På lag med Eidsvoll

Når frivilligheten, næringslivet og offentlig sektor spiller på lag, skapes det gode lokalsamfunn. Eidsvoll Høyre tror på enkeltmenneskets evne og lyst til å stå på egne ben.

Det er vår oppgave å sørge for at mennesker i Eidsvoll kan leve gode liv, uansett utgangspunkt. Vi skaper ikke politikk for kommunen, men for alle som bor der. Eidsvoll Høyre tror på et samfunn som gir muligheter for alle.

Nina Kristengård

Eidsvoll Høyres valgprogram 2023-2027

En god barnehage for alle barn

Høyre mener barnehagen skal være både en trygg omsorgsarena og et sted hvor barna kan lære gjennom lek og få stimulert sin naturlige nysgjerrighet. Det er viktig at tilbudet har god kvalitet, og barnehagene i Eidsvoll skal være blant landets beste. For å oppnå det må barnehagene tiltrekke seg og beholde dyktige ansatte. Høyre vil gi styrere og pedagogiske ledere tilbud om lederutdanning, og gi flere ufaglærte barnehageansatte muligheten til å gjennomføre barnehagelærerutdanning mens de står i jobb.

For å gi de beste forutsetninger for en god barndom, ønsker Høyre å etablere i kommunen et «En God Start»-tilbud.. Dette er et familiestøtteprogram der frivillige besøker småbarnsfamilier som har minst ett barn under skolealder og bistår to til fire timer i uken i seks måneder. Tilbudet baseres på frivillige, men støttes av helsetjenesten. Likeverdige voksne med foreldreerfaring eller erfaring fra arbeid med barn, kan gi nyetablerte et pusterom i hverdagen. Gode tips og forslag til løsninger kan bidra til at den nye familien kommer godt i gang med omsorgs- og oppdragerrollen, og at de får en større trygghet i den nye situasjonen.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Kartlegge barns språkutvikling før skolestart, og styrke norskopplæringen til de barna som trenger det.
  • Jobbe for at minst halvparten av de ansatte i barnehagene skal være barnehagelærere innen 2027.
  • Styrke innsatsen for å oppdage sårbare barn med ekstra behov i barnehagen.
  • Utrede og vurdere løpende barnehageopptak der alle barn skal få tildelt plass innen de fyller ett år.
  • Tilrettelegge for at det finnes barnehager som har fleksible åpningstider der det er behov.
  • Ta vare på og videreutvikle et mangfoldig barnehagetilbud ved å legge til rette for temabarnehager, eksempelvis frilufts-, gårds- teater- og idrettsorienterte tilbud.
  • Etablere «En god start»-tilbud i Eidsvoll.

Eidsvollskolen skal løfte alle elevene

Høyre mener Eidsvoll-skolen skal være den beste i landet til å løfte elevene, uansett utgangspunkt. Det er derfor viktig å vite hvor den enkelte elev står, for å gi elevene de beste forutsetningene for læring og mestring. Alle elever skal oppleve et trygt læringsmiljø med nulltoleranse mot mobbing og utenforskap.

Høyres mål er at ingen elever skal gå ut av grunnskolen uten å kunne lese, skrive og regne godt. Vi vil også jobbe for at flere fullfører videregående skole.

Vi må engasjere oss vesentlig mer i skolen, slik at den blir den beste skolen for både elevene og lærerne. Ved å bidra til å gjøre lærerne og deres situasjon bedre, klarer vi også å gi elevene det de trenger og fortjener. Lærere må få være lærere.

Høyre vil at Eidsvoll skal bli en skoleeier med klare krav til skolene om pedagogisk utvikling og faglige resultater. God ledelse er avgjørende, og derfor må det være attraktivt å være rektor. Skoleadministrasjonen må settes i stand til å bidra til god ledelse, sterkere profesjonsfelleskap og faglig utvikling ved skolene. Lederrollen er den viktigste for en rektor, og vi vil sikre at rektor kan fungere som en god leder for de ansatte på skolen gjennom god struktur og ressursdeling, og gjennom fokus på trivsel og trygghet. Vi vil derfor sørge for at lederne i Eidsvoll-skolen får god etterutdanning som ledere. Kandidater til nye rektor-stillinger skal vurderes først og fremst som ledere. Skoleleder skal ha god støtte i pedagogisk leder i Eidsvoll kommune.

Høyre mener kommunen skal ta et mer aktivt skoleeieransvar i forhold til innholdet i skolen, hvor lærere får større mulighet til å gi alle elever gode mestringsopplevelser. Dette inkluderer å gi lærerne spillerom i å velge metoder og læreformer, samt inkludering av frivillighet og næringsliv. Hensikten er å gi lærer og elev flere verktøy – innenfor rammene av læreplanen. For å ta større skoleeieransvar, skal Eidsvoll kommune stille tydelige krav til hver enkelt skole når det gjelder pedagogisk utvikling og faglig kvalitet, og samtidig være en aktiv støtte for rektorer og lærere i den viktige jobben de gjør.

Alle skoler skal sikres forsvarlig finansiering, uavhengig av beliggenhet. Samtidig vil Høyre sette inn ekstra ressurser ved skoler som har særlig utfordrende læringsmiljø eller andre utfordringer. 

Læreren er den som betyr mest for elevenes læring. Høyre mener derfor at vi må bygge solide team rundt lærerne, slik at de kan konsentrere seg om sine kjerneoppgaver. Det betyr at vi må sørge for at andre oppgaver settes til assistenter, merkantilt ansatte, helsesykepleier og miljøarbeidere.

