Program 2023 – 2027
Kapittel 1: Bærum Høyres verdier og hovedmål
Høyre mener at mennesket i et godt samfunn er politikkens hovedmål. Gode samfunn bygges på tillit til og respekt for enkeltmennesket. Samfunnet er til for å styrke enkeltmennesket. Hver enkelt skal ha størst mulig frihet til og ansvar for å forme sitt eget liv og sin egen fremtid, basert på respekt for andre og for fellesskapet.
Bærum Høyre vil ha et samfunn som gir muligheter for alle. En fellesnevner i Høyres politikk er et samfunn bygget på frihet og valgfrihet fremfor unødvendig detaljstyring. For å ha valgfrihet trenger vi mangfold. Høyre vil derfor ha gode offentlige løsninger, samt slippe til frivillige organisasjoner og private aktører.
Bærum Høyre vil møte den enkelte med utgangspunkt i det hver og en kan bidra med i samfunnet. Det norske samfunnsfellesskapet bygger på at alle skal ha de samme rettighetene, de samme mulighetene og det samme personlige ansvaret. Dette må ligge fast selv om samfunnet er sammensatt og innbyggerne ulike.
Vårt verdigrunnlag
Bærum Høyres politikk bygger på en kristen og humanistisk kulturarv. Alle mennesker er født forskjellige, men med samme ukrenkelige egenverdi.
I Høyre tror vi på enkeltmennesket og dets evne og vilje til å ta ansvar, forme eget liv og egen fremtid. Frihet til å velge og frihet til å styre sitt eget liv er byggestener i vårt samfunnssyn. Høyre har tro på og vil oppmuntre til private initiativ.
Et godt lokalsamfunn bygges gjennom felles innsats og godt samarbeid mellom oss som bor her, frivillige organisasjoner, private bedrifter og offentlige virksomheter. Vi skal få utvikle oss i familien, i nærmiljøet og i frivillige fellesskap som får sin styrke fra det engasjementet hver og en av oss bidrar med.
Kommunen kan ikke og burde ikke være alt for alle, men den må være der for de som trenger den. Kommunens rolle skal være å bistå med å løse oppgaver vi som innbyggere ikke kan løse på egen hånd og bygge opp under de institusjoner som er med på å bedre innbyggernes livskvalitet. Bærum Høyre vil arbeide for større grad av valgfrihet som setter brukeren og brukerens behov i sentrum.
Omstilling for en grønn fremtid
I Bærum Høyre ønsker vi å overlate Bærum og vår klode i best mulig stand til våre etterkommere. Det vil vi gjøre ved å en aktiv klima- og miljøpolitikk. Bærum Høyre ønsker å verne om naturen i Bærum ved å styre den videre utbyggingen i pressområder mot nøye utvalgte områder, samt å følge opp kommunens ambisiøse klimastrategi.
For å sikre en bærekraftig omstilling ønsker Bærum Høyre en videre satsning på vei og bane i Bærum. En slik satsning skal komme gående, syklende, kollektivreisende og kjørende til nytte. En fortsatt satsning på infrastruktur er en av bærebjelkene i møtet med befolkningsveksten i regionen og nødvendig for å sikre alle innbyggere et grønnest mulig alternativ.
Skape mer og inkludere flere
Bærum kommune er i dag en sterk næringslivskommune. Dette fortrinnet skal utvikles, og Bærum skal bli en attraktiv og ledende kommune for et levende næringsliv.
Fremtiden vil bli preget av store endringer innen alt fra digitalisering og kunstig intelligens til grønn omstilling. Dette vil bli utviklet i et samspill mellom brukere, forskning, næringsliv og politiske beslutninger. Bærum Høyre vil legge til rette for at alle aktører skal få spille en positiv rolle i møte med de viktige utfordringene vi står overfor.
Vi må ta i bruk markedet og samarbeide med privat sektor, som en viktig drivkraft i samspillet mellom forskning og sterke investorer. Bærum kommune har i dette bildet en stor mulighet for å bli et senter for fremtidsrettet næringsutvikling.
Bærum Høyre vil legge best mulig til rette for nyskaping og gründere. Et sterkt og variert næringsliv er en bærebjelke i vårt samfunn. En bedrift med god inntjening bidrar til å styrke velferden og trygge arbeidsplasser og er en inspirasjon for andre.
En kommune for alle
Bærum er et mangfoldig og flerkulturelt samfunn og vil bli det i enda større grad i fremtiden. I Bærum Høyre hyller vi mangfoldet og er opptatt av å gi sterk beskyttelse for enkeltindividet, samtidig som vi forventer at den enkelte tar inn over seg både sine rettigheter og plikter. For Bærum Høyre er det et overordnet ønske om at alle – uansett bakgrunn – skal finne seg godt til rette i Bærum.
Kapittel 2: Bærums hovedutfordringer
Bærum kommune står overfor noen krevende utfordringer de kommende årene, men ved å ta kloke valg nå så kan vi komme styrket ut. Sammen bygger vi et enda bedre samfunn. Bærum Høyre er opptatt av å ivareta generasjonsperspektivet der vi overlater samfunnet i enda bedre stand til neste generasjon enn vi selv fikk.
Klimaendringene er en av vår tids største trusler. Global oppvarming undergraver matsikkerhet, politisk og økonomisk fremgang og sosial stabilitet. Bærum kommune skal ta sitt ansvar som en klimaklok kommune og legge til rette for at kommunens innbyggere kan ta kloke valg for sammen å bidra til et samfunn med lave utslipp av klimagasser.
Bærum kommunes inntekter og utgifter er nært knyttet til utviklingen i og sammensetning av befolkningen. Selv om antall innbyggere i yrkesaktiv alder forventes å øke, antas det at andelen innbyggere over 80 år i 2044 er mer enn fordoblet sammenlignet med 2018. De nærmeste årene får vi flere elever i skolen og flere eldre med behov for omsorg og pleie.
Åpenhet, fornyelse og omstilling er sentralt for å møte utfordringer kommunen står overfor. Kommunen trenger kvalifisert arbeidskraft, og det er krevende for norske kommuner å rekruttere arbeidskraften som trengs for å levere de tjenestene til innbyggerne som vi ønsker. Bærum kommune må være en attraktiv arbeidsgiver som tiltrekker seg de beste arbeidstakerne.
Flere hundretusen nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Norge, og vi ser en økende andel unge uføre. Det viktigste vi kan gjøre for å redusere fattigdom er å inkludere flere i arbeid da de største skillene i Norge er mellom de som har og de som ikke har en jobb. Arbeid og livskvalitet henger sammen. Arbeid skaper fellesskap, deltakelse og inkludering. Utenforskap er en utfordring for den enkelte og for samfunnet som helhet.
De gjenværende grønne områdene i kommunen er under sterkt utbyggingspress, og de knappe arealene i Bærum må forvaltes på en god og langsiktig måte også for kommende generasjoner. Vi må legge til rette for flere boliger til kommende generasjoner, samtidig som vi må ta vare på Bærums grønne preg.
Dette er store utfordringer, men Bærum Høyre er sikker på at vi sammen vil møte disse utfordringene på en god måte. Bærum kommune har et godt utgangspunkt og dette programmet inneholder løsninger på disse utfordringene. Om vi tar kloke grep nå så kommer vi styrket ut på andre siden, og det er dette Bærum Høyres program bygger på.
Kapittel 3: Utdanning og oppvekst
Bærumsbarnehagen – kapasitet med mangfold og kvalitet
En god barnehage er et viktig tilbud for alle barn og småbarnsforeldre i Bærum. I våre barnehager skal alle barn utvikle robusthet ved å oppleve trivsel, lek, læring og mestring.
Barnehagen er det første trinnet i utdanningsløpet. Derfor ønsker vi å videreføre styrkingen av det pedagogiske tilbudet i barnehagene. De ansattes kompetanse er avgjørende for kvaliteten, og vi vil legge til rette for å ansette flere med høy faglig kompetanse, i tillegg til kompetanseheving blant de ansatte.
Bærum kommune har lenge satset på tidlig innsats. Vi vil videreføre dette arbeidet, spesielt når det gjelder språk, realfag og sosial kompetanse. Det er viktig å styrke kompetansen når det kommer til oppfølgingen av barn med ulike sårbarheter. Bærum Høyre ønsker også å stimulere til skoleforberedende aktiviteter. Vi vil også satse på forebyggende og helsefremmende arbeid i Bærums barnehager, bidra til fysisk aktivitet og god psykisk helse, samt jobbe mot mobbing.
Barnehagen er en viktig sosial arena, en arena for språklig utvikling og et ledd i integreringsprosessen. Bærum Høyre mener derfor det er viktig å legge til rette for at flest mulig minoritetsspråklige benytter seg av barnehagetilbudet i kommunen.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide videre med kvaliteten i barnehagene og sikre at alle barnehager har et godt pedagogisk innhold, i henhold til kvalitetsplanen i kommunen.
- Videreføre satsingen på kompetanseheving for alle medarbeidere i barnehagene.
- Styrke medarbeideres kompetanse med hensyn til oppfølging av sårbare barn.
- Jobbe for å øke barnehagelærerrekrutteringen og sikre at det er attraktivt å jobbe i Bærums barnehager.
- Arbeid for en bedre kjønnsbalanse blant ansatte i barnehagene.
- Videreføre foreldrenes mulighet til å velge barnehage.
- Ta vare på et mangfoldig barnehagetilbud og legge til rette for flere temabarnehager for eksempel innen kultur, idrett, realfag og friluftsliv.
- Sikre likebehandling av kommunale, private og ideelle barnehager.
- Arbeide for styrket digital læring og læringsplattformer i alle barnehager.
- Satse på læring gjennom lek.
- Jobbe for tettere samarbeid mellom helsestasjoner og barnehager.
- Sikre at medarbeidere i barnehagene har tilstrekkelig kompetanse i norsk språk.
- Jobbe for å øke andelen minoritetspråklige som benytter seg av barnehagetilbudet.
- Arbeide for at barnehagene i Bærum får løpende inntak gjennom året.
- Jobbe for at alle skal få tilbud om barnehageplass i nærheten av der familien bor.
- Sikre fortsatt åpenhet om kvaliteten i både offentlige og private barnehager.
- Legge til rette for rullerende team med ulik fagkompetanse som kan bistå barnehager.
Bærumsskolen – Lærelyst og kompetanse
Alle elever trenger å bli sett i skolehverdagen og bli møtt på en måte som skaper trygghet. Bærumskolen er blant landets beste skoler. Satsingen på kunnskap og forskningsbasert skolepolitikk over mange år har gitt resultater. Bærum Høyre er svært stolt av resultatene, men ønsker allikevel mer. Derfor skal vi satse videre på skolen som en av hjørnestenene i kommunens velferdstilbud. Alle barn har lik rett til gode, tilrettelagte og ikke-diskriminerende skoletilbud.
Bærumsskolen er et sted hvor kunnskap og trivsel går hånd i hånd. Under pandemien fikk vi se betydningen av skolen som både kunnskapsarena, men også en arena hvor sosial inkludering står sterkt. Alle elever har krav på et trygt og godt skolemiljø, og Bærum Høyre har nulltoleranse mot mobbing. Vi mener det er behov for flere yrkesprofiler i skolen, som kan være synlige aktører i arbeidet med det psykososiale miljøet.
Bærumskolen skal utvikle seg i takt med samfunnet, gi elevene gode verktøy til å kunne mestre egne liv og til å skape seg den fremtiden de selv ønsker. Elevens faglige utvikling skal være i sentrum. De skal føle mestring, utvikle god selvtillit og selvstendighet gjennom å få tilpassede og varierte oppgaver som gir god progresjon.
Den gode læreren er viktig for elevenes trivsel og for å øke kunnskapsnivået. Vi trenger lærere som ser, anerkjenner, veileder og formidler på en god måte. Lærerne må ha god faglig og pedagogisk kunnskap. Vi vil fortsette arbeidet med å rekruttere de gode lærerne og gi dem gode arbeidsvilkår i bærumsskolen.
For at alle elever skal ivaretas ut fra sine behov, interesser og ønsker er det viktig at mangfoldet av tilbud i skolesektoren er godt. Alternative skoler og friskoler bidrar til å ivareta mangfoldet i kommunen på en god måte og ivaretar barns ulike behov.
Bærum Høyre vil:
- Ta vare på og videreføre tilbudet ved Haug skole.
- Sikre godt tilbud av alternative skoler for elever med særskilte behov.
- Gi skolene handlingsrom til å utnytte digitale verktøy i kombinasjon med andre læringsmidler slik at bærumsskolen ligger i front i læringsutbytte.
- Sikre likebehandling av alle godkjente skoler og støtte pedagogisk mangfold i skoletilbudet.
- Jobbe for at skolene skal være samfunnshus.
- Jobbe for at skoler og andre utdanningsinstitusjoner skal være universelt utformet.
- At alle lærere skal være faglærte, sikre at alle lærere som underviser i norsk, engelsk og matematikk har faglig fordypning i faget og ivareta et godt et godt tilbud om etter- og videreutdanning for alle lærere.
- Videreføre en ordning med lærerspesialister og sikre alle grunnskoler tilgang til en lærerspesialist begynneropplæring.
- Fortsette det gode arbeidet med videreutdannelse av rektorer og lederansatte.
