Valglister og integrering
I de senere årene har vi fått en stadig større innvandrerbefolkning i Bærum. Siste tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2022, gjengitt på kommunens hjemmesider, viser at om lag 25 prosent av bæringene nå har innvandrerbakgrunn.
Stor innvandring har både fordeler og ulemper, og når politikere blir konfrontert med problemene, har løsningen ofte vært å peke på at vi må satse mer på integrering. Senest sa Høyres partileder Erna Solberg det i et intervju da hun ble bedt om å kommentere utspillet til Unge Høyres leder, Ola Svenneby, som i sommer har tatt til orde for innvandringsstopp.
Generelt kan vi si at integrering betyr innlemmelse av innvandrere i majoritetssamfunnet. Det handler om å skape et rom der alle har like muligheter og plikter til å bidra og delta i samfunnet.
Det å møte hverandre som likeverdige mennesker, skaper nærhet og tilhørighet og hindrer utenforskap. Aktiv deltagelse i samfunnet gir mange en meningsfull hverdag og er en viktig målsetting for vellykket integrering.
Det å ha et levende lokaldemokrati er et viktig mål i seg selv. Deltagelse i lokalpolitikken kan ses på som en skole i demokrati, og bedre forum for integrering skal en lete lenge etter.
Når vi snakker om demokrati, tenker vi ofte på representativitet – at alle grupper i samfunnet er relativt likt representert i de organer som bestemmer over skoler, veier, utbygging, sykehjem, noen skatter og avgifter, idrett, kultur, og annet som er viktig for hverdagen vår.
Ut fra dette kunne vi kanskje forvente at de politiske partiene i Bærum er organisasjoner som er svært gode på integrering? Vi lokalpolitikere har vel orden i eget hus, og viser vei, når det gjelder integrering?
Jeg har gått gjennom valglistene for de partiene som har en noenlunde reell sjanse til å bli representert blant de 51 folkevalgte i Bærum kommunestyre.
Jeg har forsøkt å se hvor mange av disse som har innvandrerbakgrunn, ved å se på navnet til den enkelte kandidat, så denne oversikten er neppe 100 prosent nøyaktig, men jeg tror det store bildet er korrekt.
Disse 10 partiene har til sammen 359 listekandidater. Av disse har jeg funnet at 22 har innvandrerbakgrunn, det vil si 6,1 prosent av listekandidatene.
Og de fleste av disse 22 står langt ned på listene.
Disse 10 partiene har forhåndskumulert til sammen 34 kandidater. Det vil si satt dem øverst på listen og gitt dem et stemmetillegg, slik at de ganske sikkert blir de første som kommer inn fra valglisten.
Av de 34 forhåndskumulerte finner vi to med innvandrerbakgrunn, og i realiteten er det bare én, Atta Mohammad fra Ap, som har sjanse til å få plass i kommunestyret.
Konklusjonen er at partiene i Bærum ikke er særlig gode på integrering. Innvandrerbefolkningen er kraftig underrepresentert.
Av for eksempel over 4.000 polske innvandrere finner vi bare et par listekandidater.
Vi kan derfor trygt si at vi bør satse mer på integrering i de lokale partilagene frem til neste valg – men når ikke vi greier å få til god integrering, hvem vil greie det da?