Tiltak mot barnefattigdom
Budstikka har i en artikkelserie satt søkelyset på barnefattigdom. Det er bra, fordi mer innsikt i utfordringene den enkelte opplever i hverdagen kan bidra til å utvikle mer effektive mottiltak.

Fattigdom defineres som et relativt mål på lavinntekt, det vil si husholdninger med en inntekt som er lavere enn 60 prosent av medianinntekten i Norge. I Bærum vokser de fleste barn opp i trygge familier med gode økonomiske vilkår, men anslagsvis 5,8 prosent vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. Andelen har vært svakt økende de senere årene, og hovedårsaken er den store asyltilstrømningen. Antallet fattige innvandrerbarn i Norge er omtrent doblet på ti år og barn med innvandrerbakgrunn utgjør 53,4 prosent av alle barn i lavinntektsfamilier.
Utdanning, arbeid, bolig og god integrering er de viktigste fattigdomsforebyggende tiltakene. I Bærum arbeides det langs flere akser for å motvirke barnefattigdom, og samarbeid på tvers mellom sektorer og kommunale tjenestesteder er avgjørende for å lykkes. NAV, skole, barnevern, oppfølgingstjeneste for psykisk helse og rus, Utekontakten, helsetjenesten og tjenestestedet Ungdom og fritid har nær dialog.
Kommunen prioriterer blant annet å gi alle barn og unge mulighet for deltakelse i fritidsaktiviteter, noe som er i tråd med regjeringens nasjonale mål. De viktigste tiltakene er programmet Barn i sentrum, som sørger for ferietilbud, deltagelse i kultur- og idrettsaktiviteter og utlån av utstyr, og NAV-støttede aktiviteter og hjelpetiltak. I tillegg kommer de nasjonale tilskuddsordningene til kultur-, fritids- og ferieaktiviteter som også Bærum nyter godt av. I statsbudsjettet for 2017 utgjør denne potten 193 mill. kroner.
Regjeringen lanserte i 2015 en strategi mot barnefattigdom – den første i sitt slag. Strategien Barn som lever i fattigdom inneholder 64 tiltak som skal bidra til at alle barn får lik mulighet til deltakelse og utvikling. Målet er å forebygge at fattigdom går i arv, og å bedre barns livskvalitet her og nå. Blant tiltakene som er gjennomført er rimeligere barnehageplass for familier med lav inntekt og en nasjonal ordning med gratis kjernetid i barnehagen for alle barn i familier med lav inntekt fra de er tre år. Andre eksempler er styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten, styrking av tilskuddsordningen til oppfølging av barn av psykisk syke og barn av rusmisbrukere og styrking av innsatsen for å gi unge under 30 år tilbud om arbeid, skoleplass eller annen aktivitet.
NAV Bærum har flere tiltak for å øke sysselsettingen, blant annet Jobbsjansen, Kvalifiseringsprogrammet, Jobbtrappen, Kvinner kan for innvandrerkvinner og Ungdomsteamet. I 2016 startet et nytt prosjekt for bedre oppfølging av barnefamilier som har vært langtidsmottakere av sosialhjelp. Målet er å forhindre sosial arv ved å forebygge at barn i lavinntektsfamilier forblir fattige på grunn av manglende utdanning, arbeidsmuligheter og manglende sosial integrering. I tillegg arbeider kommunens oppfølgingstjenester innenfor psykisk helse, rus og sosialt vanskeligstilte for å få til en enda bedre samordning av tjenestene og imøtekomme behov for langsiktig oppfølging overfor utsatte familier.
Også en trygg bosituasjon er en forutsetning for å sikre gode oppvekstsvilkår. I Bærum kommunes langsiktige investeringsplan er det lagt opp til å øke budsjettet for kjøp av velferdsboliger samt en oppgradering av kommunens boligmasse for å imøtekomme et økt behov for kommunale boliger.
Gjennom prosjektet Fra leie til eie settes vanskeligstilte på boligmarkedet i stand til å komme inn i eiermarkedet. Formålet er at flere skal få mulighet til å eie sin egen bolig. For barnefamilier kan det å eie sin egen bolig gi trygghet og en følelse av tilhørighet i samfunnet.
Høyre og Fremskrittspartiet vil både lokalt og nasjonalt fortsette å føre en aktiv politikk for å bidra til at færre barn i Bærum opplever fattigdom og at flere familier kommer seg ut av permanent lavinntekt.
Morten Skauge, Høyre
Leder Hovedutvalg for miljø, idrett og kultur
Anne Lene W. Hojem, Høyre
Leder Hovedutvalg for barn og unge
Torbjørn Espelien, Fremskrittspartiet
Leder Hovedutvalg for bistand og omsorg