Elevene har ofte en periode midt på dagen uten spesielt innhold, og ettermiddag og kveld blir en intens miks av trening, lekser og sosialt samvær. Lekser er for ofte egenarbeid uten tilstrekkelig støtte for elevene. Høyre mener det er på tide å videreutvikle Skolefritidsordningen (SFO) til Aktivitetsskolen (AKS), og dermed bidra til nye løsninger på tidsklemma for både elever og foresatte. Målet er å gi barna et rikere tilbud med mer aktivitet og innhold, inkludert pedagogisk støttet egenarbeid. Her ser Høyre at også frivilligheten kan ha en vesentlig rolle.

Eidsvoll Høyre vil styrke følgende team i skolen:

Teamet rundt eleven:

  • Vi vil styrke hver elevs mulighet til å oppleve mestring, trivsel og utvikling ved å bygge velfungerende team til støtte for eleven.
  • Teamet skal bestå av lærere med god kompetanse som skal få lov til å være lærere.
  • Teamet skal ved behov bestå av spesialpedagoger, assistenter, miljøarbeidere, helsesykepleier og foreldre. Både de som sliter, og de som trenger ekstra utfordringer, skal få oppleve mestring i skolehverdagen.
  • Det skal være nulltoleranse for mobbing i Eidsvollskolen, og det skal jobbes systematisk med forebyggende tiltak, i tillegg til at det til enhver tid er klare retningslinjer og strakstiltak når uønskede hendelser oppstår.
  • Vi vil ikke ha utenforskap i Eidsvoll-skolen. Fravær skal registreres og følges opp fra dag en, og utenforskap skal aktivt adresseres og aldri ignoreres.
  • Det skal jobbes systematisk og proaktivt for et trygt og godt skolemiljø for å forebygge fravær. Her  er samhandling med elevmedvirkning sentralt, og dette skal gjennomsyre skolens praksis. Slik ønsker vi at hver elev skal bli sett, og at tiltak kan settes i gang tidlig nok.
  • Sørge for at elevenes grunnskoleopplæring fortsetter på tross av langvarig sykdom eller fravær, og ved langvarig sykdom vurdere spesialundervisning.

Teamet rundt læreren:

  • Vi vil styrke lærerens posisjon og rolle, slik at hver enkelt lærer får den tiden og de ressursene som er nødvendig for å kunne bruke sin spesifikke kompetanse til det beste for hver enkelt elev.
  • Det skal være attraktivt å være lærer på våre skoler. Dette krever gode nok arealer, tilstrekkelig antall lærere per klassetrinn, tilgang på assistenter, spesialpedagoger og miljøarbeidere etter behov, og en god leder i ryggen som sørger for god struktur og ressursfordeling, trivsel og trygghet på jobb.
  • Lærere skal ha tilgang på videreutdanning og kompetanseheving. Dette gjelder både for de som har vært lærere i mange år, og de som fortsatt er tidlig i sin karriere.
  • Lærere skal ha en pedagogisk leder sentralt i Eidsvoll kommune, som har som sin kjerneoppgave å sørge for at lærere og elever lykkes.
  • Lærere og ansatte i skolen skal føle seg trygge på egen arbeidsplass og i sin arbeidshverdag. Kommune skal være en aktiv skoleeier som løser opp i samhandlingsproblemer, vold, trusler og uønskede hendelser, og det må sikres gode varslingsrutiner for lærere som opplever vold og trusler på jobb

Teamet rundt foresatte:

  • Skolen skal gjennomføre inkluderende dialogmøter ved starten på barneskole og ungdomsskole.
  • Skolen skal gjennomføre undersøkelser blant foresatte for å avdekke forbedringsbehov i skolehverdagen og tilfredshet i hjem/skole samarbeidet.
  • Foresatte skal ha rask beskjed om fravær og hendelser på skolen.
  • Kommunen skal samordne og samarbeide om velferdstjenester for å styrke oppfølgingen av utsatte barn, unge og deres familier.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Ansette miljøterapeuter ved alle skolene.
  • Sikre SLT-koordinator i full stilling, for bedre rus- og kriminalitetsforebygging og koordinering.
  • Innføre YAM-program i skolen som et ledd i arbeidet med mental helse blant unge.
  • Sørge for fortsatt satsning på etter- og videreutdanning for lærerne i Eidsvoll-skolen, og belønne lærere som tar slik videreutdanning i samarbeid med arbeidsgiver.
  • Videreutvikle SFO til et fullverdig Aktivitetsskole-tilbud (AKS), hvor barna kan velge mer innhold enn i dagens SFO.
  • Tilby friplass på SFO for elever i 1. til 4. klasse, og fra 1. til 10. klasse for barn med særskilt tilrettelagt undervisningstilbud, samt for familier med lav inntekt.
  • Arbeide for at familier med barn med funksjonsnedsettelser sikres gode og tilrettelagte tjenester hvor barnets beste legges til grunn.
  • Innføre mer praktisk arbeid i grunnskolen, og reformere ungdomsskolene til en mer yrkesfaglig tilnærming.
  • Lage bedre varslingsrutiner for lærere som opplever vold og trusler på jobb, og etablere et system for støtte og oppfølging.
  • Sørge for at skolene jobber systematisk med læreglede, slik at alle elever kan få oppleve mer glede ved læring, og at alle lærere skal få tilgang til en kunnskapsbank om hvordan de kan skape mer læreglede og dele relevant innhold i skolen.
  • Sørge for stor nok skole på riktig tidspunkt i hele Eidsvoll, samt tidsnok oppgradere eller rehabilitere eksisterende skolebygg og utearealer når nye behov oppstår.
  • Jobbe for å videreutvikle alle skolene i Eidsvoll.
  • Sørge for at skolene vedlikeholdes, renholdes og driftes best mulig.

