Ti tiltak for å redde Oslofjorden

Tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, og det haster med å iverksette tiltak. Derfor har Bærum Høyre utarbeidet en tipunktsplan som vi mener er gjennomførbar og effektfull.

Sebastian Otterhals og Haakon Christopher Sandven. Foto: Stig Eide Sivertsen

Alle som bor i Bærum, har et forhold til Oslofjorden. Enten det er de første svømmetakene på den lokale badeplassen, båtturer med venner eller å se solnedgangen fra et svaberg.

Oslofjorden betyr mye for oss alle, både mennesker og dyr. Derfor er det viktig at vi tar vare på den.

De siste årene har vi erfart at tilstanden i fjorden er alvorlig. Torskebestanden er på et historisk lavt nivå, miljøgifter er for høye, og økosystemer som ålegressenger, blir mindre.

Foto: Stig Eide Sivertsen

Det er flere grunner til skadene, men en viktig årsak er forsuring av fjorden. Det skyldes blant annet avrenning av sedimenter fra landbruket og lekkasje fra kloakk og avløp.

Forsøpling og avfall har også negative konsekvenser. Ikke minst peker NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) på Oslo Havns beslutning om å flytte slamdeponier fra indre havn til fjorden som en årsak til at økosystemet og mikroorganismene har blitt forstyrret.

Når årsakene er mange, er det viktig med samarbeid. Derfor er det avgjørende at kommune, fylke og stat finner sammen. Vi er utålmodige lokalt med å komme i gang, men vi vet også at vi ikke kan løse det alene.

For å møte utfordringene både realistisk og effektfull har vi laget en plan som tar hensyn til flere aspekter. Vi skal blant annet styrke kantsoner for å hindre avrenninger til elevene, i tillegg til å restaurere ålegressenger for å hjelpe dyreliv og organismer. Ikke minst ønsker vi å innføre tiltak som gjør det enklere for privatpersoner å gjøre de miljøvennlige valgene.

Bærum Høyres lokale plan for en friskere Oslofjord:

  1. Støtte arbeid og initiativ som tar vare på elver, bekker og kantsoner.
  2. Frede hummeren i minst to områder i Vestfjorden.
  3. Verne ålegressenger og andre bløtbunnsområder samt restaurere ødelagte områder.
  4. Kontrollere og oppgradere kloakkanlegg for å unngå avrenning.
  5. Rydde opp i garn og teiner i fjorden for å hindre spøkelsesfiske.
  6. Videreføre ordning med å kompensere frivilligheten for å rydde opp forsøpling langs vassdrag, i strandsonen og under vann.
  7. Legge til rette for ladeinfrastruktur for elektrisk drevne fritidsbåter.
  8. Fastsette forbud mot tømming i sjøen av septik fra fritidsbåter og etablere flere tømmestasjoner.
  9. Utvikle en forpliktende plan for restaureringstiltak av utvalgt marin natur.
  10. Kartlegge omfanget av gamle rør og stikkledninger i kommunen og hva de tilfører til vann, bekker og elver.

I Bærum Høyre mener vi at vi har en plikt å etterlate naturen i bedre stand enn vi overtok den.

Neste generasjon skal ha muligheten til å danne like gode minner med fjorden som oss, og vite at når barn og barnebarn tar sine første svømmetak, er fjorden frisk og ren og har et rikt dyreliv. Dette er vårt felles ansvar. Vi mener disse ti punktene vil bidra til å bedre situasjonen, men vi vil følge utviklingen tett og iverksette nye tiltak når det blir behov for det.