er stasjonene på Fornebu hvor det vil bli fortetting, men fortetting må ikke bare bety tett med høyhus.

Vestre hamnen i Malmö i Sverige er et utmerket eksempel på hvordan det kan gjøres. Variert bebyggelse, variert arkitektonisk uttrykk, varierte høyder, materialer og farger.

Da Høyres kommunestyregruppe var på befaring i Vestre hamnen, var entusiasmen stor.

Et slikt tettstedskonsept vil gi høy trivsel til de som skal bo der, og når andre kommer på besøk, får man lyst til å utforske stedet og bli nysgjerrig på hva man får se rundt neste hjørne.

Og ikke minst man får lyst til å komme tilbake. Vi får nye boligområder som man rett og slett får lyst til å flytte til.

Det er viktig at hvert enkelt sted må ha sitt unike konsept og får sin egen identitet.

Sandvika sentrum er et annet område under utvikling, og det gamle Sandvika Øst er besluttet å fremstå som den hvite byen ved fjorden.

Da blir stedet unikt og kan konkurrere med andre byer og tettsteder i regionen om å tiltrekke seg beboere og besøkende.

Tenk når vi også får E18 under jorden og åpner opp direkte mot fjorden. Det setter virkelig prikken over i-en.

I neste kommunestyreperiode skal Fornebu og Sandvika diskuteres, og begge steder vil få områder av bymessig karakter.

Samtidig ligger andre områder som for eksempel Høvik, i støpeskjeen hvor et varmt og levende landsbysenter med butikker, sosiale møteplasser og bibliotek er stikkordene.

Vi må løfte blikket og tenke helhetlig og skape arkitektur som maksimerer positive ringvirkninger og merverdi for brukere og nærmiljø.

Det må skapes attraktive møteplasser for byrom med variert estetisk opplevelse.

Vi mener at Bærum kommunes temaplan for arkitektur og byformingsstrategi må være styrende for hvert enkelt konsept og forpliktende for utbyggere, slik at resultatet samsvarer med forutsetningene.