Krigen i Ukraina har endret verden. Det har konsekvenser for Norge

Ved å gå til krig mot Ukraina har Russland endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa drastisk. Derfor har Eidsvoll Høyre foreslått en resolusjon til Høyres landsmøte som ber Høyres Landsmøte prioritere økte budsjetter til Forsvaret og sivil beredskap.

Foto: Forsvaret

Ved å gå til krig med Ukraina har Russland endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa drastisk. Bildet forsterkes av retorikk fra sentrale maktfigurer i Russland og fra Putin direkte.

Verden er nå mer uforutsigbar. Folkeretten, internasjonale institusjoner samt liberale og demokratiske verdier er satt under sterkt press. Norge er et lite land med begrenset forsvarsevne. En stabil og forutsigbar verdensorden, preget av forpliktende avtaler er det viktigste sikkerhetspolitiske virkemiddelet for oss.

Sivil beredskap

NATO er avgjørende for Norges sikkerhet og Høyre mener at Norge må styrke bevisstheten rundt og vårt bidrag til NATO. Dette handler om mye mer enn fly, fregatter og soldater. 

Sivil beredskap og motstandsdyktige kritiske samfunnsfunksjoner og infrastruktur er viktige for Norge og for NATO. Vi må være like opptatt av dette som mer tradisjonelle, skarpe militære kapasiteter. NATO har utformet syv krav til alle medlemsland knyttet til dette, og som et foregangsland i alliansen, mener Eidsvoll Høyre at Norge skal levere på disse.

Militær kapasitet

Som NATO-medlem er det viktig å ha et forsvar som er i stand til å møte en trussel utenfra frem til alliert hjelp kommer. Vi må sørge for å dimensjonere egen militær kapasitet til å være tilstrekkelig for egen suverenitetshevdelse samtidig som vi sikrer vår evne til å bidra i NATO oppdrag.

Situasjonen i Europa har vist oss at dette er mer enn en idé og tomme ord. Det finnes stater som er villige til å bruke rå militær makt mot naboland; da må vi vi være forberedt. 

De senere årene er Forsvaret fornyet med nye våpensystemer, men i lys av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen er finansiering til drift av Forsvaret ikke tilfredsstillende. Eidsvoll Høyre mener vi må sikre operativ evne og utholdenhet så raskt som mulig der det faktisk er mulig. 

Regjeringen har satt ned en ny forsvarskommisjon som skal vurdere veivalg og prioriteringer for å ivareta norsk sikkerhet. Eidsvoll Høyre forventer at kommisjonen så raskt som mulig fremmer forslag som tar hensyn til den forverrede sikkerhetssituasjonen, og ber Høyre bidra positivt ovenfor Regjeringen for å få på plass god prioritering og finansiering. Det er likevel viktig at vi agerer raskt der det er mulig å gjøre dette.

Eidsvoll Høyre foreslår derfor følgende:

Styrke den nasjonale beredskapen ved å: 

  1. Sikre at alle syv forpliktene krav fra NATOs komite for sivil beredskapsplanlegging finansieres, rapporteres og etterleves. 
  2. Jobbe for at Forsvar og sivil beredskap koordineres og organiseres i like geografiske områder for å sikre effektiv planlegging og samhandling.
  3. Jobbe for at alle beredskapsfunksjoner innenfor Totalforsvaret kan planlegge og trene sammen i tidsriktige trusselsituasjoner, men særlig søkelys på tverrsektoriell samhandling fra strategisk til taktisk nivå for å sikre evnen til å beholde territoriell integritet.

Styrke egen militær evne og deltagelse i NATO oppdrag ved å:

  1. Støtte en vesentlig styrkning av Forsvaret ved å sikre gode prioriteringer og finansiering basert på anbefaleringer fra Regjeringens Forsvarskommisjon.
  2. Sikre ambisjonsnivå 4 for Heimevernet, «Slagkraftig sikring og innsats», som beskrevet i FFI – rapporten om Heimevernet mot 2030. 
  3. Sikre finansiering til drift av dagens forsvar, herunder ansette der det er ledige stillinger, samt nødvendige utbedringer og utvidelser av kapasiteter på bygg og anlegg.
  4. Finansiere ekstraordinære materiellanskaffelser slik at Forsvaret på kort tid kan gå til innkjøp av nødvendig utstyr i hele Forsvaret i tilstrekkelige mengder til å dekke både drifts- og beredskapsbehov. Dette gjelder eksempelvis grunnleggende utstyr som personlig bekledning, våpen og utrustning, samt ammunisjon og sanitetsmateriell. Høyre ønsker mer bruk av unntaksreglementet for raske anskaffelser i lys av den endrede situasjonen.
  5. Finansiere tilfredsstillende treningsaktivitet i hele Forsvaret med effekt allerede fra 2022.
  6. Øke Vernepliktens tjenestetid til 25 måneder/750 dager for å faktisk kunne hjemle førstegangstjeneste, repetisjonsøvelser og Heimevernstjeneste for alt personell Forsvaret utdanner.

Sende et klart og solidarisk budskap til våre allierte og partnere ved å:

  1. Fortsatt være aktiv en partner og alliert som støtter felles sanksjoner for å styrke etterlevelse av folkeretten og internasjonale avtaler.
  2. Sikre solid støtte til flyktningene fra Ukraina i Europa, inkludert å ta imot en relevant andel av flyktninger fra Ukraina til Norge.

Påvirkning fra lokale foreninger hjelper

Det kan virke rart at Eidsvoll Høyre har en mening om såpass store saker, men det er slik det fungerer. Når vi møtes på Høyres Landsmøte i starten av april er jeg sikker på at både forsvars, beredskaps og energipolitikk står høyt på agendaen, sammen med andre viktige emner. Da er det viktig å være godt forberedt, sier Stian Frank, leder Eidsvoll Høyre.

I sosiale medier kan vi lese mye om «alternativt A». Dette viser til siste Fagmilitære råd fra 2019, som hadde alternativ A som det mest ambisiøse. Dette ligger også til grunn for vårt resolusjonsforslag, men det må sees i sammenheng med at det tross alt har gått endel år, og at krigen i Ukraina har gitt oss vesentlig annerledes inngangsverdier som må vurderes. Videre mener vi at alternativ A underdimensjonerer Heimevernet sammenlignet med FFI sitt nivå 4. Det er noe vi kan gjøre nå, som faktisk kan fikses med penger, og det bør skje raskt. De større og mer langsiktige tiltakene må Forsvarskommisjonen se på raskt, og her er det smart å ha tidligere rapporter som utgangspunkt, avslutter Frank.