Vann – en viktig ressurs
Rent vann i springen og nok vann i dusjen er goder som vi tar for gitt. Kanskje tenker vi ikke så mye på det før vi kommer til et sted hvor vi må ty til vann på flaske. I Norge er vi heldige som kan benytte oss av rikelig med vann fra naturen sin side.

Allerede i 1897 etablerte Bærum sitt første vannverk med en hovedvannledning som gikk til Sandvika. I Asker kommune ble spørsmålet om et kommunalt vannverk første gang diskutert på 1920-tallet. Betydningen av et godt kommunalt vannverk er utrolig viktig. Det stilles strenge krav til drikkevannskvaliteten slik at kommunene får sikker levering, tilstrekkelige mengder og helsemessig trygt drikkevann.
På en måte er vi i en unik situasjon sammenlignet med mange andre steder i Norge og verden. Asker og Bærum har mer enn nok vann! Vi har gode vannkilder i Holsfjorden og Aurevann, og Oslo kan helt fint benytte Holsfjorden som reservedrikkevannsløsning uten at det får noen praktisk betydning for våre to kommuner, men vi kan og bør allikevel tenke smartere og bli mer bevisste på vårt eget vannforbruk.
Asker og Bærum kommuner har deltatt i en global undersøkelse utarbeidet i regi av FNs byutviklingsprogram for smarte bærekraftige byer. Og i likhet med mange andre kommuner i Norge skårer vi veldig bra på vannkvaliteten og høyt når det gjelder vannforbruk.
De siste 20 årene har det vært arbeidet godt med å bytte ut vannledninger og stoppe lekkasjer. Det er ikke få km med kommunale vannledninger som har blitt byttet ut, selv om vi riktignok har noen km igjen før vi er helt i mål. Tetting av lekkasjer er et langsiktig og målrettet arbeid som det jobbes kontinuerlig med.
Men det positive er at vi ser vannforbruket i kommunene har hatt en betydelig nedgang, ca. 30 prosent mindre forbruk i 2019 enn for 15 år siden. Dette har skjedd samtidig som folketallet i samme periode har økt med rundt 23 prosent. Trenden de siste årene er at vannforbruket har flatet ut selv om folketallet har fortsatt å øke. Det er positivt.
Drikkevannskilder er en viktig naturresurs som må ivaretas for fremtidens generasjoner. Vi må tenke generasjonsperspektivet rundt vedlikehold og infrastruktur. Dette arbeidet bør gjøres på en bærekraftig måte og med kvalitet som sikrer god funksjonalitet, bedre miljø og lang levetid.
Det er snart sommerferie og mye hagevanning vil kunne føre til dårligere trykk på vannet. Drikkevannet skal renses og pumpes ut til alle husstander. Vår oppfordring er derfor: drikk gjerne mye godt vann, men spar på vannet til fordel for både naboen, brannvesen, lommebok og miljø.