Utbyggingen ville ikke blitt godkjent i dag

Fredric W. Madsen og flere naboer til Oreligrenda spør i et innlegg i Budstikka 23. januar om politikerne vet hva som foregår i kommunens administrasjon når den tillater «utbygging av seks nye boliger på en altfor liten tomt».

Naboene reagerer særlig på høy utnyttelse av tomten, at det tillates takterrasser, og de mener at formgivningen ikke er tilpasset eksisterende bebyggelse i nærområdet.

Jeg mener vi politikere vet hva som foregår – og bygningssjefen ga en orientering om denne saken i planutvalgets møte 25. januar.

Hovedpoenget er at når du skal bygge hus, er det planer, lover og bestemmelser på det tidspunktet tidsfrist for behandling av byggesøknaden utløper, som gjelder. Prosjektet i Oreligrenda ble derfor godkjent av kommunen og fikk byggetillatelse etter gammel kommuneplan.

Når et byggetiltak etter kommunens vurdering er innenfor lover, planer og bestemmelser, da har administrasjonen fullmakt til å avgjøre sakene – uten politisk behandling, og eventuelle klager går direkte til Statsforvalter. Og når tillatelse er gitt – da er det juss og ikke politikk.

I den nye kommuneplanen som gjelder i dag, var det nettopp de forholdene som Madsen er opptatt av, som ble innskjerpet. I dag tillates ikke takterrasser i småhusområder. Takterrasser er fint det, men politikerne legger større vekt på hensynet til naboer og omgivelser. Og når krav til utearealer flyttes fra bakken til takterrassen, betyr det økt tetthet og nedbygging av grøntarealer.

Minimum tomtestørrelse (blant annet 700 kvadratmeter for en tomannsbolig) er endret fra å være en retningslinje til å bli en del av plankravet.

Når det gjelder formgivning, var dette ett av de forholdene som Bærum i forrige periode ikke vant frem med i møte med Statsforvalteren. Det voldte oss stort hodebry og var medvirkende til det midlertidige bygge- og deleforbudet som ble innført i en periode fra høsten 2022 til ny kommuneplan ble vedtatt i juni 2023.

At ny bebyggelse måtte være i tråd med strøkets karakter, ble av Statsforvalter vurdert å være for skjønnsmessig, upresist og uforutsigbart. Derfor er det i den nye kommuneplanen i større grad stilt konkrete krav blant annet til avstand, høyder, takform og takterrasser.

For Madsen har helt rett: Vi ønsker å ta vare på og styrke Bærums småhusområder og grønne preg.

Det mener vi at dagens kommuneplan vil bidra til. De nye husene i Oreligrenda kunne ikke blitt godkjent med samme volum og utforming etter reglene i dagens kommuneplan.