- Fortsette styrkingen av psykolog- og miljølærertilbudet ytterligere.
- Styrke skolehelsetjenesten.
- Legge til rette for flere yrkesprofiler i skolen.
- Legge til rette for rullerende team med ulik fagkompetanse som kan bistå skoler og barnehager.
- Utrede muligheten for anonymiserte heldagsprøver på ungdomsskolen og vurdere forsøk med anonym retting av større prøver.
- Arbeide for bedre kjønnsbalanse blant medarbeiderne på skolene.
- Fortsette det gode samarbeidet mellom skole og næringsliv som bidragsyter til praktiske læringsmuligheter.
- Satse videre på tidlig innsats og tilpasset undervisning til den enkelte elev gjennom hele skoleløpet.
- Jobbe for et godt og bredt sommerskoletilbud for alle elever i grunnskolen uavhengig av funksjonsvariasjoner og foreldrenes inntekt.
- Være pådriver for å utnytte den digitale omstillingen slik at bærumsskolen ligger i front på digitale læremidler.
- Fortsette å styrke kompetansen på utnyttelse av digitale verktøy, samt arbeide for at skolene skal ha en felles pedagogisk plattform for bruk av nettbrett.
- Legge større press på kommunen med hensyn til flere og bedre læreverk.
- Styrke det forebyggende arbeidet mot mobbing.
- Sikre god fraværsoppfølging av elever fra dag én gjennom hele grunnskolen.
- Videreføre fritt skolevalg i grunnskolen og jobbe for fritt skolevalg på videregående.
- Fortsette arbeidet med å forenkle rapporteringsrutiner til det beste for elever, lærere og skoleledelse.
- Arbeide for at kommunen får overta ansvaret for de videregående skolene i Bærum og dermed for hele skoleløpet.
- Styrke tilbudet om leksehjelp med kvalifiserte lærere.
- Tilby elever med høyt læringspotensial muligheten til å ta fag på høyere nivå.
- Styrke seksualundervisningen og i større grad vektlegge grensesetting, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og positive aspekter ved egen seksualitet.
- Holde høyt læringstrykk i skolen og arbeide for å øke læringsutbyttet i undervisningstimene.
- Styrke ledelsesressursen i skolen.
- Motivere flere ungdommer til å velge yrkesfaglig utdanning, blant annet ved å øke rådgivernes kompetanse om alle mulighetene slik utdanning gir.
- Gi intensivopplæring til elever på ungdomstrinnet som ligger under kritisk grense i lesing, skriving og regning.
- Legge til rette for et godt samarbeid mellom skole og hjem.
- Sikre gode overganger fra barnehagen til barneskolen, fra mellomtrinnet til ungdomsskolen og fra ungdomsskolen til videregående skole.
- Legge til rette for mer fysisk aktivitet i skolen.
- Stille formelle kompetansekrav til de som skal undervise innenfor utdanningsvalg og karriereveiledning på ungdomsskolen.
- Ha undersøkelser der elever kan få evaluere og gi tilbakemeldinger om rådgivningstjenesten.
SFO
Bærum Høyre ønsker at SFO skal være et godt, frivillig aktivitetsbasert tilbud fra 1. til 4. klasse utenom skoletid, basert på et tett samarbeid mellom foreldrene, skolen og frivillige aktører.
Bærum Høyre vil at SFO skal gi barna sosial og faglig kompetanse gjennom lek, læring og mestring. Vi ønsker at SFO skal gi barna omsorg, trivsel og trygghet gjennom et stimulerende, lærerikt og mangfoldig fritidstilbud. SFO skal bidra til å skape et bedre sosialt miljø og motvirke mobbing.
Bærum Høyre vil:
- Jobbe for å sikre mer stabil bemanning på SFO.
- Arbeide for å etablere et tettere samarbeid mellom skole og SFO.
- Jobbe for mer lek- og læringspregede aktiviteter i SFO.
- Styrke lærings- og trivselsskapende arbeid igjennom samarbeid med frivillig sektor, for eksempel idrett og kultur, slik at elevene får tilbud om å delta i flere aktiviteter i SFO-tiden.
- Sikre at de ansatte på SFO snakker godt norsk
- Utrede om SFO også kan tilbys til elever i 5. og 6. klasse
Barnevern – trygghet for våre mest sårbare
Et dyktig barnevern som kommer tidlig inn i vanskelige situasjoner er nødvendig for å sikre alle barn en trygg oppvekst og bidra til at familier kan få den nødvendige rettledning. Selv om inngripen vil kunne oppleves som traumatisk for dem det gjelder, kan dette ofte være eneste utvei for å trygge både barn og foreldre. Bekymringsmeldinger må følges opp umiddelbart, og barnets behov for omsorg og trygghet skal prioriteres. Hensynet til barnet skal være avgjørende for hva slags tiltak som settes inn og hva slags tilbud som skal gis.
Det er viktig at vi har høy kvalitet på og mangfold ved barnevernsinstitusjonene. Kommunen skal arbeide for at det offentlige og private aktører skal kunne arbeide på like vilkår for å sikre et bredt tilbud. Det må også sikres at de ansatte i barnevernstjenesten har god kompetanse på fagområdet. Bærum Høyre vil derfor at kommunale barnevernledere skal ha relevant høyere utdanning.
Barnevernsbarn er overrepresentert på frafalls- og strykstatistikken i skolen. Mange barn mister mye undervisning i turbulente tider og mangler derfor det nødvendige grunnlaget for senere å delta i samfunnet på linje med andre.
Mange skoler tar ansvaret med å følge opp og sikre god utdanning til barnevernsbarna, men kommunen må sørge for at alle skoler tar dette ansvaret. Skolen må sikre tettere oppfølgning av barnevernsbarn så færre faller fra. I tillegg må kunnskapen om barnevernets ulike tilbud og arbeid økes i skolene, for å bidra til å ufarliggjøre barnevernet, samt vise mangfoldet av tilbud. Målet med kommunens oppfølging av barnevernsbarn må være at de som er utsatt for tillitsbrudd hjemme, likevel skal få en trygg og god oppvekst og mulighet til å delta i samfunnet som alle andre. Vi ønsker derfor å styrke samarbeidet og jobbe for mer åpenhet mellom de ulike instansene som jobber for barnets beste.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide for at barnevernstjenesten i Bærum skal gå foran som en pådriver som et åpent og tillitsfullt barnevern for befolkningen.
- Sikre tilknytning mellom barn og foreldre ved å gi god tilgang til juridisk bistand til familien ved en bekymringsmelding.
- Arbeide for å rekruttere og beholde kompetente og erfarne medarbeidere i barnevernstjenesten.
- Sikre tilstrekkelig med ressurser og kvalitet i barnevernets tjenester.
- Arbeide for at alle barn i barnevernets omsorg skal kun ha en fast kontaktperson å forholde seg til.
- Arbeide for å øke antall fosterhjemsplasser i kommunen.
- Legge til rette for at søsken som ønsker det skal kunne bo sammen etter omsorgsovertagelse.
- Legge til rette for et mangfold av tilbud innenfor barnevernet.
- Sikre at barn som er underlagt barnevernets omsorg får et godt fritidstilbud.
- Videreføre og arbeide videre for et mer åpent tverrfaglig samarbeid mellom barnevern, skole, barnehage og politi for å sikre tidlig innsats.
- Legge til rette for tidligere innsats rettet mot familier som trenger hjelp og veiledning.
- Videreføre et godt og bredt tilbud av hjelpetiltak og videreføre tiltak som kan redusere antall omsorgsovertakelser.
- I større grad lytte til barnas behov for medvirkning.
Oppvekstmiljøer – tilhørighet for alle
Bærum Høyre vil arbeide for at alle barn og unge får et trygt og godt oppvekstmiljø med like muligheter for alle barn og unge uavhengig av funksjonsvariasjon. Bærum kommune skal være en åpen, mangfoldig, likestilt og inkluderende kommune for alle.
Ungdommen i Bærum har mange interesser og er aktive i et mangfold av idretter og frivillige organisasjoner. I Bærum kommune skal alle ha like og likestilte muligheter til å delta i aktiviteter innen kultur, fritid, fornøyelse, friluft, idrett og frivillig arbeid.
Foreldrene har hovedansvar for å oppdra barna og gi dem gode oppvekstsvilkår. Samfunnets oppgave er å hjelpe og støtte foreldre som trenger det i sin omsorgsfunksjon. Rusproblematikk, mobbing og økende psykiske problemer blant ungdom krever målrettet innsats og tverrfaglig samarbeid. Tidlig forebygging i barne- og ungdomstiden er ofte helt avgjørende for å kunne avverge eller redusere problemer senere i livet. Ungdom som faller utenfor, må møtes med en rask reaksjon og nødvendige hjelpetiltak.
Bærum Høyre vil:
- Videreføre tilbudet med helsestasjon for ungdom og helsestasjon for gutter, helsesykepleierordning, og prosjekter som ivaretar barns og unges fysiske og psykiske helse.
- Sikre tidlig identifisering og gode tiltak for barn og unge som faller utenfor.
- Sikre like muligheter, uavhengig av funksjonsvariasjon, ved å videreutvikle koordinatorordningen. Koordinatorene må ha tilstrekkelig kompetanse, tid og ressurser.
- Jobbe for å sikre nok lavterskelmøtepunkter for småbarnsforeldre.
- Være pådriver for å utvikle møteplasser for uorganiserte barn og unge, som for eksempel gratis adgang til åpne idrettshaller og skøytebaner i helgene.
- Fortsette det gode rusforebyggende arbeidet blant barn og unge i vår kommune og sikre tidlig innsats for de som eksperimenterer med rus.
- Videreføre dagens gode samarbeid mellom kommunen og politiets ungdomspatrulje.
- Legge til rette for at barn og ungdom med funksjonsnedsettelse har større grad av medbestemmelse i eget liv.
- Arbeide for at familier med barn med funksjonsnedsettelser skal sikres gode, tilrettelagte, helhetlige og koordinerte tjenester hvor barnas beste legges til grunn.
- Videreføre samarbeidet med frivillige som en del av den obligatoriske svømmeopplæringen og arbeide for at alle barn kan svømme ved utgangen av 4. klasse.
- Styrke lokale tiltak rettet mot utjevning av sosioøkonomiske forskjeller mellom barn.
- Styrke fritidsstipendordningen i takt med behovet. Ingen skal stå utenfor fritidsaktiviteter på grunn av familiens økonomi.
- Legge til rette for at flyktninger integreres i organiserte fritidsaktiviteter på et tidlig tidspunkt.
- Støtte drift av ikke lovpålagte støtteordninger som HomeStart og Akutthjelp i hjemmet.
Kapittel 4: Arbeid, livskvalitet og gode sosiale tjenester
Samfunnet må ha et sterkt og godt sikkerhetsnett som kan ta imot de som trenger det mest. Alle kan trenge litt hjelp av og til, og da må storsamfunnet stille opp. Alle bæringer må være trygge på at det er anstendige ordninger for de som står utenfor arbeidslivet.
Like viktig er det at vi som samfunn aldri gir noen opp. Ved å stille krav til aktivitet og ha gode programmer for å komme tilbake til arbeid viser vi at vi bryr oss.
Arbeid og livskvalitet henger sammen. Arbeid skaper fellesskap, deltakelse og inkludering. Bærum Høyres mål er at så mange som mulig skal få oppleve tryggheten og selvfølelsen en jobb gir. Det viktigste for å redusere fattigdom er å få flere i arbeid da det største klasseskillet i Norge er mellom de som står innenfor og de som står utenfor arbeidslivet. Bærum Høyre vil at alle som kan og ønsker å jobbe, skal få sjansen til det.
Bærum Høyre vil ha et arbeidsliv med plass til alle. Det kan være mange årsaker til at noen står utenfor arbeid, og kommunen må bidra til å senke terskelen for de som står utenfor så flere kommer inn.
Arbeid og sosiale tjenester
Kommunen må sikre et godt sikkerhetsnett for de som trenger det mest og samtidig bidra til at så mange som mulig kommer i arbeid. Bærum Høyre mener at samarbeid med private og ideelle aktører styrker tjenestene for brukerne og vil slippe alle gode krefter til.
Aktivitetsplikten for unge sosialhjelpsmottakere er viktig for å bidra til inkludering og arbeidstrening. Alle fortjener noe å gå til, og kommunen må bidra til at alle med aktivitetsplikt får en så meningsfylt og relevant aktivitet som mulig.
Bærum Høyre vil:
- Være en åpen kommune som inviterer ideelle og private aktører til samarbeid for vårt felles beste.
- Videreføre samarbeidet med ungt entreprenørskap.
- Jobbe for å øke antallet lærlingplasser i kommunen.
- Videreføre kommunal støtte til «Ung i jobb».
- Videreføre ordning der kommunen skaffer sommerjobber til utsatt ungdom.
- Sikre at NAV Bærum avklarer realkompetansen til de som går på sosialhjelp for å veilede til arbeid, fagbrev eller utdanning.
- Sikre at NAV Bærum avklarer om langtidsmottakere av sosialhjelp har rett til arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd for å gi rett ytelse til rett bruker.
- Videreføre støtten til tiltak som «Høl i CVen», «Lyset i hverdagen», «Varmestua» og «jobben».
- Sørge for flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA).
