Viktige «grønne» møteplasser

Budstikkas førsteside 11. mai med overskriften «New Sandvika» der lokale entusiaster deler sine drømmer om «Central Park», var inspirerende lesing. Vi har mange flotte naturområder i vår kommune. Vår kommunes geografiske beliggenhet har helt unike kvaliteter. Vi har Bærumsmarka, Lysakerelva, Sandvikselva og Lomma, flere innsjøer og vassdrag som Aurevann, Burudvann, Dælivann, Engervannet og Østernvann, i tillegg til Tjernsrudområdet og Øverlandsvassdraget, for å nevne noe.

Vi har mange flotte naturområder i vår kommune, skriver varaordfører Siw Wikan og viser blant annet til Lysakerelva. Foto: PRIVAT

Og som om ikke det er nok, har vi en fantastisk 32 kilometer lang kystlinje, ikke medregnet øyer.

Disse områdene er til stor glede for våre innbyggere. Likevel er det noe forfriskende når innbyggere deler sine vyer og ser litt stort på det. For selv med alle de flotte naturområdene vi allerede har, er der et potensial, og spesielt gjør vedtatte knutepunktstrategi at vi nå har en høyere utbygging i sentrumsområdene og at behovet for flere «grønne» møteplasser er mer fremtreden enn tidligere.

Varaordfører Siw Wikan

Vi trenger flere «Pocket parks», der intime grønne lunger med planter, trær og vann er viktig som rekreasjon for våre innbyggere. I tillegg vil dyr og andre viktige mikroorganismer også trives.

En park trenger ikke nødvendigvis å være et stort område, men må inneholde kvaliteter som ulike typer flora, fauna og gressmark. Gjerne i kombinasjon med vann, enten det er bekker, vannspeil, dammer eller fontener.

Og klarer en å kombinere det med et område med lekeplass for barn samt benker og lignende å sitte på, da er vi der. Ser vi til større byer, er parker eller grønne lunger en helt vesentlig de av den urbane infrastrukturen. Det må det være i vår kommune også.

Sett i et folkehelseperspektiv er parker også en viktig dimensjon å ha med, og spesielt ble dette perspektivet viktig under pandemien. Grøntområder er helsefremmende for alle mennesker, og spesielt i bynære strøk viser forskningen at det er viktig å legge opp til gode parker og grøntområder.

En undersøkelse gjennomført av Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet viser til at det er sammenhenger mellom opplevd stress og tilgang til grøntområder. De som har lengre avstand til grøntområder, opplever høyere nivåer av stress enn de med kort avstand.

Det viser viktigheten av å etablere grøntområder i umiddelbar nærhet til der folk bor. I tidlig fase av pandemien måtte vi benytte nærområdene for å komme på tur, og det viser viktigheten også sett i ulike situasjoner.

Et annet tema er ensomhet, vår tids store folkesykdom, her viser forskning.no at grønne omgivelser kobles til mindre depresjon og mer lykkefølelse. Det å omgi seg med natur, trær og annen vegetasjoner virker beroligende på oss mennesker.

Parker og grøntområder er også et sosialt møtested, og sett i disse perspektivene er det viktig å prioritere riktig ved utviklingen av våre sentrumsområder. Våre innbyggere ønsker flere sentrumsnære parker, og i tillegg er det helsefremmende, det må være en vinn-vinn for oss alle.