Vi skal kutte utslippene og skape nye grønne jobber

MDGs Jens Ulltveit-Moe skriver i Budstikka 19. juni at det grønne skiftet gir muligheter for nye jobber i Asker og Bærum. Der har han rett. Samtidig beskylder han regjeringen for å stritte imot. Der tar han feil.

Lars Andreas Lunde, Bekkestua, statssekretær (H), Olje- og energidepartementet

Regjeringen jobber hver dag med å gjennomføre det grønne skiftet. Fordi dette både er en del av vårt internasjonale ansvar med å forebygge farlige klimaendringer, og fordi det legger grunnlaget for ny økonomisk utvikling og nye spennende jobber, ikke minst her i Asker og Bærum.

Dette viste vi da olje- og energiministeren nylig la frem stortingsmeldingen «Energi til arbeid». Denne viser hvordan regjeringen vil ta Norge inn i den nye, grønne tidsalderen og skape flere lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor, samtidig som vi kutter utslippene, ikke utviklingen.

Energiressursene har vært, og er, en viktig del av grunnlaget for bosetting, industri og næringsliv. Dette gjelder også i Bærum, blant annet på Fossum, Granfoss, Bærums Verk og Skui.

De norske energiressursene legger grunnlaget for nye næringer som bidrar til å omstille Norge til et lavutslippssamfunn. Eksempler på slike nye næringer er produksjon og bruk av hydrogen, vindkraft til havs, karbonfangst og karbonlagring, men også batteriproduksjon eller andre virksomheter der tilgang på fornybar energi er et konkurransefortrinn. 

Næringslivet i Asker og Bærum er svært godt posisjonert til å ta del i disse mulighetene. Bedrifter som Aker, Aibel, ABB og flere andre bør ha store muligheter innen de nye energibaserte næringene. Jeg er sikker på at en fremoverlent investor som Ulltveit-Moe også vil se mulighetene.

Det er imidlertid ikke uvesentlig hvilken politikk som føres. MDG vil raskest mulig avvikle petroleumsnæringen, som i dag er Norges viktigste næring. Denne næringen skaper mer enn 200.000 direkte og indirekte arbeidsplasser og bidrar med 100–200 milliarder kroner i statskassen hvert år. 

Ulltveit-Moe viser til den nylig fremlagte IEA-rapporten «Net zero by 2050». Dette er en viktig rapport, men Ulltveit-Moe bruker rapporten som argument for MDGs syn om raskest mulig utfasing av olje- og gassvirksomheten. Så enkel er imidlertid ikke verden.

En ensidig norsk avvikling av petroleumsnæringen vil stanse utviklingen, uten noen nevneverdig effekt på utslippene. Det vil gjøre Norge fattigere, og verden ikke særlig grønnere.

Med en ensidig norsk oljestans vil andre olje- og gassproduserende land raskt overta Norges markedsandeler.

Ulltveit-Moe og MDG ønsker seg en Arbeiderparti-ledet regjering etter valget. En eventuell rødgrønn regjering kan fort inkludere Senterpartiet og få flertall med Fremskrittspartiet i energi- og klimapolitikken. 

Prioriteringer disse partiene vil kunne stå sammen om, er billigere bensin og diesel til alle som bor utenom Oslo-området og andre storbyer, avvikling av elbilfordelene og mer klimafiendtlig nydyrking av myr. 

Da er det kanskje bedre å fortsette med en regjering som vil lede an i det grønne skiftet og som vil gjøre Norge grønnere, ikke fattigere.