- Bidra til at sosialhjelpsmottakere med aktivitetsplikt får en meningsfylt og relevant aktivitet.
- Jobbe for økt bruk av sosiale entreprenører.
Likestilling for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Bærum Høyre vil at alle mennesker skal oppleve å ha en likestilt og fullverdig hverdag ut fra egne behov uavhengig av funksjonsvariasjon. Kommunen skal arbeide for at alle i Bærum skal alle ha like muligheter til å delta i aktiviteter i arbeidslivet, kultur, fritid, fornøyelse, friluft, idrett og frivillig arbeid.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide mot all form for diskriminering ved å styrke kunnskapen om CRDP (FN konvensjonen Convention on the Rights of Persons with Disabilities) både blant folkevalgte og administrasjonen på alle nivåer.
- Sikre universell utforming av offentlige områder.
- Arbeide for at brukerstyrt personlig assistanse (BPA) forstås og praktiseres som et likestillingsverktøy som sikrer muligheten til å leve selvstendige, uavhengige og aktive liv.
- Arbeide for at det legges til rette for selvbestemmelse og utvikles gode systemer for beslutningsstøtte.
- At familier med barn med funksjonsnedsettelser skal sikres gode, tilrettelagte, helhetlige og koordinerte tjenester hvor barnas beste legges til grunn.
- Utrede pakkeforløp hjem for pasienter med kreft. Tilbudet skal sikre forutsigbarhet og trygghet for pasientene og kvalitet i utredning, behandling og oppfølging, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunal helse og omsorgstjeneste.
- Arbeide for at alle skal kunne velge hvor de skal bo og hvem de skal bo sammen med. Alle skal kunne bo trygt i eget hjem.
- Videreføre prosjektet «Leie til eie» for velferdsboliger og sikre tildeling av startlån slik at også innbyggere med sammensatte hjelpebehov kan få en bo-karriere.
- Arbeide for at frivillige lag og ideelle organisasjoner kan søke om prosjektmidler for bruk til økt aktivitet for personer med funksjonsnedsettelse.
- Bidra til at det etableres flere HELT MED-arbeidsplasser i kommunen.
- Jobbe for at flere personer med funksjonsnedsettelser blir innkalt til intervju ved utlysing av stillinger i kommunen.
- Prioritere familier med barn og unge med funksjonsnedsettelser ved å sikre dem godt tilrettelagte, helhetlige og koordinerte tjenester.
- Jobbe for at familier med barn med funksjonsnedsettelser får bistand av avlaster under og på avvikling av ferie.
- Sikre sammenhengende og oversiktlige tjenester spesielt i overgangen mellom barn og voksen.
Fra arbeidsaktiv til aktiv pensjonist
Fremtidens eldre er friskere lenger og mange ønsker å delta, bidra og være aktive i samfunnet lenger. Vi må legge bedre til rette for at hver enkelt kan bruke ressursene sine. Eldre må få mulighet til å bidra i samfunnet og stå i jobb lenger. Vi må forebygge og redusere aldersdiskriminering i arbeidslivet, og vi må sørge for at manglende kompetanse ikke er årsak til aldersdiskriminering. Skal vi få et mer aldersvennlig samfunn må alle anerkjennes som verdifulle bidragsytere i samfunnet.
Bærum Høyre vil:
- Forebygge og redusere aldersdiskriminering i arbeidslivet.
- Øke kunnskapen blant arbeidsgivere om aldring og arbeid.
- Støtte opp under flere tiltak som styrker overgangen mellom full jobb til pensjonstilværelsen for eksempel gjennom frivillig arbeid, som vikar eller ressursperson i kommunale tjenester som sykehjem eller SFO.
- Medvirke til at også eldre arbeidstakere får samme mulighet til faglig utvikling som yngre arbeidstakere.
Rusomsorg
En god rusomsorg begynner med forebygging og holdningsskapende arbeid. Forebyggende arbeid skjer på mange arenaer, som mellom hjem, skole, barnevern, politi, idrett og kulturliv. Rusforebyggende arbeid blant unge er spesielt viktig all den tid vi vet hvilke utfordringer unge med rusproblemer kan møte senere i livet.
De som sliter med rus, som er motiverte for og har behov for behandling, kan ofte bli møtt med lang ventetid. Bærum Høyre vil at flere skal få behandling raskere, samt at man får en behandling som passer for en selv. For å sikre helhetlig og funksjonell rusbehandling er det viktig å kunne komme inn i trygge, rusfrie rammer. Derfor ønsker Bærum Høyre å satse på tilpassede bomiljøer og arbeidstrening. Å ha eierskap til egen avrusning er viktig for å gjennomføre skikkelig behandling. Derfor mener Bærum Høyre at hjelp til selvhjelp skal være førende innenfor rusomsorgen.
Bærum Høyre vil:
- Gjennomføre et pilotprosjekt mellom kommunen og politiet om alternative reaksjonsformer, lett tilgang til helsehjelp og rådgivning når mennesker pågripes for bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk.
- Arbeide for å gi flere rusavhengige tilbud om aktivitet, utdanning og/eller jobb etter behandling.
- Arbeide for at det er tilstrekkelig med døgnplasser innen psykisk helse og rus i spesialisthelsetjenesten.
- Styrke hjelpetiltak rettet mot personer som sliter med rusavhengighet.
- Støtte rusfrie tilbud for barn og unge.
- Bruke modeller som «Housing first», «Recovery» og hverdagsmestring innen psykisk helse og rus.
- Styrke og stimulere den frivillige innsatsen bl.a. gjennom gode tilskuddsordninger for frivillige og ideelle organisasjoner, som vil iverksette tiltak innen friskliv, psykisk helse og rus.
- Styrke behandlingen og ettervernet innen rusomsorg og psykiatri.
- Se til at kommunen følger Helsedirektoratets retningslinjer om utdeling av brukerutstyr.
- Utrede muligheten for opprettelse av brukerrom i Bærum kommune.
- Videreføre støtten til Stabæks gatelag i fotball.
Psykisk helse
En god psykisk helse er viktig for å ha god livskvalitet. Innsatsen må derfor settes inn tidligst mulig for mennesker med psykiske helseplager, og det må sikres gode lavterskeltilbud. Psykisk helse er fortsatt et tabubelagt tema i mange hjem. Psykisk sykdom har store kostnader for den enkelte, for pårørende og for samfunnet.
En stor andel av sykefraværet i Norge skyldes psykiske lidelser. Aktivisering og deltagelse i samfunnet vil for mange være den beste forebyggingen av psykisk sykdom. For Høyre er det viktig å signalisere at alle mennesker kan bidra og være en aktiv del i sine fellesskap og i samfunnet. Et godt og sømløst samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen er avgjørende for at psykiatripasienter får den beste overgang fra sykehus til bolig.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide for å forhindre mobbing, ekskludering og ensomhet.
- Videreføre opptrappingen av lavterskeltilbud i skolen og på helsestasjonene.
- Legge til rette for at barn og unge kan kontakte helsesykepleier og helsestasjon digitalt.
- Styrke samarbeidet med frivillige og ideelle organisasjoner som jobber for og med mennesker som sliter psykisk.
- Videreføre de mange gode lavterskeltilbudene ved de psykiske helseteamene for barn og ungdom (PHT).
- Videreføre støtten til Fontenehuset i Bærum og andre arbeidsbaserte rehabiliteringstilbud for mennesker med psykiske helseutfordringer.
- Arbeide for en bedre kjønnsbalanse blant de ansatte i skolehelsetjenesten og videreføre satsningen på helsestasjon for gutter.
- Legge vekt på at helsetjenestene organiseres og utformes i et bruker- og mestringsperspektiv, og at de er lett tilgjengelige.
- Videreføre Bjørnegårds aktivitetshus som et døgnåpent lavterskeltilbud.
- Sørge for at kommunen har tilgang på egnede boliger, og at de kan differensieres slik at de passer for mennesker med ulike typer lidelser.
- Videreutvikle FACT-teamene (fleksibel aktiv oppsøkende behandling), slik at man i større grad kan jobbe på tvers av fagmiljøer for å gi et helhetlig tilbud til den enkelte.
- Tilby lavterskeltilbud som depresjonsmestringskurs og gruppetrening til voksne med moderate psykiske plager.
- Satse på lavterskeltilbud som «Rask psykisk helsehjelp», slik at flere unge får hjelp når de trenger det.
- Videreføre dialogbasert inntak mellom Barne- og ungdomspsykiatrisk tjeneste (helseforetak), kommunens PP-tjeneste og Psykisk helseteam barn og unge.
- Sikre at de som ikke får tilbud hos spesialisthelsetjenesten får et tilbud hos kommunen.
- Sørge for at lærere og annet skolepersonell får veiledning i å gjenkjenne symptomer på psykisk sykdom, slik at de kan varsle skolehelsetjenesten tidlig ved tegn på selvskading eller annen bekymringsfull adferd.
Integrering
Bærum er et flerkulturelt samfunn, og andelen innbyggere med utenlandsk bakgrunn er ventet å øke videre. Krigen i Ukraina har sendt mange på flukt, og kommunen må forvente å ta imot flere flykninger de kommende årene. Bærum kommune skal bidra til å bosette vår relative andel av flykningene som kommer til Norge.
Bærum Høyre har ambisjoner om at Bærum skal ligge i norgestoppen på integrering. Språk og arbeid er nøkkelen til god integrering. Vi ønsker å ta hele kommunen i bruk og bidra til at vi får en jevn bosetting av flykninger i hele kommunen. Vi vil bidra til å skape naturlige arenaer og møteplasser der folk kan møtes på tvers av etnisitet og sosial bakgrunn.
Bærum Høyre vil:
- Styrke arbeidet med å dra nytte av kompetanse og kreativitet fra hele den yrkesaktive befolkningen i arbeidslivet.
- Bidra til bosetting av flykninger ved å bosette Bærums relative andel av flykningene som kommer til Norge.
- Bosette flyktninger i hele kommunen.
- Sørge for en anstendig standard på boligene kommunen tilbyr flyktninger og asylsøkere.
- Styrke arbeidet for norskopplæring av flerspråklige i barnehage, skole og etterutdanning.
- Være en pådriver for å gjennomføre integrering gjennom fritidsaktiviteter tilgjengelig i kommunen.
- Legge til rette for god informasjon til innvandrere og asylsøkere, spesielt med sikte på å øke innvandrerkvinners deltagelse i samfunns- og arbeidsliv.
- Drive oppsøkende virksomhet der innvandrerkvinner gis informasjon og tilbud om barnehageplass.
- Tilby mottaksklasser ekstra norskopplæring i sommerferien og stille tydelige krav til at mottakselever skal bli inkludert i skolens aktiviteter og læringsmiljø.
- Sørge for god oppfølgning av barn som returnerer etter lengre perioder i utlandet.
Rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid
Det er mange underliggende årsaker til at noen trekkes mot kriminelle miljøer. Kommunen må forebygge effektivt ved å ta problemet ved roten. Bærum bruker i dag en SLT modell og Bærum Høyre ønsker å satse videre på denne.
SLT står for Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak. Det er en tretrinns modell med styrende, koordinerende og utførende nivå hvor ulike aktører inngår et forpliktende samarbeid. Dette handler om å mobilisere de gode kreftene i samfunnet og ta tak de de mange ulike faktorene som kan være årsak til kriminalitet.
For å lykkes så må de kommunale tjenestene jobbe godt sammen, på tvers av sektorer. Samtidig så må kommunen samarbeide godt med både politiet og sivilsamfunnet. Lag, foreninger, vel og organisasjoner i bærumssamfunnet er viktige partnere.
Hatkriminalitet er et alvorlig samfunnsproblem Bærum Høyre vil jobbe særlig med å begrense. Hatkriminalitet er en usedvanlig ondskapsfull form for kriminalitet fordi den rammer noen på bakgrunn av hvem den enkelte er. I Bærum skal alle være så trygge og frie som mulig uavhengig av kjønn, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, etnisitet eller funksjonsevne.
Bærum Høyre vil:
- Videreføre dagens samarbeidsmodell mellom kommunen og politiet.
- Revidere og sikre implementering av handlingsplan for forebygging av vold, seksuelle krenkelser og overgrep mot barn og unge.
- Gi god opplæring på skolen i å respektere egne og andres kropp og grenser.
- Revidere og sikre implementering av handlingsplan for forebygging av vold i nære relasjoner.
- Sikre et godt krisesentertilbud til både kvinner og menn.
- Sikre tilstrekkelig bemanning i krisesentrene og inngå skriftlige samarbeidsavtaler mellom krisesentrene og andre tjenester i kommunen.
- Arbeide mot negativ sosial kontroll.
- Lære elevene i skolen respekt for minoriteter.
- Arbeide for å bedre respekten for LHBTQ+ personer, inkludert i religiøse miljøer.
- Kartlegge omfanget av hatefulle ytringer i Bærum og arbeide aktivt mot hatkriminalitet i samarbeid med politiet og sivilsamfunnet.
Kapittel 5: Velferd, helse og omsorg
God folkehelse
Grunnlaget for god helse skaper den enkelte selv. Folkehelsearbeid er samfunnets innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel, forebygger psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, eller som beskytter mot helsetrusler. Det inkluderer også arbeid for en jevnere fordeling av faktorer som direkte eller indirekte påvirker helsen.