Gode lokale helsetjenester

Høyre vil skape gode helsetjenester i Eidsvoll, hvor du som innbygger skal være trygg på hjelp og støtte når du trenger det. Vi mener helse- og omsorgstjenestene alltid må organiseres og utvikles med bakgrunn i hva som er pasientens behov. Derfor er vår fremste visjon å skape pasientens helsetjeneste. En viktig del av det er at den enkelte skal få bestemme mest mulig over sin egen hverdag. Valgfrihet gir både mangfold og muligheter for pasienter, brukere og pårørende.

For Høyre er barn og unge høyt prioritert, og vi vil fortsette å satse på en god helsetjeneste for barn, unge og deres familier gjennom helsestasjonene og skolehelsetjenesten. Fastlegen er en av bærebjelkene i helsetjenesten vår og vi vil at alle innbyggere i Eidsvoll har tilgang på sin fastlege.   

Høyre vil jobbe for at Eidsvoll skal være et trygt sted å vokse opp for barn og unge, med tilgjengelige lavterskel helsetilbud som sikrer rask hjelp når det er nødvendig. Høyre ønsker en økt satsing på det psykiske helsearbeidet og det rusforebyggende arbeidet i kommunen. Vi vil jobbe for et likestilt og mangfoldig samfunn hvor alle respekteres for den de er, og hvor alle har like muligheter.

Høyre vil sikre tilstedeværende og faglig sterke kommunale helsetjenester i Eidsvoll. Helsepersonell er den viktigste innsatsfaktoren og ressursen i de kommunale helsetjenestene. Kompetanse, kvalitet og et godt arbeidsmiljø med spennende utfordringer for de ansatte, skal prege alle deler av den kommunale helsetjenesten.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Sikre mer tilgjengelige helsestasjons- og skolehelsetjenester.
  • Sikre et godt psykologtilbud.
  • Sørge for lett tilgjengelig informasjon på kommunens nettside om hvor man kan søke hjelp for psykiske plager
  • Opprette lavterskel psykisk helsehjelp, for eksempel gjennom modellen Raskere psykisk helsehjelp.
  • Utvikle et aktivt oppsøkende behandlingsteam Eidsvoll (FACT-team) for å sikre gode helhetlige tjenester til mennesker med alvorlige psykiske lidelser.
  • Etablere en lokal LHBT+ plan for systematisk arbeid for økt mangfold og toleranse.
  • Styrke barnevernsarbeidet og sikre ettervern for barnevernsbarn.
  • Sikre at kommunen har kompetanse til å møte mennesker som har gjennomgått traumer.
  • Sikre god samhandling mellom Eidsvoll kommune, barne- og ungdomspsykiatrisk senter (BUP) og distriktspsykiatrisk senter (DPS).
  • Opprette en kommunal handlingsplan til forebygging mot selvmord.
  • Sikre gode brukerstyrte assistenttjenester (BPA) for funksjonshemmede og mennesker med stort hjelpebehov. 
  • Sikre alle innbyggere fastlege gjennom en trygg fastlegeordning, hvor selvstendig næringsdrift er hovedregelen.
  • La fastleger slippe legevakt og annet kommunalt legearbeid og i stedet etablere faste hele stillinger for leger på legevakt, helsestasjon og skolehelsetjeneste.
  • Ansette lege i hjemmebaserte tjenester.
  • Jobbe for flerfaglige fastlegekontorer, hvor fastleger, psykologer, fysioterapeuter, sykepleiere og helsesekretærer jobber i team for å sikre helhetlig behandling.
  • Utvikle legevaktstjenesten til Eidsvolls innbyggere, inkl. opprette psykiatrisk legevaktstjeneste og legevaktbil i Eidsvoll.
  • Ta pårørende på alvor, blant annet ved å lage en egen pårørende strategi for Eidsvoll.
  •  Aktivt redusere sykefraværet i pleie- og omsorgssektoren gjennom forpliktende lokalt samarbeid om nye løsninger mellom partene i arbeidslivet.
  • Aktivt følge opp kommunens handlingsplan mot vold i nære relasjoner
  • Sikre at ledere og helsepersonell gis mulighet til etter-, videre- og lederutdanning.

God omsorg i et aldersvennlig Eidsvoll

Høyre vil sikre at de eldre i vår kommune kan få leve gode liv gjennom hele sin alderdom. Vi vil legge bedre til rette for at hver enkelt kan bruke ressursene sine i møte med alderdommens utfordringer og muligheter. Høyre vil sikre at flere eldre inkluderes i det digitale fellesskapet. Høyre vil redusere ensomheten i vårt lokalsamfunn, gjennom blant annet å etablere flere møteplasser.  

Høyre vil at eldre skal kunne spise godt, sove godt, være i aktivitet og ha det sosialt i lag med andre. I tillegg skal man ha muligheten til å bo hjemme så lenge som mulig, og få den hjelpen man trenger der. Eldre som mottar tjenester i hjemmet skal oppleve trygghet, trivsel og kvalitet i tjenestene. Høyre ønsker fritt brukervalg i kommunen, slik at flere kan velge mellom kommunale og private/ideelle tjenester for å få det tilbudet som passer dem best. Folk må få bestemme mer, og ikke mindre over sin egen hverdag. 

