Ut på tur med Høyre
I Budstikka 18. august skriver Rødts 3.-kandidat Ilona Agata Zielinska blant annet om Høyres barnehagepolitikk («På bærtur med Høyre og PBL»).
Ikke uventet så er Rødt uenig i våre løsninger. Det må det være lov til i et demokrati.
I likhet med Rødt så skal vi også skrive litt om Høyres politikk. Vi mener Bærum har gode og velfungerende barnehager hvor private har en helt naturlig plass. Dette viser også Bærum egne evalueringer.
La oss god litt tilbake i tid og minne om det store barnehageforliket på Stortinget i 2004.
Det var i en tid hvor barnehageutbyggingen gikk tregt, og det var fortsatt langt igjen til full barnehagedekning.
Det ble vedtatt det skulle settes en grense for foreldrebetaling, og at kommunale og private barnehager skulle likebehandles økonomisk. I 2004 ble reformen vedtatt av et nesten enstemmig storting.
Og reformen virket. Andelen barn i alderen ett til fem år som gikk i barnehage, økte fra litt over 60 prosent i år 2000 til over 92 prosent i 2019.
Denne positive utviklingen kunne ikke skjedd uten de private aktørene.
De private barnehagene bærer barnehageforliket på sine skuldre, og de sørger også for et godt og nødvendig mangfold i barnehagesektoren.
Vi er opptatt av foreldrene skal ha valgfrihet. Det skal finnes ulike profiler og ulike størrelser på barnehagene fordi det å kunne velge det som er best for din familie er en viktig verdi.
I dag har vi full barnehagedekning, og halvparten av alle barn går i private barnehager.
Kvaliteten er høy, og barnehagene er en av de velferdstjenestene som folk er mest fornøyd med.
Foreldreundersøkelsen viser at foreldrene er svært fornøyd med barnehagene i Bærum og gir dem en samlet score på 4,5/5.
De private barnehagene pleier å score litt bedre enn de kommunale. Det viser at vi har noe å lære av hverandre. Foreldre i Norge er også mer fornøyde enn foreldre i Danmark og Sverige er.
Høyre går til valg på barnehageplasser med høy kvalitet, valgfrihet og mangfold i tilbudet og at enda flere skal få barnehageplass i nærmiljøet de bor.