Bærum Høyre vil legge til rette for at innbyggerne kan ta gode og sunne helse- og livsstilsvalg i hverdagen. Kommunen skal bidra til en forebyggende folkehelsepolitikk ved å synliggjøre de gode og sunne valgmulighetene. Det skal tilrettelegges for fysisk aktivitet for å motvirke inaktivitet i ulike aldersgrupper og blant personer med nedsatt funksjonsevne.
Mange opplever ensomhet, og Bærum Høyre vil at kommunen skal legge til rette for gode møteplasser og fellesområder som gir økt sosial kontakt.
Bærum Høyre vil:
- Sikre at alle får tilbud om hjemmebesøk fra jordmor tre dager etter fødsel, og at det er ressurser til å gjennomføre besøkene.
- Jobbe for at kvinner får bedre oppfølging etter fødsel og tiden etter ved for eksempel å tilby ammehjelp.
- Prioritere å gi kvinner med minoritetsbakgrunn, rusutfordringer eller psykiske helseutfordringer gratis etterkontroll på helsestasjonen med mulighet for celleprøve og prevensjon.
- Gjøre psykisk helse til en integrert del av folkehelsearbeidet.
- Videreutvikle tilbud om trening i sosial mestring for å motvirke ensomhet.
- Arbeide for at det skal være egnede treningsapparater i parker og friområder i alle deler av kommunen.
- Arbeide for at seniorsentrene og frivilligsentralene fortsatt skal ha en viktig funksjon som sosial møteplass i lokalmiljøet.
- Arbeide for en bevisst inkludering og synliggjøring av mangfoldet i kommunen. En større forståelse og aksept av LHBTIQ-personer vil kunne øke respekten for kjønns- og seksualitetsmangfoldet, samt skape en større trygghet for seksuelle minoriteter.
- Styrke tilbudet av lokale tverrfaglige lavterskel rehabiliteringstilbud i kommunen for å motvirke behov for behandling på sykehus eller omsorgsinstitusjon.
- Revidere og sikre implementering av handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold.
- Tilby gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse for ungdom.
En moderne seniorpolitikk – leve hele livet
I forlengelsen av Stortingsmeldingen «Leve hele livet» ønsker Bærum Høyre å planlegge for et samfunn med mange flere eldre. «Et aldersvennlig lokalsamfunn er et lokalsamfunn der eldres erfaringer, synspunkter og behov blir hørt.». Et aldersvennlig samfunn vil komme hele befolkningen til gode fordi et lokalsamfunn som er trygt, inkluderende og tilgjengelig for eldre, også vil være det for barn og føre til økt livskvalitet for øvrige innbyggere. Viktige faktorer som påvirker eldres helse og trivsel er: tilrettelagte boliger og utendørsområder, transportmuligheter, deltakelse i samfunns- og arbeidsliv, sosial deltakelse, kommunikasjon og informasjon.
Trivsel er et godt tegn på god mental helse. Bærum Høyre erkjenner at ensomhet er et problem mange seniorer sliter med, og derfor er det viktig å sette inn tiltak mot dette. Sosial deltakelse og mestring av hverdagen skaper personlig trivsel. For mange ensomme seniorer er det å delta sosialt en vanskelig terskel å overstige.
Bærum Høyre vil:
- Bidra til bevisstgjøring om at hver enkelt tar ansvar for å planlegge sitt liv og sin alderdom.
- Sikre at det finnes gode løsninger for praktisk og økonomisk støtte til tilrettelegging og ombygging av bolig.
- At seniorsentre skal være lett tilgjengelig i alle deler av kommunen.
- Videreutvikle seniorsentrene slik at flere yngre seniorer tar dem i bruk.
- Vurdere å opprette en behovsprøvd kommunal prøveordning hvor innbyggere over 70 år kan søke om økonomisk tilskudd til å dekke utgifter til enkle servicetjenester i hjemmet.
- Opprette et digitalt tjenestetorg med oversikt over hvilke typer servicetjenester støtteordningen dekker, samt oversikt over bedrifter som er godkjente leverandører under ordningen.
- Arbeide for aldersvennlig transport etter eksempel fra Oslos rosa busser.
- Etablere prosjekter som “spisevenn” i samarbeid med frivillige og legge til rette for sosiale restaurantbesøk, slik at hjemmeboende eldre kan spise måltidene sammen med andre i lokalmiljøet.
- Sikre at kommunen tilbyr eldre digital assistanse for å redusere digitalt utenforskap, for eksempel gjennom at yngre hjelper eldre eller seniornett.
- Jobbe for at eldre som er i faresonen for ernæringsproblemer blir kartlagt.
- Bærum skal ha egne konkrete kvalitetsmål for ernæring og en felles prosedyre for å følge opp ernæringsstatusen til eldre.
- Jobbe for at studenter kan leie rimelige boliger i tilknytning til aldersboliger i bytte med å delta i aktivitetstilbud.
- Oppmuntre ungdom/unge voksne til å bidra mer i frivillighet rettet mot eldre.
- Tilby helsestasjon for eldre i samarbeid med seniorsentrene.
- Muliggjøre at eldre kan eie omsorgsbolig på lik linje med andre som har behov for omsorgsbolig.
- Medvirke til at planlegging av eldreboliger også bør omfatte parkeringsmuligheter for hjemmetjenesten, tilbringere og pårørende.
- Medvirke til at seniorsentrene får hjelp og støtte til å rekruttere frivillige til aktiviteter på sentrene – hvor eldre hjelper eldre.
- Øke kunnskapen om demens i befolkningen og samarbeide mer med frivillige om etablering av flere aktivitetstilbud, også for yngre personer med demens.
- Gi mer forutsigbarhet om tidspunkt på når hjemmehjelp kommer på besøk.
- Etablere en ordning for hjemmebesøk hos eldre som blir alene i samarbeid med frivilligheten.
Kvalitet og valgfrihet hele livet
Respekten for enkeltindividet er grunnleggende for Bærum Høyre, og vi ønsker at våre innbyggere skal leve et godt liv også når helsen svikter. Egenmestring og tidlig innsats er viktig i dette arbeidet. «Hva er viktig for deg?» er et spørsmål som skal kjennetegne Bærum Høyres politikk på dette området.
Det er nødvendig å få trygg og god helsehjelp når man trenger det. Bærum Høyre mener at en av hovedutfordringer i omsorgspolitikken er å sikre bedre kvalitet og innhold i tjenestetilbudet, ved blant annet å øke kompetansen i sektoren og jobbe for tilgjengelige og enkle digitale løsninger.
Alle sykehjem i kommunen har innført sen middagsservering og har mat levert fra et prisbelønnet storkjøkken der egen ernæringsfysiolog setter sammen menyer tilpasset ulike behov for våre beboere. Bærum Høyre har initiert innføring av samboergaranti, slik at alle som har behov for heldøgns sykehjemsplass og ønsker å bo sammen får lov til det.
Bærum Høyre vil:
- At stortingsmeldingen «Leve hele livet» skal være førende for vår seniorpolitikk.
- Jobbe for at omsorgstilbudet skal være best mulig individuelt tilpasset ut fra en faglig vurdering, og at den hjelpetrengende skal bli møtt med respekt og verdighet.
- At den hjelpetrengende skal tas med på råd og få lov til å bestemme, når omstendighetene gir mulighet for det.
- Sikre at alle sykehjem fortsatt har egen lege spesialisert i geriatri.
- Videreføre tilbudet om sen middagsservering for alle sykehjem.
- Sikre eldre par med reelt behov for heldøgns pleieplass får bo på samme sykehjem og mulighet for å bo sammen.
- Innføre egne kvalitetsindikatorer som inspirasjon fra Oslo kommune. Måling og åpenhet om kvalitet er avgjørende for gode tjenester.
- Legge til rette for flere plasser der unge og eldre kan møtes og være i aktivitet på tvers av generasjonene, for eksempel ved å inngå samarbeid med flere barnehager og skoler.
- Bygge sykehjem og omsorgsboliger som blir en integrert del av lokalmiljøet, for eksempel ved å etablere åpne kafeer, konsertarenaer på sykehjemmet der flere kan delta eller ved å tilby kontorlokaler for frivilligheten til en redusert pris.
- Eldre på sykehjem skal få tilbud om minst en time aktivitet daglig med bakgrunn i egne interesser, ønsker og behov.
- Redusere unødvendig medikamentbruk gjennom å sikre at flere ansatte har opplæring i riktig legemiddelbruk, og ved å ansette flere sykepleiere med avansert klinisk sykepleiekompetanse (AKS).
- Vil beholde dekningsgraden for plasser med heldøgns helse- og omsorgstjenester i sykehjem og omsorgsboliger.
- Ansette flere aktivitører, fysioterapeuter og ergoterapeuter på sykehjemmene våre.
- Jobbe for å øke LHBTIQ+ kompetansen blant ansatte på sykehjem for å sikre respekt og retten til å være seg selv hele livet.
- Ha som mål at beboere på kommunale sykehjem skal kunne velge mellom minst to ulike matretter.
- Styrke brukernes mulighet til å påvirke hvilke hjemmesykepleiere som kommer hjem til dem.
- Vurdere å opprette korttidsplasser i samarbeid med private som avlastning til pårørende.
- Sørge for at personer med demens og deres pårørende får et eget tilbud, som for eksempel avlastningstilbud og kurs.
- Gi flere eldre med komplekse behov tilbud i form av tverrfaglige team. Oppfølgingsteamet skal sikre at eldre som bor hjemme, får bedre og mer koordinerte tjenester og det skal redusere risikoen for fremtidig sykehusinnleggelse.
- Styrke valgfriheten i det kommunale tjenestetilbudet.
- Videreutvikle Carpe Diem demenslandsby.
Helseansatte-løftet
Ansatte er vår viktigste ressurs for å sikre en god omsorg for våre eldre i kommunen. Da er det avgjørende at vi tar godt vare på dem og sikrer muligheten til etter- og videreutdanning slik at vi har riktig kompetanse. Bærum Høyre ser det som viktig å ha god bemanning av faglærte ansatte i eldreomsorgen.
Bærum Høyre vil:
- Fortsette arbeidet der oppgavefordeling mellom sykepleiere og andre ansatte gjennomgås for bedre å utnytte sykepleiernes kompetanse.
- Være en kommune som investerer i kompetanse og i større grad tilby etter- og videreutdanning til master og lederutdanning mot å binde seg i stillingen i inntil to år etter endt utdannelse.
- Stille krav til kompetanse: Lyse ut flere stillinger med masterkompetanse.
- Heltids- og fast ansettelse skal være hovedregelen. I samarbeid med tillitsvalgte skal det ses på alternative turnuser og ønsketurnuser som sikrer fleksibilitet og skal være helsefremmende.
- Opprette en egen mentorordning for nyansatte sykepleiere både i hjemmesykepleien og på sykehjemmene og vurdere lønnskompensasjon for slik mentorinnsats.
- Tilby ufaglærte i sykehjem og hjemmetjeneste utdanning, slik at flere får fagkompetanse.
- Prioritere tiltak som sikrer lavere sykefravær og økt yrkesdeltagelse.
- Arbeide for en bedre kjønnsbalanse blant de ansatte i helsetjenesten i kommunen.
- Jobbe aktivt ut mot utdanningsinstitusjoner og sykepleierstudenter, og at kommunen er attraktiv for hospitering og praksisplasser.
- Følge de nasjonale anbefalingene til språkkrav.
- Sørge for at ansatte ved sykehjemmene og i hjemmetjenesten, som i utgangspunktet har et annet morsmål enn norsk, får den nødvendige norskopplæring slik at brukere og ansatte forstår hverandre godt.
Omsorg ved livets slutt
Den siste tiden i livet bør bestå av trygghet, ro og verdighet. Et alternativ til sykehjem og sykehus er Hospice. Hospice Stabekk er et viktig tilbud i Bærum som skal lindre smerte og andre plager og gi pasient og pårørende støtte til å håndtere psykiske, sosiale og åndelige behov.
Bærum Høyre vil:
- Fortsatt arbeide for et godt tilbud for lindrende behandling og oppfølging i terminalfasen for alle.
- Sikre Hospice Stabekk og at Hospices egenart blir ivaretatt.
- Heve kompetansen og videreutvikle det palliative tilbudet.
- Legge bedre til rette for at mennesker som ønsker å dø hjemme, får tilbud om det.
Valgfrihet gir bedre tilbud
Det aller viktigste for Bærum Høyre er at det tilbys gode tjenester til de som trenger det. Vi sier ja til alle gode krefter som vil være med på å skape et bedre og mer mangfoldig tilbud.
Bærum kommune skal fortsatt tilby like tjenester til alle kommunens innbyggere, uavhengig av personlig økonomi. Et mangfold av leverandører sikrer en sunn konkurranse om å utvikle tjenestene til glede for kommunens befolkning og sikrer valgfrihet og medbestemmelse. Pandemien har vist oss hvor viktig et bredere samarbeid mellom kommunen og private og ideelle aktører er.
Sosiale entreprenører er et nytt og verdifullt tilskudd til aktørene som leverer gode velferdsløsninger. Sosiale entreprenører er kjennetegnet av at de er innovative og sosialt engasjerte, men har som mål å være økonomisk bærekraftige uten å motta gaver og tilskudd. Bærum Høyre ønsker fremveksten av sosiale entreprenører velkommen.