Høyre ønsker mer aktivitet og fellesskap også for dem som trenger heldøgns omsorg i Eidsvoll. Vi vil ha mer kunnskap om hvordan de som bruker helse- og omsorgstjenestene og deres pårørende opplever dem, og ha åpenhet om resultatene. Vi mener medvirkning og involvering bidrar til å øke kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Ha en plan for et mer aldersvennlig Eidsvoll.
  • Tilrettelegge for aldersvennlige og sentrumsnære boformer i privat og kommunal regi.
  • Sikre forebyggende hjemmebesøk for alle over 80 år og gjeninnføre trygghetssykepleier.
  • Opprette helsestasjon for eldre.
  • Innføre fritt brukervalg slik at innbyggerne får større valgfrihet når man trenger helsehjelp.  
  • Sørge for mer livsglede og mindre ensomhet for hjemmeboende eldre.
  • Tilby bedre digital assistanse, for eksempel en ordning med digital hjemmehjelp eller hjelp på bibliotek eller andre møteplasser.
  • Gjennomføre og offentliggjøre årlige bruker- og pårørendeundersøkelser i pleie- og omsorgstjenesten
  • Ha åpenhet om kvalitet i helse- og omsorgstjenestene, innføre en årlig statusrapport til behandling i kommunestyret om pleie og omsorg.
  • Få fart på bruk av velferdsteknologi for innbyggerne og digitale arbeidsverktøy for helsepersonell.
  • Sikre et godt ernæringsarbeid i heldøgns omsorg og hjemmebaserte tjenester med konkrete kvalitetsmål for ernæring og tydelige rutiner for å følge opp ernæringsstatusen til eldre og pleietrengende.
  • Sikre at de som mottar tjenester fra hjemmetjenesten opplever at det er fast helsepersonell som kommer hjem og yter hjelpen, ved å innføre mer teamarbeid med tverrfaglighet som viktig hovedregel.

Leve og oppleve i Eidsvoll – Idrett, frivillighet og kultur

Høyre mener Eidsvoll er den kommunen i vårt nærområde med aller størst potensiale til å bli den beste kommunen å leve og oppleve i. Med det mener Høyre å si at mye allerede er på plass, men også at vårt potensiale er enormt mye større. Vi har variert og mye natur, vi har historie og vi har framtid. Vi kan tilby varierte boformer og bomiljøer.

For å skape best mulige vilkår for å leve og oppleve i Eidsvoll må vi støtte og stimulere frivilligheten og kulturen vår. Vi må også stimulere til at så mange som mulig kan delta. Vi må også sørge for attraktive bomiljøer i våre tettsteder og grender.  

Gode fritidstilbud – for alle

Eidsvoll skal ha et bredt fritidstilbud, slik at alle, eldre, voksne, barn og unge kan delta i en aktivitet som passer for dem.

Vi har gode fritidstilbud i Eidsvoll, men potensiale vårt er faktisk mye større. Vi kan legge ytterligere bedre til rette for ferdsel i skog og mark gjennom å etablere god samhandling mellom kommune, frivillighet og grunneiere. Vi kan styrke finansieringen av frivilligheten vesentlig, og gjennom dette stimulere til å videre utvikle frivillig sektor i Eidsvoll.

For å få enda flere til å ta i bruk dagens og framtidas aktivitetstilbud er vi nødt til å informere bedre om de ulike offentlige, private og frivillige tilbudene. Høyre vil derfor etablere digitale tjenester hvor mangfoldet av tilbud enkelt gjøres tilgjengelig. Slik kan vi også legge til rette for at kommunens tjenester, frivilligheten og næringslivet bedre kan samhandle.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Tredoble finansieringen av frivilligheten i Eidsvoll over de neste 4 årene.
  • Etablere «Sommerskolen» som aktivitetstilbud til barn og unge.
  • Etablere et «Frivillighetens Ressurssenter», organisert og finansiert av kommune og frivilligheten sammen, hvor spesielt ungdom og eldre kan få en deltidsjobb innen frivilligheten, for frivilligheten.
  • Etablere en felles digital tjeneste for å informere og aktivere flest mulig i aktivitets- og fritidstilbudet i Eidsvoll.
  • Innføre fritidskort for barn og unge for å sikre at alle kan delta i aktiviteter på fritiden.
  • Gjennomføre forsøk hvor relevante fritidstilbud innlemmes i SFO/AKS-tilbudet gjennom godt samarbeid med frivillighet, kultur og idrett.
  • Gjøre skolene tilgjengelig for frivilligheten, slik at skolebyggene kan benyttes gratis utenom skolenes åpningstider.
  • Være en pådriver for å utvikle møteplasser for barn og unge utenom organisert aktivitet, som for eksempel mekkeklubber, turgrupper og gratis adgang til åpne idrettshaller og idrettsanlegg i helgene. Dette skal ikke bare gjelde idrett, men et bredt spekter av aktiviteter i samarbeid med både frivillighet og næringsliv.
  • Åpne kommunens arealer for frivillige, slik at det kan skapes flere tilbud for barn og unge, og styrke lokalt idretts- og kulturliv i alle deler av Eidsvoll.
  • Videreutvikle de offentlige badeplassene slik at de blir mer tilgjengelige og kan brukes til flere aktiviteter.
  • Anerkjenne e-sport som idrett og etablere gode møteplasser.
  • Jobbe for å etablere kultur- og tursti langs Andelva, fra Skurvøya til Eidsvollsbygningen.
  • Jobbe for at motorveger og jernbaner ikke skal hindre adkomst til skog og mark unødig gjennom å beholde krysninger og jobbe for at det etableres flere.
  • Jobbe for flere turstier og preparerte skiløyper i samarbeid med frivilligheten og grunneierne.
  • Jobbe for større tilgjengelighet til friluftsområder gjennom universell utforming og bruk av teknologi.

En etterlengtet satsing på kultur

Kulturbaserte og kreative virksomheter blir stadig viktigere i samfunnsutviklingen. Flere og flere arbeidsplasser etableres. I mange kommuner vokser kulturbaserte og kreative virksomheter raskest av alle næringer. Eidsvoll er en dynamisk og vekstkraftig kommune, men har altfor få virksomheter og arbeidsplasser innenfor dette området i dag. Vekstpotensialet er derfor stort.

