Vold og trusler mot ansatte må tas tak i
I onsdagens kommunestyremøte får politikerne i Bærum seg forelagt en forvaltningsrevisjonsrapport om vold og trusler mot ansatte i kommunen. Den viser at snittet per dag for vold og trusler mot ansatte er på 3,4 hendelser. Det vil si at årlig er kommunens ansatte utsatt for godt over 1.500 volds- og trusselhendelser.
For meg fremstår dette som et formidabelt tall, og spesielt når vi vet at det er innenfor tjenestene til pleie og omsorg, helse og sosial samt skole vi finner de aller fleste avvikene.
Ser vi på landet ellers er det vanskelig å finne helt sammenlignbare tall, men Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø fra Statistisk sentralbyrå fra 2019 viser at 7,1 prosent av sysselsatte i Norge opplever å bli utsatt for vold og/eller trusler. Det tilsvarer 187.000 personer. Konsekvensene for de som blir utsatt for disse hendelsene, er ikke bare fysisk, men også psykisk og kan i verste fall medføre at en ikke vil kunne utføre arbeidet sitt.
Arbeidsmiljøloven er helt klart på at det er et arbeidsgiveransvar for virksomheter å sørge for opplæring av ansatte som har et arbeid der de kan bli utsatt for vold og trusler.
Bærum kommune har en rekke rutiner og verktøy på plass, men erkjenner at det er en utfordring rundt implementeringen. Kompetansebygging rundt både forebygging og håndtering er viktige tiltak.
Det er gledelig å lese av rapporten at kommunen har etablerte hensiktsmessige rutinger og at det arbeides aktivt med forebygging, men det er noen forbedringspunkter.
Jeg mener at vold og trusler på arbeidsplassene er et viktig tema å rette fokuset mot i den hensikt å forebygge eller aller helst unngå at ansatte blir utsatt for denne type hendelser.
Å lese fra rapporten at en ansatt i skolen fikk bitemerker på armen etter møte med en elev er sjokkerende, det samme at lærere har blitt slått og sparket av elever. Det er fristende å spørre om hva som skjer og hvilket samfunn er det vi lever i?
Det finnes også sjokkerende eksempler fra helsesektoren, og å vite at ansatte daglig blir utsatt for denne type hendelser er, som politiker, ingen god følelse.
Alle ansatte skal kunne føle seg trygge på jobb og skal ikke gå rundt og grue seg for hva for hva de eventuelt kan bli utsatt for.
Å arbeide med forebygging og være føre var høres ut som et godt prinsipp i dette viktige arbeidet.