Bærum Høyre vil:
- Legge til rette for at flere av sykehjemmene driftes av private aktører.
- Legge til rette for helsetjenester som tilbys av private og ideelle aktører der dette er formålstjenlig.
- Beholde fritt brukervalg i Bærum.
Pårørende som ressurs
Bærum Høyre vil legge forholdene bedre til rette for at pårørende som ønsker det kan være med å bidra. Målet er å oppnå et positivt samspill mellom pasient, pårørende og det offentlige hjelpeapparatet. Bærum Høyre vil at pårørende skal kunne påvirke hjelpetilbudet når en pasient ønsker det og mulighet for å bidra i samarbeid med helsetjenesten. Kommunen har i dag en pårørendestrategi, og denne bør revideres og videreutvikles. Kommunen skal derfor utvikle metoder for å involvere pårørende i større grad og et bedre system for regelmessig kommunikasjon mellom tjenestestedene og pårørende.
Bærum Høyre vil:
- Gi god informasjon til pårørende så de vet hvor de kan henvende seg for å få hjelp.
- Fortsette å jobbe for at kommunens kontakt med pårørende er basert på «En dør inn»-prinsippet.
- Legge forholdene bedre til rette for at pårørende som ønsker det kan være med og bidra i behandlingsopplegg eller i omsorgen for sine kjære.
- Sørge for at pårørende som melder avvik alltid skal få en tilbakemelding.
- Sikre god dialog mellom tjenesteyter, tjenestemottaker og pårørende blant annet gjennom å ta i bruk teknologi som understøtter dette.
- Sikre god oppfølging av barn og unge som pårørende ved for eksempel å tilby søsken- og pårørendegrupper for barn.
- Revidere og sikre implementering/etterlevelse av pårørendestrategien.
- At det lages brukerundersøkelser om kommunale velferdstjenester bør gjøres systematisk, også i hjemmesykepleien. Resultatene av brukerundersøkelser bør som hovedregel være offentlige.
- Gjennomføre pårørendeundersøkelser.
Bedre helsehjelp
I Bærum Høyre er vi opptatt av omsorgstjenestenes kvalitet og innhold. For å sikre god kvalitet må kommunen ha kompetente medarbeidere, funksjonell bygningsmasse, moderne utstyr og en effektiv drift med kontinuerlig fagutvikling og kvalitetssikring.
Bærum Høyre mener at innbyggermedvirkning bidrar til gode løsninger og vil at Bærum kommune skal være en åpen kommune som lytter. Bærum Høyre vil også arbeide for et best mulig samarbeid mellom ulike sektorer i kommunen og videreføre «En dør inn»-tankegangen.
Det er viktig at de ulike aktørene innbyggerne bruker i sin behandling jobber godt sammen. Bærum Høyre vil derfor arbeide for et best mulig samarbeid mellom kommunen, fastlegene, sykehuset og spesialisthelsetjenesten.
Fastlegene er en bærebjelke i helsetilbudet til befolkningen. Fastlegene skal gi kontinuitet og kvalitet i den medisinske oppfølgingen, og vil ha en viktig rolle også i forebyggende helsearbeid i årene som kommer. Fortsatt god rekruttering til fastlegetjenesten er viktig for å opprettholde tilbudet.
Bærum Høyre har som visjon at Bærum kommune skal være en innovativ kommune med stadig bedre kvalitet og effektivitet i tjenestene og god medarbeidertilfredshet til beste for innbyggerne. Velferdsteknologiske løsninger er et hjelpemiddel som kan tas i bruk for å trygge innbyggerne og gi større selvhjulpenhet til våre dem som har et hjelpebehov.
Teknologi gir store muligheter for å bedre brukernes liv, og de mulighetene må vi gripe. Samtidig skal kommunen utvise en sunn skepsis og gjøre seg kjent med mulig risiko før produktene introduseres for brukerne.
Velferdsteknologi kan imidlertid aldri erstatte grunnleggende menneskelige kontakt og er ikke ment som «i stedet for», men «i tillegg til».
Bærum Høyre vil:
- Sikre at kommunen til enhver tid har nok fastlegehjemler.
- Ha en legevakt som ivaretar innbyggernes behov, herunder videreføre ambulerende legevakttjeneste.
- Jobbe for å ha en innovativ legevakt som tar i bruk digitale løsninger som for eksempel videokonsultasjon.
- Arbeide for en bedre og mer effektiv køordning på legevakten.
- Vurdere å opprette en avlastningslegevakt som konkurranseutsettes.
- Arbeide for et døgnåpent apotek i Bærum.
- Ta i bruk velferdsteknologi der det er hensiktsmessig, og at kommunen skal være en pådriver i å utvikle løsninger som gir effektivitet i tjenestene, for eksempel elektroniske nøkkellåser i hjemmetjenesten.
- Ta i bruk velferdsteknologi for å gi den enkelte økt trygghet og livskvalitet for brukerne.
- Ta i bruk teknologi som understøtter dialog mellom tjenesteyter, tjenestemottaker og pårørende.
- Sikre at personvernet ivaretas ved bruk av velferdsteknologi.
- Sikre at teknologi ikke erstatter personalet, men blir et verdifullt supplement til de ansatte.
Videreutvikle Bærum sykehus
Bærum sykehus er en hjørnesten i helsetilbudet til våre innbyggere og en viktig lokal arbeidsplass. Bærum Høyre vil arbeide for å opprettholde og styrke Bærum sykehus som fullverdig stort lokalt sykehus med moderne teknisk utstyr, akuttfunksjon og et godt bygningsmessig vedlikehold i tråd med utviklingsbehovet.
Bærum Høyre vil:
- Styrke koordineringen og samhandlingen mellom sykehuset og kommunehelsetjenesten om pasienter som har flere kroniske sykdommer innen forskjellige kliniske spesialområder.
- Arbeide for godt tilrettelagt overføring fra sykehus til hjemmet, med oppfølgning for å unngå at pasienter må tilbake til sykehuset for ytterligere behandling.
- Arbeide for videreutvikling av forskningsavdelingen ved Bærum sykehus.
Kapittel 6: Klima, miljø og natur
Bærum Høyres mål er at Bærum skal være en foregangskommune innen klima og miljø. I tråd med kommunens klimastrategi skal Bærum kutte utslippene av klimagasser med 65 prosent eller mer fra 2009 nivå innen 2030, noe som er høyere enn Norges forpliktelser i Parisavtalen. Dette er et ambisiøst mål, men Bærum Høyre vil gjøre de nødvendige prioriteringene for å klare det. Bærum Høyre vil at kommunen skal tenke klima i enhver sammenheng, og alle kommunale enheter skal jobbe for å redusere klimagassutslipp.
Bærum Høyre vil verne om naturområder, parker og turområder. Vi må ta vare på sjeldne arter og beskytte våre elver, vassdrag og Oslofjorden. Bærum Høyre vil også legge til rette for at det blir enklere å velge mer miljøvennlige transportformer, og vi har som målsetning at Bærum skal bli Norges beste kommune på gjenvinning og sirkulær økonomi.
Dette skal vi få til med et tett samarbeid mellom kommune, næringsliv og innbyggere. Bærum Høyre vil jobbe for at det skal bli lettere å dele kunnskap om klima og legge til rette for samarbeid mellom de ulike interessentene.
Samferdselstiltak for grønnere samfunn
Det meste av de lokale utslippene våre kommer fra veitrafikk, og det er derfor vår viktigste oppgave å redusere utslippene derfra. Vi mener den beste måten å gjøre det på er å jobbe for at det blir mer attraktivt å velge utslippsfrie kjøretøy, både for private bilister og for vare- og tungtransport. Bærum Høyre vil også jobbe for at det er enkelt og billig å velge mer miljøvennlige transportmidler som kollektivtransport, sykkel, gange og mikromobilitet.
Myndigheten over kollektivtransporten og store deler av samferdselspolitikken ligger hos fylkeskommunen og staten. Bærum kommune er derfor avhengig av politisk samarbeid for å finne gode løsninger for transport og kommunikasjon. Bærum Høyre samarbeider aktivt med myndigheter på ulike forvaltningsnivå for å oppnå gjennomslag for samferdselsprosjekter som er viktige for Bærums innbyggere.
Bærum Høyre vil:
- Sikre at utslippsfrie biler betaler lavere parkeringsavgift enn fossile alternativer.
- Arbeide for at alle kommunale transportmidler blir utslippsfrie.
- Vurdere økt feiing av det kommunale veinettet og helst ved bruk av feiingssug.
- Arbeide for at Bærum blir pilotkommune for kollektivtransport med selvkjørende kjøretøy.
- Arbeide for at det blir enklere med samkjøring, både til jobb og til kveldsaktiviteter.
- Arbeide for flere gratis innfartsparkeringsplasser og vurdere hvordan bruk av disse kan kobles til gyldig billett for kollektivtransport.
- Arbeide for flere og bedre sykkelveier.
- Gjøre det enklere og tryggere å parkere sykkelen.
- Legge til rette for bildeling.
- Jobbe for mer effektiv og utslippsfri vare- og godstransport, i samarbeid med private aktører.
Sirkulær økonomi og gjenbruk
Sirkulær økonomi er en viktig måte å redusere de indirekte utslippene på. Bærum Høyre vil at Bærum skal bli Norges ledende kommune på sirkulær økonomi. Vi skal være ledende både når det gjelder kommunens egne tjenester, men også når det gjelder innbyggerne. Vi vil derfor gjøre det enklere for innbyggerne å bli kvitt ting de ikke lenger trenger, og vi vil gjøre det enklere å få kjøpt brukte møbler, klær og produkter.
Bærum Høyre vil:
- Sette mål om at Bærum skal bli Norges beste gjenvinningskommune.
- Stilles krav til levetid, resirkulering og reparasjonsmuligheter i anbud og kommunale innkjøp.
- Utvide bruken av mobile avfallsstasjoner.
- Stille klima- og miljøkrav til kommunale produkter og tjenester.
- Tilrettelegge for økt gjenbruk og salg av produkter fra Isi.
- Sikre at velforeningene får levere hageavfall gratis på Isi og ha utvidede åpningstider for levering av hageavfall i perioden før 17. mai.
- Installere metangass-sug på gammel fylling ved Isi.
- Jobbe for at Bærum kommune tar i bruk løsninger som legger bedre til rette for gjenbruk og gjenvinning.
- Arbeide for utplassering av flere stasjonære avfalls- og gjenbrukscontainere på sentrale steder i kommunen.
- Jobbe for at Bærum kommune i større grad tenker gjenbruk og gjenvinning når det gjelder egne tjenester og lokasjoner.
- Jobbe for at det blir enklere for innbyggerne å bytte og selge brukte varer, klær og møbler.
- Jobbe for at næringslivet i Bærum bidrar til økt fokus på gjenvinning og ombruk.
- Jobbe for at skoleelever får mer kunnskap om sirkulær økonomi.
Parker, sjøfront og turområder
Grøntområder er viktig både for klima og miljø, men også for trivsel og folkehelse. Bærum Høyre vil verne om våre grøntområder og jobbe for å etablere flere. Vi vil jobbe for bedre tilgang til og fremkommelighet til våre turområder og gjøre dem mer kjent for innbyggerne.
Bærum Høyre vil:
- Beskytte utsatte områder på Kalvøya for tråkk med tilrettelegging av ferdselsårer som hindrer slitasje.
- Arbeide for sammenhengende nettverk av grønne korridorer og ferdselsårer mellom fjorden, byggesonen og marka.
- Etablere flere grønne møteplasser i urbane områder.
- Arbeide for bedre tilgjengelighet til strandsonen.
- Arbeide for å bedre fremkommeligheten og universell utforming på våre turområder og etablere nye slike.
- Arbeide for å øke innbyggernes kjennskap om turmulighetene i Bærum.
- Sørge for at Bærum kommune bidrar i arbeidet med restaurering av Oslofjorden.
- Bevare Sauejordet på Hosle.
- Jobbe for å etablere/skilte «hverdagsturer» i nærområdene (etter modell fra f.eks Haugesund).
Bygg, energi og effektivisering
Bærum er en attraktiv vekstkommune. Bærum Høyre vil jobbe for at bygg- og anleggsplasser blir utslippsfrie. Vi vil også jobbe for at det skal bli enklere og billigere for innbyggerne å tenke og velge klimavennlige løsninger når de bygger eller pusser opp hus.
Bærum Høyre vil:
- Sette krav om utslippsfrie byggeplasser der det er mulig.
- Legge til rette for plusshus.
- Videreutvikle planen for oppgradering og energieffektivisering av kommunale bygg.
- Innføre et signalprosjekt med solceller/batteri på større bygg og idrettshall.
- Sikre bedre offentlig informasjon om direkte og indirekte klimagassutslipp.
- Innføre klimasertifisering/miljøscore som kriterium for valg av entreprenør ved større utbygginger.
- Innarbeide håndtering av overvann og flomfare i alle utbyggingsprosjekter.
Artsmangfold, natur- og jordvern:
Klimaendringer gjør det mer krevende for flere arter å overleve, og samtidig så bidrar økosystemer til å lagre karbon. Bærum Høyre vil jobbe for å ta vare på sårbare arter og natur for å sikre en balanse i økosystemene. I tillegg vil vi jobbe for å verne om grøntområdene vi har og for å etablere nye grøntområder.