Minst like viktig er at satsing på kultur og kulturtilbud i bred forstand gjør lokalsamfunnene mye mer attraktive som bo- og etableringssteder. Kultur trekker til seg flere typer innbyggere som bidrar til nye virksomheter og dermed nye arbeidsplasser og økt verdiskaping. Kreativitet, pågangsmot, hardt arbeid og tydelige visjoner er klare suksessfaktorer.

Våre hovedmål når det gjelder satsing på kultur

  • Gjøre kultur til et prioritert satsingsområde og anerkjenne kultur, kulturhistorie og industrihistorie som en samfunnskraft som sikrer en dynamisk og positiv utvikling, samfunnsbygging og næringsutvikling.
  • Bidra til å utvikle og profesjonalisere kultur som næringsvirksomhet.
  • Bidra til at området Eidsvoll Verk utvikles til et nasjonalt senter innen kultur, samtidskunst og demokratiutvikling.
  • Utvikle og styrke samarbeidet med Eidsvoll 1814 om konkrete prosjekter, både faglige og publikumsrettede.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Arbeide for å gjøre Eidsvoll til en turist- og kulturkommune, med mål om at Eidsvoll skal bli «Årets Kulturkommune» i 2028.
  • Sikre og forankre at kultur blir en integrert del av kommunenes strategiske satsinger og mål.
  • Utarbeide et forpliktende kulturmanifest for Eidsvoll.
  • Starte planleggingen av nytt og framtidsrettet kulturhus i Sørbygda som skal romme et mangfold av kulturuttrykk, helst i samarbeid med private.
  • Arbeide for et museum/besøks- og informasjonssenter for Arne Ekelands liv og kunst.
  • Vedlikeholde og skape arenaer hvor barn og unge kan møtes til uorganiserte fritidsaktiviteter både innendørs og utendørs.
  • Ivareta og videreutvikle kulturskolen i Eidsvoll.
  • Videreutvikle Panorama som en viktig kulturarena.
  • Utvikle skolene til gode nærmiljø- og fritidsanlegg slik at frivilligheten og kulturen får rom til å gi et tilbud nær der folk bor, og samtidig sikre effektiv benyttelse av allerede eksisterende kommunal eiendom.
  • Sikre frivilligheten tilgang til offentlig eide rom og fasiliteter.
  • Utfordre fylkeskommunen på muligheten for bruk av lokalene på videregående skoler også på kvelder og helger.
  • Arbeide for ny arbeidskirke på Råholt.
  • Starte planleggingen av livssynsnøytralt seremonirom, gjerne i sammenheng med videreutvikling av Panorama og nytt kulturhus i Sørbygda.

Ny næringspolitikk

Eidsvoll var lenge en kommune med mange arbeidsplasser. Folk kom til Eidsvoll for å arbeide og investere. Nå er Eidsvoll den kommunen i Viken med størst utpendling, og vi ser eksempler på at kapitalen flytter ut av Eidsvoll. Denne negative endringen har hatt stor effekt for vår identitet, våre innbyggere, våre lokalsamfunn og vår økonomi. Eidsvoll Høyre vil snu kommunen fra å ha en passiv holdning overfor gründere, til å stimulere til aktivt lokalt gründerskap, lokalt eierskap og lokale arbeidsplasser. Høyre vil i tråd med pålegg i ny kommunelov ta mer ansvar for samfunnsutviklingen i vår kommune. Det innebærer at Høyre vil sikre at kommunen aktivt tilrettelegger for nye virksomheter, vekst, flere arbeidsplasser og en utvikling av bygda.

Vi vil legge til rette for både å videreutvikle det næringslivet vi har, men ikke minst å tiltrekke oss flere nyetableringer og dermed skape nye arbeidsplasser. Noe som også gir ringvirkninger i form av større skatteinntekter og høyere verdiskaping.

Vi trenger imidlertid robuste strategier for hvordan vi skal lykkes. Eidsvoll Høyre vil få på plass egen næringssjef, etablere et næringsfond og sikre reell politisk forankring av nærings- og stedsutviklingsarbeidet. Siden vi er del av et stadig større felles bo- og arbeidsmarked nord for Oslo vil vi utvikle samarbeid også om næring med nabokommunene på Øvre Romerike.

Høyre vil at Eidsvoll skal bli en kunnskapskommune gjennom etablering av kunnskapsintensive bedrifter og innflytting av ressurspersoner. Vi vil legge til rette for innovasjon og nyskaping, gjennom samarbeid med andre aktører. VI vil få på plass et aktivt og inkluderende møtested for gründere og de som gjerne vil etablere egne virksomheter, men ikke helt vet hvordan.

Vi trenger flere investeringer; flere personer og investorer må satse hos oss.

Kommunen må sikre forutsigbare rammevilkår og tilretteleggingsmuligheter for de som vil etablere seg.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Ansette en næringssjef i Eidsvoll kommune.
  • Opprette et næringsfond.
  • Etablere tydelige kontaktpunkter for næringsdrivende for veiledning om muligheter i kommunen i form av tilgjengelige næringsarealer, lokale- og nasjonale støtteordninger.
  • Samordne næringsstrategiene med de interkommunale næringsstrategiene på Øvre Romerike.
  • Etablere felles møteplass for gründere og etablerere.
  • Bygge omdømme og profilere merkevaren Eidsvoll som en Ja-kommune hvor det er attraktivt å etablere nye bedrifter.

Sentrums- og bygdeutvikling

Eidsvoll består av mange små og store livskraftige tettsteder og grender. Eidsvoll Høyre ønsker en sunn utvikling i hele kommunen som bygger videre på våre tradisjoner og vårt særpreg.

Høyre mener det er viktig å skape gode møteplasser for alle der de bor, og vi ønsker at alle tettsteder og grender har trivelige steder der folk kan møtes.

