Unødvendig bekymring for Fornebus fremtid
Når Mr. Fornebu hever stemmen, skal man lytte. Ingen kjenner opprinnelsen til Fornebu utviklingen bedre enn Hans Kristian Lingsom. Hans bekymringer for Fornebu, som kommer frem i Budstikka 18. august, har Høyre forsøkt å komme i møte.
Fra første stund har en bane vært et politisk siktemål for Fornebu. Det startet med en svevebane og har endt i en T-bane. En langt mer omfattende løsning – og mye dyrere. Men la oss være enige om at dagens T-bane vil fylle samme funksjon og at en ikke ubetydelig del av investeringene betales av utbyggerne på Fornebu.
Et bredt politisk flertall i Bærum har kjempet gjennom Fornebubanen. Prisen er ganske riktig økt boligbygging. Mens parkanlegg og strandlinje bevares, vil også eksisterende bebyggelse være en fin innramming av den videre veksten.
Lingsom grubler på om fri- og grøntarealer må vike for boligbygging. Selvsagt er det slik at flere boligblokker gir mindre uteareal. Det er enkel matematikk. Men for å sikre fortsatt romslige utearealer vil det i enkelte områder bygges noe mer i høyden. På Fornebu er det inndelt i Landet, Parken og Byen. Økte høyder i Byen vil ha snitthøyder på syv etasjer. Byområdene tåler det.
Det er derfor feil å si at nær doblet boligantall gir halvert uteareal. Det som var regulert til grønt, blir grønt; både Nansenparken, Storøyodden og strandlinjen fra Rolfsbukta til Lagåsen vil bestå. I tillegg arbeider Høyre for etablering av friluftsøy i Lysakerfjorden som vil utvide friområdene med kortreiste steinmasser. Badeparken på Kadettangen har vist at en utvidelse av landarealer kan være svært vellykket.
Jeg kan love Lingsom at barn og unges behov blir ivaretatt i utbyggingen av Fornebu. At det hittil har kommet langt flere barnefamilier enn først antatt, ser vi som et godt tegn. Barnefamiliene finner seg til rett, og bruker de mange tilbudene som allerede finnes.
La meg nevne: Oksenøya skole er mye mer enn en skole. Den er et aktivitetssenter som lever et liv utenom skoletid hele uken, både ute og inne. Like så med Hundsund skole. Med svømmehall og idrettshall og to fotballbaner hvorav en er islagt om vinteren.
Tårnet skole og senter er på tegnebrettet, blant annet med folkebibliotek. Flytårnet kultursenter har en masterplan for å omforme gammel og ny bebyggelse. Fornebu brygge skal utvikles med utadrettede tilbud og attraksjoner. Nytt flerbrukshus vil gi et stort løft til alle generasjoner – og frivilligheten. Mye er på planstadiet, men skal utvikles i takt med ny boligbygging.
Hver gang nye planer presenteres ser vi etter gode møteplasser og aktivitetsområder. Stikkord er trygghet og tilhørighet. Høyre tror ikke det er noen motsetning mellom flere boliger og tilbud til alle generasjoner. Utvikling av et så stort område som Fornebu tar lang tid. En av fordelene er at det alltid er mulig å høste erfaringer og korrigere kursen om nødvendig.
Det grunnlaget som Hans Kristian Lingsom la på Fornebu forsøker vi å ta vare på. Målet er fortsatt det samme, et pulserende og grønt Fornebu. Et sted det er godt å bo og jobbe.
Et svært vanskelig punkt i all utvikling er «timing». Skal alle tilbud stå klare når befolkningen kommer, eller skal befolkningen komme og danne grunnlag for tilbudene? Det balansepunktet kan alltid diskuteres.