Bærum Høyre vil:
- Videreføre strategien for å ta vare på sjeldne arter i Bærum.
- Legge til rette for bevaring og restaurering av myrer.
- Fortsette arbeidet med aktiv bekjempelse av fremmede invaderende arter.
- Samarbeide med lokale gartnerier om å bruke villblomster for utplanting på kommunale grøntområder og jobbe for å anlegge blomstrende slåtteenger på kommunale grøntområder, for blant annet å beskytte pollinerende insekter.
Elver, vassdrag og Oslofjorden
Bærum har en lang grense mot fjorden, og vi har en lang rekke elver og vassdrag i kommunen vår. Bærum Høyre vil jobbe for å verne om disse, øke vannkvaliteten og ta vare på artsmangfoldet som lever her. Vi vil også jobbe for at det er enklere for innbyggerne å komme seg til disse stedene og for gode turmuligheter. Naturen langs elver og bekker er viktig som forurensningshinder og for å ivareta biomangfold.
Bærum Høyre vil:
- Sette inn tiltak som støtter beskyttelsen av og fremmer utviklingen av den fredede og sjeldne elvemuslingen som fortsatt finnes i Bærums elver.
- Støtte arbeid og initiativ som tar vare på elver, bekker og kantsoner.
- Frede hummeren i minst to områder i Vestfjorden.
- Verne ålegrasenger og andre bløtbunnsområder, samt restaurere ødelagte områder.
- Kontrollere og oppgradere kloakkanlegg for å unngå avrenning.
- Legge til rette for å skape sammenhengende turveier langs vassdragene.
- Rydde opp i garn og teiner i fjorden for å hindre spøkelsesfiske.
- Videreføre ordning med å kompensere frivilligheten for å rydde opp forsøpling langs vassdrag, i strandsonen og under vann.
- Beskytte og restaurere sårbare kystområder som kalkrike tørrberg og strandenger.
- Hindre at gummigranulat fra kunstgressbaner og andre typer mikroplast finner vei til naturen.
- Legge til rette for ladeinfrastruktur for elektrisk drevne fritidsbåter, for eksempel i Sandvika.
- Fastsette forbud mot tømming i sjøen av septik fra fritidsbåter.
- Etablere flere tømmestasjoner for septik fra fritidsbåter.
- Utvikle en forpliktende plan for restaureringstiltak av utvalgt marin natur med mål om mer restaurering i kommunene.
- Jobbe for bedre fremkommelighet og bedre turmuligheter langs våre elver.
- Kartlegge omfanget av gamle rør og stikkledninger i kommunen og hva de tilfører til vann, bekker og elver.
- Ta vare på Bærums blågrønne preg, der både fjorden og marka er tilgjengelig for innbyggerne.
- Ivareta strandsonen for badende og turgåere ved å legge til rette for strandrydding av stillehavsøsters.
- Overvåke bestanden av villaks i Bærums elver og passe på at den invaderende pukkellaksen ikke får etablere seg.
Kapittel 7: Næringsliv, samferdsel og infrastruktur
Verdiskaping er grunnmuren i velferdssamfunnet og krever tett samarbeid på tvers av samfunnssektorer. Bærum kommune trenger kortreiste arbeidsplasser, kompetanse, innovasjon og grønn vekst. Næringslivet er en del av løsningen på Bærums fremtidige utfordringer. Uten et dynamisk næringsliv blir det ingen sterk kommune. Uten partnerskap med og drahjelp fra kommunen blir det intet blomstrende næringsliv.
Bærum Høyre er garantisten mot at eiendomsskatt innføres i Bærum. Partiet setter privat eiendomsrett høyt og har som mål å gjøre kommunen til en foretrukken vertskommune for bedrifter som allerede er her, eller som ønsker å etablere seg, samt for næringsclustre og gründere. Ambisjonen er at Bærum skal bli en foregangskommune når det gjelder å legge til rette for næringsvirksomhet. Gode rammevilkår, forutsigbarhet, et hensiktsmessig servicetilbud og rask offentlig saksbehandling er blant de fortrinn næringsdrivende skal oppleve når de etablerer seg i Bærum. Det forutsettes også at kommunen tilbyr en infrastruktur og et transportsystem som dekker befolkningens og næringslivets behov.
Næringspolitikk
Bærum Høyre vil tilrettelegge for å beholde dagens og tiltrekke nye virksomheter og arbeidsplasser til kommunen i eksisterende og nye næringer. Behovet for klimatilpasning, grønn vekst, innovasjon, kunnskapsutvikling og sirkulærøkonomi skal legge tydelige føringer, og hensikten er å gjøre kommunen omstillingsdyktig slik at den kan tilpasse seg en verden i rask endring. Det er også viktig å sikre at små og mellomstore bedrifter, varehandel og andre servicenæringer styrker seg.
Bærum Høyre vil:
- Videreutvikle kommunens næringsplan.
- Inspirere til nyetablering og økt satsing i kommunen.
- Bidra til at næringsliv og lokalmiljø knyttes sammen, og at det kan skapes identitet og stedstilhørighet mellom virksomheter og innbyggere.
- Arbeide for at Bærum skal være en imøtekommende kommune med møteplasser som sikrer regelmessig kontakt mellom kommunens administrasjon, politikere, næringsliv, akademia og forskningsmiljøer.
- Arbeide for å bruke kommunens store innkjøpsmakt målrettet for å vri næringsutviklingen i ønsket retning og for å fremme gründerskap og grønn omstilling.
- Arbeide for et styrket og utvidet samarbeid mellom privat og offentlig sektor for å sikre en nødvendig og sømløs utnyttelse av kompetanse, kapasitet, konkurransefordeler og økonomi.
- Videreutvikle Smart City i samarbeid med næringslivet.
- Legge til rette for en aktiv landbrukspolitikk som gjør det mulig å drive gårdene ved å både ta vare på kulturlandskapet og legge til rette for innovasjon i kombinasjon av gårdsdrift og annen næringsvirksomhet.
- Stimulere landbruket til å satse på nisje-produksjon f.eks. Ringi, Grini osv.
- Legge til rette for at forsknings-, kompetanse- og gründermiljøer kan etablere seg i kommunen.
- Legge til rette for at kommunen i større grad kan gjøre innkjøp fra små- og mellomstore lokale bedrifter, uten å komme i konflikt med regelverket for offentlige anskaffelser.
Næringslivet er en selvskreven medspiller i den videre utviklingen av kommunen, herunder klima- og miljøpolitikken. De store lokomotivbedriftene bør brukes aktivt for å gjøre Bærum til et kraftsentrum for innovasjon og omstilling. Det må arbeides for at nye næringer etablerer seg i Bærum slik at kommunen blir en drivkraft og et forbilde i det grønne skiftet.
Boligpolitikk er næringspolitikk. Boligpolitikken må koordineres med næringspolitikken slik at Bærum blir en attraktiv bostedskommune for alle typer arbeidstakere. Differensiert boligbygging og reelle valgmuligheter er avgjørende.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide for at næringsparkene får en ny og viktigere rolle ved å utvikle en strategi som legger vekt på sammenhengen mellom morgendagens oppgaver og parkenes muligheter.
- Sikre arealdisponering som legger til rette for etablering av nye næringsklynger som kan gi synergier.
- Styrke rammebetingelser for små og mellomstore bedrifter og legge til rette for varehandel og andre servicenæringer som hjørnestensbedrifter i kommunen.
- Bidra til å forenkle driftsituasjonen for små og mellomstore bedrifter.
- Gjennom fremtidsrettet og variert byutvikling sikre at Sandvika blir attraktiv for alle aldersgrupper, tiltrekker seg næringsvirksomhet og blir et økonomisk og kulturelt kraftsenter i regionen.
- Legge til rette for å utvikle et internasjonalt samfunn slik at alle grupper kan trives med å jobbe og bo i Bærum.
Kompetanse og innovasjon
Kompetanse er den aller viktigste innsatsfaktoren i fremtidens arbeids- og næringsliv. Bærum kommune må derfor tiltrekke seg tunge fagmiljøer som innehar fremtidsrettet kompetanse, herunder omstillings- og internasjonaliseringskompetanse.
Bærum Høyre vil
- Stimulere gründerbedrifter, bruke dem aktivt når kommunen kjøper varer og tjenester og gjøre kommunen til testlab for gründerselskaper som driver utviklingsarbeid på områder med relevans for kommunens virksomhet, f.eks. helseteknologi og -tjenester.
- Arbeide for å skape møteplasser som legger til rette for å dele kompetanse og ideer og som dermed gir faglig merverdi til alle involverte.
- Arbeide for nisjeskoler, f.eks. realfagsgymnas, samt bruke «Ungt entreprenørskap» som et systematisk tiltak for rekruttering og utvikling av talenter.
- Koble avansert spisskompetanse med skoleverket etter velfungerende modeller som f.eks. Oslo Cancer Clusters innovasjonspark.
- Regulere nok attraktive næringsarealer som tiltrekker seg ny virksomhet.
- Øke tempoet i reguleringssaker og sørge for effektiv saksbehandling og tilstrekkelige ressurser til arbeidet.
- Fjerne unødvendige detaljkrav for næringsarealer i nye prosjekter.
- Være kompetansebank og bidra til at nye oppstartsbedrifter kan dra nytte av offentlige støtteordninger som stimulerer denne type virksomheter.
- Jobbe for å få etablert en høyskole eller et universitet i Bærum.
- Øke yrkesfagenes status slik at de blir et reelt alternativ for Bærums unge.
Samferdsel
Mobilitet og god kommunikasjon er avgjørende for at kommunens innbyggere skal få hverdagen til å gå opp og for at næringslivet skal kunne drive så effektivt som mulig. Bedre fremkommelighet og sterkt miljøfokus er viktig stikkord, og et overordnet mål for Bærum Høyres samferdselspolitikk er at flere daglige reiser skal skje kollektivt. Dette er en av forutsetningene for at Bærum skal nå sine klimamål og lykkes med det grønne skiftet. Lokalt næringsliv må stimuleres til å omstille seg til grønn transport.
Kollektivtrafikken må tilpasses krav til økt fleksibilitet, nye arbeidsmønstre, digitale arbeidsprosesser og økt bruk av hjemmekontor.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide for at Ruter endrer dagens sonesystem for kollektivtransport i fylket og innfører et mer fleksibelt sonesystem der man ser mer på avstanden man reiser.
- Arbeide for mer fleksible billettsystemer slik at det alltid lønner seg å reise kollektivt.
- Legge til rette for flere «idrettsruter» der barn og unge blir kjørt til og fra trening og fritidsaktiviteter.
- Arbeide for flere avganger om sommerhalvåret til strender.
- Arbeide for hyppigere avganger på Kolsåsbanen i rushtiden.
- Arbeide for å bevare blåtrikken til Bekkestua.
- Jobbe for økt frekvens på kollektivtrafikk i Bærum.
- Etablere flere og gratis innfartsparkeringsplasser for biler og sykler nær knutepunkter, stasjoner og holdeplasser og arbeide for at bruk av disse knyttes til gyldig billett/månedskort for kollektivtransport.
- Være en aktiv pådriver for fullføring av E18 Vestkorridoren i tråd med vedtatte planer og arbeide for at også lokalveien legges under bakken forbi Sandvika.
- Legge fullt trykk på utbygging av Fornebubanen i tråd med vedtatte planer og i henhold til tidsplan.
- Arbeide for at transport av masser i høyest mulig grad skal foregår på hovedveinettet.
- Arbeide for færrest mulig bomstasjoner internt på lokalveinettet.
- Tilrettelegge for å kunne kombinere friluftsaktivitet med kollektivtransport og utfartsparkeringer.
- Arbeide for forlengelse av Kolsåsbanen til Rykkinn og for utredning av forlengelse til Vøyenenga, Sandvika og Bærums Verk.
- Arbeide for at fjorden tas i bruk som ferdselsåre.
- At sommerrute mellom Oslo og Sandvika/Henie Onstad kunstsenter bør vurderes.
- Prioritere bygging av nye sykkelveier og sikring av eksisterende i tråd med kommunens sykkelhandlingsplan.
- Sikre trygge og effektive parkeringsplasser for sykkel ved knutepunktene.
- Arbeide for videre utbygging av mikromobilitet, herunder el sparkesykler og nye elektriske transportmidler og samtidig ivareta trygghet, ryddighet og fremkommelighet for alle i gater og offentlige byrom.
- Tilrettelegge for private bildelings- og bilkollektivordninger og selvkjørende kjøretøy.
- Arbeide for at alle kollektivfremkomstmidler skal være lav- eller nullutslipp og stille krav til nullutslippsløsninger ved kjøp av kommunale transporttjenester.
- Stille krav om at private tilbydere skal få muligheten til å konkurrere om å levere TT-tjenester i Bærum i fylkeskommunens anbudskonkurranser.
- Arbeide for realisering av kommunens forslag til gang- og sykkelvei langs hele Griniveien.
- Jobbe for bedre fremkommelighet for syklister og gående i Vollsveien.