Et av våre viktigste fortrinn i regionen er at vi kan tilby et mangfold av boformer og bomiljøer. Høyre vil styrke dette mangfoldet gjennom å rendyrke de unike egenskapene de ulike boformer og miljøene har.

I dag består Eidsvoll kommune av både store og små tettsteder samt flere livskraftige grendesamfunn. Omtrent 80% av innbyggerne bor i tettstedene mens 20% bor i grendene eller mer spredt.

Eidsvoll Høyre ønsker en mest mulig bærekraftig utvikling i hele kommunen, noe som innebærer at vi i størst mulig grad også vil legge til rette for bosetting også utenfor tettstedene. Likevel er det slik at veksten i alle hovedsak vil måtte skje i tettstedene Sundet og på Råholt/Dal, i nærhet til de såkalte kollektivknutepunktene Dette er også en samfunnsutvikling som sentrale myndigheter gjennom lov, forskrifter og regelverk legger opp til.

Vi må likevel unngå en for ensidig urbanisering i disse områdene ved å balansere fortetting i sentrum og en naturlig avtagende høyde og utnyttelsesgrad ut mot randsonene av tettstedene våre. Vi må bygge gode bomiljøer både i sentrum av våre to store tettsteder, samtidig som vi beholder vårt landlige preg og naturområder. Dette er to hensyn som både må og kan balanseres til det beste for alle innbyggere i Eidsvoll.

Høyre vil sikre at Eidsvoll Kommune legger strategier som bygger opp under disse to ulike hensynene, slik at alle i Eidsvoll også i fremtiden får mulighet til å leve gode liv uavhengig av bosted. Vi vil slik sikre mest mulig forutsigbarhet. Dette gjelder også sosial infrastruktur som for eksempel skoler, barnehager og omsorgsboliger, men også teknisk infrastruktur som veger, vann og avløp.

Høyre mener det er kritisk viktig å få vedtatt tydelige planer for sentrumsutvikling i Sundet og på Råholt. Når disse er vedtatt vil Høyre sørge for at dette blir gjennomført. Samtidig vil vi jobbe for at Dal blir et eget tettsted med tilsvarende planer.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Utvikle gode og langsiktige strategier for en bærekraftig utvikling av tettsteder og grender
  • Sørge for å sette av tilstrekkelig arealer til teknisk og sosial infrastruktur i hele Eidsvoll
  • Sørge for å ta initiativ til at alle tettsteder og grender får møteplasser for alle. I grendene kan dette være skolen, ved butikken, nye lekeplasser o.l.
  • Sørge for grundige vurderinger av samferdselsinfrastrukturen for å sikre vesentlig bedre trafikkavvikling og kapasitet i våre tettsteder, med fokus på å legge til rette for mer kollektivtransport og vesentlige bedre forhold for gående og syklende.
  • Sørge for at det etableres parkområder, gangstier, friområder og grøntarealer rundt og ved tettstedene våre områder.
  • Jobbe for et vesentlig bedre kollektivtilbud i Eidsvoll med fokus på transport mellom kollektivknutepunktene og tettstedene våre, herunder også ringbussordning i Sør- og Midtbygda
  • Ivareta og videreutvikle Eidsvoll, Eidsvoll Verk og Dal stasjoner som viktige kollektivknutepunkt.
  • Sørge for at innenfor tettstedene skal sentrumsutviklingen i størst mulig grad tilrettelegge for og speile de behov og ønsker som både fastboende, næringsliv og besøkende har.
  • Utviklingen på hvert lokalt sted skal ta utgangspunkt i folks ønsker, og det skal utarbeides langsiktige strategier for utviklingen slik at vi sikrer forutsigbarhet og effektiv samfunnsplanlegging.
  • Alle tettsteder og grender skal få utvikle sitt møtested der folket treffes til den gode nabopraten. Dette er skolen, butikken, grendehuset, parken med sitteplasser, lekeplassen osv.
  • Utrede støtteordning med gavebidrag til lokale møteplasser, herunder lekeplasser og friluftslivmøteplasser.
  • Utvikle estetiske retningslinjer som både utvikler, bevarer og beriker spesielt våre tettsteder for å sikre forutsigbarhet for alle.

Et bærekraftig Eidsvoll

I 2015 vedtok FNs medlemsland 17 bærekraftmål og 169 delmål for en bærekraftig utvikling. Bærekraftmålene gjelder for alle land i verden, og regjeringen har forpliktet Norge til å arbeide for å nå målene.

Eidsvoll Høyre vil at drift og utvikling av Eidsvoll kommune skal bygge på FNs bærekraftmål gjennom våre strategiske planer, som del av det ordinære måle- og styringssystemet i kommunen og i budsjettarbeidet, i kommuneplan, handlingsprogram og budsjett, samt i kommunens virksomhetsstyring.

Viktigste bærekraftmål for perioden

  • Mål 1 Utrydde fattigdom
    • Eidsvoll kommune skal styrke innsatsen for å redusere fattigdom
  • Mål 3 God Helse
    • Eidsvoll kommune skal sikre god helse og fremmer livskvalitet for alle, uansett alder.
  • Mål 4 God utdanning
    • Eidsvollsamfunnet skal sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremmer mulighet for livslang læring for alle.
  • Mål 9 Innovasjon og infrastruktur
    • Eidsvoll må utvikle en levende innovasjonskultur, en sikker digital infrastruktur av høy kvalitet og et attraktivt, inkluderende og bærekraftig næringsliv.
  • Mål 11 Bærekraftige tettsteder og lokalsamfunn
    • Eidsvollsamfunnet skal ha tettsteder og lokalsamfunn som er inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige, som er utviklet i god balanse mellom vekst og vern.
  • Mål 13 Å stoppe klimaendringene
    • Eidsvollsamfunnet må handle umiddelbart og kraftfullt for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.
  • Mål 17 Samarbeid for å nå målene
    • Eidsvoll kommune vil samarbeide og utvikle partnerskap med frivillige, organisasjoner, næringsliv og nabokommuner for å oppnå en bærekraftig kommune

Eidsvoll Høyre vil

  • Øke finansiering til matutdeling som et midlertidig tiltak
  • Arbeide for flere kortreiste arbeidsplasser
  • Sikre bærekraftig og sterkt forbedret samferdselssystem og infrastruktur som bygger på økt bruk av kollektivtransport og bedre trafikkavvikling
  • Etablering av kunnskapsbaserte virksomheter og bedrifter i Eidsvoll
  • Jobbe for grønne lunger, gode fellesarealer og møteplasser, samt gang- og sykkelstier i tettstedene våre
  • Sikre en balansert boligutvikling med leiligheter, flermannsboliger og eneboliger
  • Samarbeide bredt for regionale samferdsels- og kollektivløsninger
  • Igangsette arbeid med planlegging av avlastnings- og omkjøringsveier gjennom Råholt
  • Arbeide for at mengden areal i Eidsvoll til dyrka mark i produksjon skal øke.

Trygg og ansvarlig langsiktig styring

De beste forutsetningene

Høyre mener Eidsvoll har mange og gode forutsetninger for å bli en kommune med trygg og robust økonomi, gode velferdstjenester, fornøyde ansatte og aller viktigst; de mest fornøyde innbyggerne.

Eidsvoll har særdeles god infrastruktur til og igjennom kommunen, vi ligger kun få minutter unna Norges største arbeidsmarked, svært nær gode og varierte studiemuligheter og gode kulturtilbud.

Eidsvoll er en del av løsningen for å videreutvikle det sentrale Østlandsområdet. Disse mulighetene mener Høyre vi må ta bedre vare på, samtidig som vi rendyrker det som gjør Eidsvoll til Eidsvoll. 

Eidsvolløkonomien

Høyre tok initiativ til et felles budsjett for Eidsvoll kommune i 2023. Bakgrunnen var at de utfordringene kommunen står overfor krever både en felles forståelse av situasjonen og ikke minst en enighet om at vi må ta tydelige grep for å endre situasjonen vi er oppe i.

Bakgrunnen for utfordringene kommunen står ovenfor er manglende effektivisering over lang tid, kombinert med økt rentenivå, samtidig som det generelle prisnivået har økt.

Dette treffer Eidsvoll spesielt hardt da kommunen nå er i gang med mange store og nødvendige utbygginger innen skole, eldreomsorg og kultur.

Alternativet til Eidsvoll Kommune er IKKE å gå tilbake til en situasjon hvor barna våre går på skole i brakker. Eidsvoll Høyre mener at våre barn fortjener og trenger gode barnehager, gode skoler og gode kulturfunksjoner. Forutsigbar og trygg økonomisk styring er også viktig for næringsutvikling og jobbskaping i kommunen vår.

Langsiktighet

Høyre mener vi har ansvar for å tenke langsiktig og sørge for at også kommende generasjoner opplever en god kommune med et godt tjenestetilbud. Kommunens økonomi må være bærekraftig, og ressursene må forvaltes langsiktig. Eidsvoll Høyre vil at kommunen skal gjøre sine viktigste og lovpålagte oppgaver godt, fremfor å sette i gang tiltak som har liten verdi for innbyggerne.

For å få mest mulig ut av fellesskapets midler må vi lete etter kostnadseffektive løsninger og være villige til å gjøre endringer for å oppnå høyest mulig servicegrad.

Eidsvoll Høyre mener det er behov for sterkere økonomistyring, slik at kommunen ikke er så sårbar ved svikt i kommunens inntekter. Det er behov for sterkere styring og kontroll av kommunale byggeprosjekter.

Høyre vil sikre stabil økonomisk drift slik at kommunen kan opprettholde viktige tilbud til innbyggerne også dersom inntektene og kostnadene svinger i årene fremover. Et grep for å lykkes med dette, er å innføre en «handlingsregel» som vil være en langsiktig sikkerhet for pengebruken, ved at vi legger objektive vurderinger til grunn for den økonomiske utviklingen. En slik handlingsregel vil bli prioritert med Høyre i posisjon.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Eiendomsskatten skal fort ned og bort.
  • Kommunens midler skal disponeres og prioriteres bedre, for å skape trygge, effektive og gode tjenester.
  • Vi skal redusere kommunens gjeld ved å selgeoffentlig eid eiendom.
  • Vi skal styre bedre. Det betyr færre overskridelser i kommunal drift og i kommunale prosjekter, og en mer kritisk holdning til hva kommunen skal eie og hvilke tjenester den selv skal utføre.

Handlingsrom og endringsbehov

Eidsvoll kommune har de siste årene hatt høy inntektsvekst. Nå blir kommunens økonomi Eidsvoll strammere. Vi må derfor skape et handlingsrom gjennom mer effektiv drift av de kommunale oppgavene.

For Eidsvoll Høyre er kvaliteten på tjenestene avgjørende, sammen med innbyggernes opplevelse av tilbudene de får.

Eidsvoll Høyre vil bruke konkurranse for at innbyggerne skal få best mulig kvalitet på de tjenestene kommunen tilbyr. Innbyggerne skal ha slike valgmuligheter fordi vi tror den enkelte selv vet best hva som passer.