Infrastruktur
Sektoren vann og avløp vil bli satt på store prøver dels i forbindelse med klimaendringer og dels fordi det trengs forsterkede tiltak for å snu den negative utviklingen i Oslofjorden. Rent drikkevann, sikker vannforsyning og moderne avløpssystemer er grunnleggende tjenester for befolkningen, og det er avgjørende at Oslofjorden blir ren og at fisken kommer tilbake.
Bærum kommune bør legge til rette for flere ladetilbud for elbiler i kommunen, gjerne i samarbeid med kraftleverandører og bensinstasjoner.
Til tross for at miljøstasjonen på Isi har et godt utviklet tilbud er forsøpling et problem, særlig langs veier, i nære skogsområder og i strandkanten.
Bærum Høyre vil:
- Sikre løpende investeringer i tilstrekkelig vannforsyning.
- Bidra til at næringseiendommer knytter seg til kommunalt vann og avløp.
- Bidra til å videreutvikle VEAS som spydspiss i arbeidet med klimainnsats, rensing av Oslofjorden og utvikling av bærekraftige løsninger.
- Vurdere om VEAS kan ta en utvidet rolle og rense avløpsvann fra flere av kommunene rundt Oslofjorden samtidig som selskapet utnytter sin kompetanse til å bli en hovedaktør i sirkulærøkonomien.
- Arbeide for ladestasjon(er) ved hovedveier for næringstransport herunder lastebiler, varebiler osv.
- Arbeide for å fremme solcellekraft til ladestasjoner.
- Arbeide for at høyspentledninger og andre kabler som hovedregel legges i bakken.
- Satse på mobile løsninger for avfallsinnsamling tilpasset innbyggernes behov.
Kapittel 8: Areal, utbygging og bolig
Areal- og utbyggingspolitikk
Bærum er en kommune med rik natur, grønne landskap og varierte bomiljøer. Slik vil Bærum Høyre at det skal være også i fremtiden.
Det skal føres en arealpolitikk som legger til rette for vekst, men samtidig setter klare føringer for utviklingen. Tilgang til grøntområder og natur i nærmiljøet bidrar til å skape gode rammebetingelser for familieliv, samhold og trivsel. Dagens gode bomiljøer med nærhet til grønne strukturer og korte avstander til sjø, elvedrag og marka skal derfor bevares. Tilstrekkelige arealer til rekreasjonsformål, idrett og friluftsliv skal sikres. Bærum ligger gunstig til, med kort avstand til hovedstaden og med et etablert og utadrettet næringsliv. Mange har et ønske om å bo i Bærum, og det må også i fremtiden legges til rette for nye boliger. Boligbyggingen skal i det alt vesentlige skje i utvalgte vekstområder og trafikknutepunkter. Øvrige områder skal i stor grad bevares som i dag.
Byvekstavtaler og vedtatte knutepunktstrategier ligger til grunn for bolig- og næringsutviklingen i arealpolitikken. Høyre vil videreføre hovedtrekkene i denne ved å tilrettelegge for høy utnyttelse i prioriterte vekstområder og tilrettelegge for moderat utnyttelse ved prioriterte stasjoner langs buss og banenett tilpasset strøkets karakter. Boligbyggingen utenfor disse områdene begrenses.
Hovedtyngden av nærings- og boligbyggingen skal skje i og rundt prioriterte vekstområder som sikrer utbygging og fortetting rundt knutepunktene i tråd med forutsetningene i regional areal- og transportplan.
Bærum Høyre vil:
- Balansere hensynet mellom vekst og vern i arealpolitikken på en forutsigbar måte.
- Legge til rette for bolig- og næringsutvikling i hele kommunen og spesielt se på potensialet i Bærum Vest, herunder videreutvikle tettstedene Vøyenenga, Skui og Rykkinn. Utvikling av Bærum Vest må også ses i sammenheng med utvikling av kollektivtilbudet både med høyfrekvent el-busstilbud og fremtidig forlengelse av Kolsås banen.
- Bevare Bærums identitet med kulturmiljøer, rekreasjonsområder og grønne lunger innenfor byggesonen, samt løkker og skogholt i nærmiljøene.
- Føre en restriktiv utbyggingspolitikk i områder med småhus og rekkehus for å opprettholde strøkenes karakter.
- Utarbeide en strategi for småhusbebyggelse i Bærum for å bevare Bærums identitet og småhusbebyggelse i særpregede småhusområder.
- Sikre forutsigbarhet for næringsparkene og legge til rette for oppgradering av reguleringsplanene for å møte fremtidens behov, f.eks. høyere arealutnyttelse gjennom mer sambruk av nærings- og parkeringsarealer.
- Legge til rette for levende sentrumsområder med en god blanding av boliger, næring, møteplasser og opplevelser/kultur.
- Ta vare på større og sammenhengende jordbruksområder.
- Være svært tilbakeholden med å ekspropriere privat grunn.
- Fortsette det gode samarbeidet med velforeningene og interesseorganisasjonene.
- Arbeide for at Bærum skal få større myndighet over og mulighet for lokale tilpasninger i arealpolitikken.
- Videreføre dagens krav til tomtestørrelse ved bygging av ene- og tomannsboliger.
- Legge til rette for at Sandvika blir en kultur-, kompetanse- og rekreasjonsby med urbane kvaliteter og et levende sentrum. God arkitektur og infrastruktur skal vektlegges i byutviklingen.
- Arbeide for å binde Sandvika, Lakseberget, Sjøholmen og Høvikodden sammen og på sikt vurdere om øyene kan gjøres mer tilgjengelige for allmennheten.
- Jobbe for at Bekkestua sentrum på sikt blir bilfritt. Nødetater må ha tilgang.
- Sikre at Bekkestua bygges ut med rikelig med beplantning som eksempelvis blomsterbed og trær.
- Arbeide for sammenhengende kyststi Sandvika – Lysaker.
- Jobbe for at det i kommunale areal- og planprosesser bør åpnes for enklere samarbeid der private kan bidra til finansiering av ny eller fjerning av gammel infrastruktur.
- Kreve at det gjennomføres helhetlige samfunnsøkonomiske analyser i konsesjonsprosesser etter Energiloven og at konsesjon kun gis hvis fordelen ved tiltaket overstiger ulempene for de berørte.
- Styrke oppfølging av ulovlighetssaker i byggesaksforvaltningen.
- Legge til rette for regulering og bygging av servicetun, hvor mindre og lettstelte leiligheter har tilgang til noen felles sosiale arealer etter behov og interesse.
- At ved regulering av nye boligfelt kan kommunen legge opp til aldersvennlige leiligheter som ligger nær transport og servicetilbud.
Boligpolitikk
Høyre vil styre boligbyggingen i Bærum til fortetting i utvalgte områder og begrense fortettingen i resten av kommunen. Utbyggingspolitikken i områder med småhus og rekkehus skal være restriktiv, slik at strøkenes karakter opprettholdes. Bærum Høyre vil hovedsakelig konsentrere ny bolig- og næringsutvikling til Fornebu/Lysaker, i Sandvika og aksen Hamang/Franzefoss/Vøyenenga, i tillegg til fortetting ved prioriterte knutepunkter.
Bærum Høyre ønsker en variert boligbygging for å sikre en balansert befolkningssammensetning og gode bomiljøer. Det skal legges til rette for en boligbygging som imøtekommer ulike alders- og inntektsgruppers behov ved at det bygges både nye leiligheter, rekkehus og småhus. Muligheten for å bosette seg i kommunen er avgjørende for å kunne rekruttere og beholde godt kvalifiserte medarbeidere. Gode bomiljøer er en rekrutteringsfordel for næringslivet og kommunen.
Demografiutfordringen tilsier at det bør jobbes med nye boligkonsepter for ulike behov. Varierte boligtyper og nye boligkonsepter må realiseres innenfor rammene av arealpolitikken.
Bærum Høyre vil:
- Utvikle Fornebu i tråd med vedtatte planer, forutsatt bygging av Fornebubanen.
- Utvikle Sandvika til en levende og attraktiv by med handel, kulturliv og gode bomiljøer.
- Etablere tydelige vekstgrenser for utvikling av knutepunktområder og sikre gode overganger mot eksisterende bebyggelse.
- Som hovedregel si nei til forslag om å rive småhusbebyggelse for å erstatte denne med blokker eller flermannsboliger utenfor knutepunktområdene.
- Ta hensyn til landskap og natur ved utbyggingen av nye områder og bevare områder med stor kulturhistorisk verdi.
- Legge til rette for flere rimelige boliger både for unge og andre grupper som har utfordringer med å komme inn i det ordinære boligmarkedet.
- Stille krav til de store boligutviklerne at de tilbyr varierte boligtyper, nye boligkonsepter og ulike finansieringsmodeller tilpasset ulike behov.
- At kommunen bidrar til å etablere flere nye boformer, som for eksempel «Det gode nabolag».
- Styrke arbeidet med oppfølging av ulovlighetssaker i byggesaksforvaltningen.
- Bevare Kalvøya og videreutvikle Kadettangen med hovedvekt på rekreasjonsområde.
- At Fossum kan utvikles som bolig og næringsområde fra 2032.
- At Avtjerna settes av til fremtidig bolig og næringsutvikling etter 2040.
- Jobbe for flere boformer og boligløsninger for eldre.
Kapittel 9: Kultur, idrett, frivillighet og møteplasser
Frivilligheten bidrar til økt livskvalitet for mange
Bærum skal være en foregangskommune i Norge når det gjelder frivillighet. Frivillig arbeid er fundamentet i mange av tilbudene innbyggerne benytter innenfor idrett, kultur, friluftsliv og andre aktiviteter. Frivilliges innsats gir kommunens innbyggere et rikere liv og økt livskvalitet. Frivillig arbeid i ulike lokale foreninger bidrar til å styrke tilhørighet, lokal identitet, engasjement og fellesskap. Frivilligheten skaper gode møteplasser både for brukere av tjenestene og for de som yter frivillig innsats.
Bærum Høyre vil:
- Videreføre støtten og satsingen på frivillige organisasjoner og det nystartede frivillighetsrådet og bidra til samarbeid og dialog på tvers av frivillige organisasjoner.
- Vurdere etablering av nye frivillighetssentraler i takt med behov og befolkningsutvikling.
- Legge til rette for at frivillige organisasjoner får lettere tilgang til kommunale lokaler.
- Bidra til økt synlighet av tilbud og aktiviteter som de frivillige står for i kommunen.
- Arbeide for å innføre digitale tjenester for booking av kommunale lokaler, felles aktivitetskalender og mulighet til å registrere seg som frivillig.
- At kommunen skal benytte de frivillige organisasjonene som høringsinstanser.
- Støtte frivillig arbeid som ivaretar historie og tradisjoner i vårt lokalmiljø.
- Styrke samarbeidet med organisasjoner som arbeider mot ensomhet.
En inkluderende kommune med gode møteplasser
Bærum skal være en åpen og inkluderende kommune med mange og gode møteplasser for våre innbyggere, i alle livets faser. Møteplassene skal fremme mangfold og inkludering og treffe bredt når det gjelder interesser, bakgrunn og livssituasjon. Møteplassene skal være enkelt tilgjengelige, og det er en målsetning at spesielt sårbare grupper finner et godt tilbud.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide for at det tilrettelegges for flere møteplasser og lokaler for frivilligheten, samt for uorganiserte aktiviteter for ungdom.
- Stille krav til etablering av felles friområder og fellesarealer i større utbyggingsprosjekter.
- Se på mulighetene for økt bruk av lokalene til barne- og ungdomskoler på kvelder og i helger.
- Utfordre fylkeskommunen på muligheten for bruk av lokalene på videregående skoler også på kvelder og helger.
- Arbeide for flere møteplasser for alle seniorer, inkludert et seniorsenter i Sandvika.
- Legge til rette for et godt samarbeid mellom seniorsentrene og kommunen, samt felles markedsføring for sentrene.
- Vedlikeholde og skape arenaer hvor ungdom kan møtes til uorganiserte fritidsaktiviteter både innendørs og utendørs.
- Gjøre utvalgte flerbrukshaller og kulturhusarenaer tilrettelagt for datatreff og e-sport.
- Satse på møteplasser for dataspilling og den digitale kulturen, gjerne i samarbeid med lokale idrettslag og andre frivillige organisasjoner.
- Legge til rette for flere leke- og aktivitetsområder for små barn.
- Kartlegge behov for økt tilbud av for besøksvenntjenesten, også på institusjonene.
- Arbeide for gode tilbud om uorganiserte aktiviteter for ungdom i hele Bærum og bygging av et fritidssenter for uorganisert aktivitet for ungdom.
- Tilrettelegge for en mer barne- og ungdomsvennlig sentrumsutvikling i byer og tettsteder med flere grøntområder og soner for lek, idrett og fysisk aktivitet.
- Inngå samarbeid med utbyggere av større boligprosjekter med mål om å avsette en andel av områdene til gode arealer for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet.
Et rikt natur- og friluftsliv gir økt livskvalitet
Innbyggerne i Bærum har en god tilgang til flotte natur- og friluftsområder, og mange av dem ligger tett på boligområdene. Både marka og strandsonen er svært viktig for kommunens innbyggere. Vi må verne om Bærums unike naturmiljø og ta vare på de spesielle kvaliteter sjøen, marka og grønne lunger representerer som rekreasjonsformål og friluftsliv. Løkker og skogholt i nærheten av der folk bor må bevares slik at barna fortsatt har tumleplasser for spill og lek.