Konkurranseutsetting har i seg selv en kvalitetsmessig effekt, og Eidsvoll Høyre vil bedre kommunens anskaffelseskompetanse, slik at pris vurderes opp mot kvalitet og bærekraft. Kvalitet skal vektes like høyt/høyere enn pris ved konkurranseutsetting av velferdstjenester. Erfaring viser også at offentlige tjenester ofte kan effektiviseres betraktelig, ikke minst gjelder det oppgaver som det offentlige tidligere har hatt monopol på.

Eidsvoll Høyre vil kontinuerlig følge opp kvaliteten på tjenestene og sammenlikne tilbudene opp mot tjenestene i andre kommuner. En slik sammenlikning vil også omfatte faktorer som sykefravær og arbeidsmiljø. For å sikre en effektiv kommune vil Eidsvoll Høyre gjennomgå administrasjonen, institusjoner og virksomheter med sikte på at disse skal prioritere tjenester som er viktige for innbyggerne. Kommunen eier ubenyttede eiendommer for store beløp. Eidsvoll Høyre vil sørge for en gjennomgang av kommunens eiendomsmasse, og selge eiendommer som kommunen ikke har behov for selv.

Høyre vil se på nye måter å organisere større prosjekter på og vil vurdere løsninger for styrket prosjekterings- og prosjektstyringsorganisasjon i kommunen.

En kommune for morgendagens utfordringer og muligheter

Høyre vil se på kommunens administrative organisering med nye øyne. Vi vil gjennomgå både oppgavefordeling, antall kommunale ledere og virksomhetenes rolle.

Det er viktig at alle innbyggere, uansett bosted, får et likeverdig tilbud av grunnleggende kommunale tjenester slik som sykehjem, barnehager, skoler og bistand fra et godt barnevern. I et samfunn hvor søknader og innbyggerdialog kan skje raskt og digitalt, er det viktig å oppnå effektiv digitalisering av kommunen.

Høyre ser verdien i gode og spesialiserte fagmiljøer med god spisskompetanse og vil iverksette en gjennomgang av om flere tjenester bør være en del av en regional funksjon. Fordi Eidsvoll er del av en region som deler utfordringer og muligheter, vil vi vurdere å samle kompetansemiljøer som igjen kan sikre gode spesialiserte tilbud. På denne måten kan innbyggerne få tjenester med høyere kvalitet samtidig som det kan driftes mer effektivt enn om alle deler av regionen skal bygge opp det samme.

Høyre ønsker også at innbyggerne i større grad skal kunne påvirke sitt nærmiljø. Vi vil se på hvordan innbyggerne mer direkte kan påvirke beslutninger som har stor betydning for deres eget nærmiljø, og hvordan administrasjonen kan bidra til å skape nye arenaer for innbyggerinvolvering med reell mulighet til å bli hørt.

En attraktiv arbeidsplass

Eidsvoll kommune er en stor arbeidsgiver i en region hvor kampen om de beste ressursene er hard og vil bli hardere. Eidsvoll kommune vokser, og behovet for dyktige fagfolk innen skole, oppvekst, helse og omsorg antas derfor å øke vesentlig raskere enn ressurstilgangen.

Eidsvoll kommune sliter med å finne nok fagfolk, og økonomien tillater ikke at vi løser alle nye problemer eller all vekst med flere folk. Eidsvoll kommune må derfor omstilles til en tjenesteproduksjon som er mer effektiv, tar i bruk ny teknologi og nye metoder, og med formål å gi bedre tjenester og mer fornøyde innbyggere og ansatte.

Dette er krevende, men lar seg løse gjennom god styring, fornøyde ansatte og involverte og ikke minst engasjerte innbyggere som bidrar aktivt inn i omstillingsarbeidet. En slik omstilling må engasjere bredt, og kan ikke drives ovenfra og ned alene.

Høyre vil jobbe sammen med de ansatte for å utvikle kommunen til en attraktiv arbeidsplass som motiverer de ansatte til effektiv omstilling samt å levere tjenester og service av høy kvalitet til kommunes innbyggere.

Kommunen skal tiltrekke seg dyktige fagfolk gjennom en god arbeidsgiverpolitikk og satsing på kunnskapsbygging og etterutdanning. Fast ansettelse i fulltidsstilling skal være hovedregelen, og kommunen skal jobbe målrettet for å redusere uønsket deltid og bruk av vikarer. Det skal iverksettes et systematisk arbeid for å redusere sykefraværet der hvor det er høyt.

Eidsvoll Høyre vil:

  • Arbeide for mest mulig åpne politiske og administrative prosesser, samtidig som vi styrker medvirkning med innbyggere og næringsliv.
  • Gi eldre mulighet til å bidra i samfunnet og stå lengre i jobb. Eidsvoll kommune skal gå i front for å hindre aldersdiskriminering i arbeidslivet.
  • Redusere unødig byråkrati og sikre målbar effektiv drift.
  • Fjerne eiendomsskatten ved at bunnfradraget gradvis økes.
  • Arbeide aktivt for å redusere sykefraværet i kommunen.
  • Slippe til private aktører der de kan løse oppgavene like godt eller bedre enn kommunen selv.
  • Benytte serviceerklæringer og brukerundersøkelser for stadig å forbedre kommunikasjon med og tjenesteleveranser til innbyggerne.
  • Selge kommunale bygg som står ubrukte og uten en plan for fremtidig bruk.
  • Samle mest mulig administrasjon på Rådhuset, og gjøre Rådhuset til en moderne arbeidsplass med gode muligheter for samhandling, som for eksempel felles kantine og fasiliteter.
  • Legge til rette for samt belønne riktig og planlagt kompetanseheving blant de ansatte
  • Etablere en god bedriftskultur som fremmer god kvalitet i tjenestene, tilfredshet blant de ansatte, bærekraftig og ansvarlig drift og hvor all innsats rettes mot å investere i den beste mulige hverdagen for våre innbyggere.