Bærum Høyre vil:
- Arbeide videre for å gjøre mer av strandsonen tilgjengelig for allmennheten.
- Utvikle sjøfronten i Sandvika til å bli et attraktivt rekreasjons- og friluftsområde.
- Opprettholde god standard på parker og friområder.
- Vurdere oppgradering av kommunens friluftsområder der det er behov.
- Arbeide for at nye og eksisterende parker og friområder har god infrastruktur, som for eksempel tilgang på søppelkasser og toalettfasiliteter.
- Sørge for fortsatt god preparing av skiløyper og merking av både skiløyper, markaveier og turløyper.
- Legge til rette for økt bruk av parker og friområder i kommunen til blant annet utekonserter og familieaktiviteter.
- Tilrettelegge for hundeparker.
- Ivareta ferdsel med hest i marka.
- Sikre godt vedlikehold og tilgjengelighet langs Lysakerelva.
- Etablere flere offentlige «Tufteparker», og tilrettelegge for at friområder kan brukes av private treningsgrupper.
- Gjennom økt samarbeid med friluftsorganisasjonene sørge for at det gis et godt og attraktivt tilbud om friluftsaktiviteter.
- Gi enkel tilgang til rekreasjonsområder og legge vekt på universelt utformede uteområder.
En aktiv idrettskommune for alle
Bærum skal være ledende både innen bredde- og eliteidrett og ha et bredt idrettstilbud som treffer alle innbyggerne gjennom hele livet. Bærum Høyre vil at alle barn og unge skal ha mulighet til å delta i idrett- og fritidsaktiviteter. Det skal være mulig å drive idrett for alle uavhengig av bakgrunn, funksjonsevne og størrelsen på foreldrenes lommebok. Bærum Høyre ønsker å videreutvikle idrettstilbudet i kommunen i nært samarbeid med frivillige organisasjoner for å imøtekomme innbyggernes ønsker. Bærum Høyre vil jobbe for god standard på idrettsanlegg og utvikle nye anlegg der det blir behov for det.
Bærum Høyre vil:
- Videreføre bygging og rehabilitering av idrettsanlegg og oppgradere eksisterende anlegg ved behov.
- Utrede behov for idrettsanlegg i tråd med forventet befolkningsøkning og sikre arealer til idrett i nye boligområder.
- Arbeide for at bygging av flerbrukshaller og idrettsanlegg som hovedregel skjer i forbindelse med skoleutbygginger og i nært samarbeid med idretten.
- Fortsatt støtte idrettslag og foreninger økonomisk, spesielt i arbeidet med barn og unge.
- Vurdere muligheten for fasiliteter for turn i nye idrettshaller.
- Styrke økonomiske støtteordninger som gjør at barn og unge skal kunne ta del i idretten, uavhengig av familiens økonomi.
- Støtte prosjekter som bidrar til at personer med funksjonsnedsettelse kan ta del i idrett og andre organiserte aktiviteter.
- Arbeide for å få etablert kommunale lånegarantier til utvalgte større anlegg på anleggsplanen.
- Legge til rette for at gymsaler og idrettsplasser på skolene kan benyttes av barne- og ungdomsidretten.
- Støtte prosjekter som bidrar til at flerkulturelle øker sin deltagelse i idrettslagenes aktiviteter.
- Arbeide for flere nærmiljøanlegg.
- Videreføre støtte til energisparende tiltak i idrettsanlegg.
- Jobbe for økt grad av sambruk på eksisterende anlegg.
- Anerkjenne e-sport som idrett og etablere trygge møteplasser.
- Vurdere en digital, felles tjeneste for bestilling av baner og anlegg
- Jobbe for at Nadderud stadion i størst mulig grad kan brukes av breddeidretten.
- Realisere nye Nadderud stadion innenfor en ansvarlig økonomisk ramme.
- Arbeide for at det planlegges godt og fremtidig for idretten i nye Sandvika.
- Legge til rette for etableringen av et seilsportsenter i Rolfsbukta.
- Videreføre ordningen med å forskuttere spillemidler og merverdiavgift ved bygging av større idrettslagseide anlegg, mot tilbakebetaling når spillemidler og anleggsmoms innvilges.
- Motivere for økt samarbeid mellom humanitære organisasjoner og idrettsklubber.
Et rikt kulturtilbud
Bærum har et rikt og mangfoldig kulturtilbud og flere sterke kulturinstitusjoner. Kunst- og kulturopplevelser er viktige for alle aldersgrupper, og gir identitet og tilhørighet i nærmiljøet. Et bredt og variert kulturtilbud gir økt livskvalitet ved å gi gode opplevelser og fremme kreativitet og engasjement. Det er viktig å ta vare på, styrke og videreutvikle kulturtilbudet i kommunen, og det må være tilgjengelig og interessant for flest mulig innbyggere. Lokalhistorisk kunnskap gir perspektiv på vår egen tid og respekt for tidligere generasjoners liv og virke. Det er derfor viktig å ta vare på og gjøre kulturminnene synlige.
Bærum Høyre vil:
- Videreføre økonomiske tilskudd for å sikre et mangfoldig kulturliv.
- Opprettholde og prioritere støtte til kulturorganisasjoner og institusjoner som arbeider for og med barn og unge.
- Fortsette å støtte kulturorganisasjoner for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
- Arbeide for at vi har et variert tilbud innenfor teater og dans for og med barn og unge.
- Støtte opp om kulturaktiviteter i lokalmiljøene og driften av lokale kultur- og grendehus og jobbe for flere øvingssteder og flere scener.
- Videreutvikle skolene som samfunnshus for nærmiljøet.
- Sikre fortsatt høy kvalitet i musikk- og kulturskoletilbudet.
- Bidra til at Henie Onstad kunstsenter opprettholder posisjonen som en kulturinstitusjon i verdensklasse.
- Sørge for at Bærum kulturhus er en ledende kulturscene med variert program av høy kvalitet.
- Videreføre arbeidet med Bærumssamlingen.
- Arbeide for et styrket samarbeid mellom muséene i Bærum.
- Bidra til at skoler og andre offentlige bygg gjøres mer tilgjengelig som øvings- og fremføringslokaler.
- Opprettholde en desentral bibliotekstruktur og videreutvikle bibliotekene som møteplasser.
- Videreføre økonomiske støtteordninger slik at alle skal kunne velge kulturaktiviteter tilpasset evner og interesser, uavhengig av familiens økonomi.
- Identifisere, kartlegge og informere om historiske lokaliteter som bygninger, kulturmiljøer, anlegg og lignende som er av historisk betydning.
- Arbeide for et godt og synlig kulturminnevern og sørge for at kulturminnene er tilgjengelige, blant annet gjennom stier, kart og beskrivelser.
- Styrke kulturtilbudet på sykehjem og institusjoner.
- Føre en skjenkepolitikk der serveringsbevilling skal være lett å få og beholde dersom kravene i alkoholloven er oppfylt, men også lett å miste dersom kravene ikke overholdes.
- Videreføre «Den kulturelle spaserstokken» der formålet er at eldre mennesker skal få en bedre livskvalitet gjennom bruk av kunst, kultur og aktiviteter.
- Arbeide for etablering av et samfunns-/kulturhus med kirkerom på Fornebu S.
- Jobbe for flere kulturscener og publikumsplasser.
- Støtte et årlig pride-arrangement i Bærum.
- Rendyrke og tilpasse Sandvika teater som en felles barne- og ungdomsscene.
Tros- og livssynssamfunn i Bærum
Bærum er et mangfoldig samfunn med mange tros- og livssynssamfunn i kommunen. Religions- og trosfrihet er en grunnleggende menneskerettighet og en forutsetning for et fritt samfunn. I Bærum Høyre hyller vi mangfoldet og er opptatt av å gi sterk beskyttelse for enkeltindividet, enten du er troende eller ikke. Et godt samfunn har plass til hele mennesket, med den religiøse identiteten og det livssynet hver enkelt har. Høyre mener det er viktig å sikre muligheten til religionsutøvelse, samtidig som det er viktig å respektere og sikre sekulær og humanistisk, ikke-religiøs utøvelse ut fra den enkeltes tro og ønske.
Tros- og livssynssamfunnene i Bærum er viktige møteplasser og bidrar til tilhørighet. Bærum Høyre ønsker god dialog med alle og vil lytte når vi skal gjøre bærumssamfunnet enda bedre.
Bærum kommune har i dag tett dialog med Al-Noor Islamic Centre på Skui. Denne dialogen er det viktig å videreføre og ta vare på. Gjennom SLT-arbeidet må kommunen jobbe for å sikre retten til å tro som man vil.
Bærum Høyre vil:
- Sikre gode dialogarenaer mellom tros- og livssynssamfunn i Bærum og kommunen. Gjennom SLT-arbeidet bidra til at alle skal føle trygghet i Bærum.
- Sørge for å etablere gode relasjoner til det barne- og ungdomsarbeid som foregår i alle trossamfunn for felles forståelse og respekt.
- Bidra til åpen dialog mellom kommune, lokalmiljø og lokale trossamfunn.
Tett samarbeid med den norske kirke
Den norske kirke er en viktig bærer av vår kristne og humanistiske kulturarv, og kirken har en sentral plass for mange av våre innbyggere på livets viktigste dager. Kirken bidrar med en følelse av tilhørighet og identitet og er en viktig møteplass for mange av kommunens innbyggere.
Bærum Høyre vil:
- Videreføre det gode samarbeidet med Kirkelig fellesråd og menighetene.
- Videreføre støtten til kirkens barne- og ungdomsarbeid.
- Legge til rette for kirkens omsorgstjeneste.
- Fortsette å støtte ungdomsdiakonitjenesten 13-20.
- Jobbe for større grad av universell utforming av kirkens bygninger og gravplasser.
- Arbeide for at kirkebygningene og kirkegårdene holdes i tilfredsstillende stand.
Kapittel 10: Ledelse av Bærum kommune – effektiv bruk av offentlige midler
Bærum Høyre vil legge til rette for best mulige tjenester til våre innbyggere gjennom mest mulig effektiv bruk av offentlige midler.
Bærum Høyre er imot eiendomsskatt fordi det er en usosial skatt som rammer skjevt. Bærum Høyre vil derfor garantere at det ikke innføres eiendomsskatt i Bærum.
Bærum Høyre vil:
- Være garantist for at eiendomsskatt ikke innføres i Bærum.
- Arbeide for at Bærum kommune overtar ansvaret for flest mulig av fylkeskommunens oppgaver.
- Arbeide aktivt for åpne og transparente politiske og administrative prosesser, samt styrke medvirkningen fra Bærums innbyggere.
- Sikre rekruttering av kompetent arbeidskraft.
- Vurdere konkurranseutsetting av flere interne tjenester i kommunen.
Forsvarlig kommuneøkonomi
Bærum kommune er en av landets mest veldrevne kommuner. Det legges i dag stor vekt på effektivitet, kompetanse og høy kvalitet.
Det er en utfordring at kommunens inntekter er under press, samtidig som oppgavene øker. Det langsiktige arbeidet for modernisering og effektivisering må videreføres, uten at det går ut over kvaliteten på tjenestene. Vi vil alltid arbeide for et høyt faglig nivå i den kommunale virksomheten.
Bærum Høyre mener at mye av bakgrunnen for de gode offentlige tjenestene i Bærum er kvaliteten på arbeidet som gjøres av de ansatte i kommunen. Bærum Høyre vil satse på videreutdanning av kommunens ansatte og på å videreutvikle ledere og servicekultur.
Et samarbeid mellom private aktører og det offentlige kan gi lavere kostnader, bedre tjenester og raskere oppbygging av nye tjenester. Bærum Høyre ønsker at kommunen skal øke samarbeidet med private aktører.
Bærum Høyre vil:
- Føre en ansvarlig økonomisk kommunepolitikk.
- Sørge for at kommunens gjeld står i rimelig forhold til kommunens økonomiske evne.
- Videreføre kommunens arbeid med digitalisering og tjenestedesign for å sikre at kommunen leverer riktige tjenester nå og i fremtiden.
- Styrke arbeidet med forenkling, avbyråkratisering og raskere saksbehandling.
- Sikre god brukerinnflytelse på de tjenester kommunen tilbyr og på kvaliteten på disse.
- Videreføre kommunens direkte kommunikasjon med innbyggerne.
- Videreføre kompetanseutvikling og lederutvikling i kommunen.
- Arbeide aktivt for å redusere de kommunalt ansattes sykefravær.
- Slippe til private aktører der de kan løse oppgavene like godt eller bedre enn kommunen selv.
- Sørge for gode og effektive IKT-løsninger i kommunen, helst i samarbeid med andre kommuner eller aktører for å sikre større innkjøp.
- Regelmessig ha en kritisk gjennomgang av hvilke eiendommer og selskaper kommunen skal eie og hvordan de skal drives.
- Prioritere kommunens arbeid med digital sikkerhet og sikring av kritiske funksjoner og tjenester.
- At kommunen skal tilby lærlingeplasser innen helse- og sosial og barne- og ungdomsarbeid og andre aktuelle lærefag.
- At Bærum kommune aktivt søker deltagelse i frikommuneforsøk etter dansk modell, dersom det åpnes opp for dette i Norge.