Krafttak for verdiskaping i Finnmark

Ikke noe sted er det viktigere med bedrifter som gir aktivitet og arbeidsplasser enn i Finnmark.

Levedyktige lokalsamfunn bygger på privat næringsliv som skaper verdier, arbeidsplasser, inntekter og bidrar til lokalsamfunnet. I distrikter som blomstrer og står imot storbyens sug finner vi ofte en fellesnevner, nemlig hjørnesteinsbedriftene som holder oppe aktiviteten og attraktiviteten for å bosette seg i Finnmark.

Vi vet at det er ekstra dyrt å drive med idrett og kultur i Norges nordligste fylke hvor reiseveien ofte er lang. Det private næringslivet sørger for at barn og voksne kan reise rundt om i hele Finnmark og andre deler av Norge for å delta på turneringer, seriespill og kulturarrangement. Uten trivsel og aktivitet vil bygdene og byene i Finnmark sakte, men sikkert dø ut.

Finnmark og Norge trenger et sterkt, privat næringsliv. I årene som kommer blir vi færre som skal bære en voksende eldre befolkning. Da trenger vi et næringsliv og bedrifter som er villige til å satse og gå foran i omstillingene som må gjøres. Bedrifter som er handlekraftige og tør å satse på nyskapning, teknologi, utslippskutt og innovative løsninger som gir muligheter for alle i fremtiden.

Noe av det første politikerne kan gjøre er ikke sette kjepper i hjulene for bedriftene. Den overraskende havbruksskatten Støre-regjeringen innførte for litt over to år siden har gjort at store investeringer i oppdrettsnæringen, en av våre viktigste kystnæringer, ble satt på vent eller lagt i en skuff.

Første bud er altså å ikke gjøre skade. Deretter er det mye vi kan gjøre for å legge bedre til rette for bedriftene våre enn det Støre-regjeringen gjør i dag.

For det første må vi kutte skattene. I en tid hvor vi trenger mer verdiskaping, er det håpløst at vi samtidig sender en særnorsk skatteregning til alle norskeide bedrifter. At de må betale formuesskatt på arbeidende kapital, som utenlandskeide bedrifter slipper.

Uavhengig av om bedriften tjener penger eller ikke, hentes kapital ut fra Finnmark og sendes til Oslo. Det vil Høyre få en slutt på om vi vinner valget neste høst.

For det andre må vi kutte byråkratiet. Forrige gang Høyre satt i regjering, gjennomførte vi forenklinger som sparte næringslivet for 28 milliarder kroner i året. Det er forenklingspolitikk som fungerer. Det må bli lettere å drive og skalere næringsvirksomhet, og jobbskapere må få bruke mer av tiden sin på det, og mindre tid på skjemaveldet.

For det tredje må vi investere der det monner, ikke minst i samferdsel og infrastruktur. Det sies at det er ingen som har det så travelt som en død fisk. Med bedre veier får bedriftene og privatpersoner i distriktene lavere transportkostnader og alle kommer raskere frem og tryggere hjem. Derfor doblet Høyre investeringene i samferdsel mellom 2013 og 2021, men veksten har stoppet fullstendig opp under Støre-regjeringen.

For å øke verdiskapningen må vi ha en gjennomtenkt politikk på en rekke andre områder. Blant annet er tilgangen på arbeidskraft og kompetanse en av de største bremseklossene for bedrifter i hele landet. I Troms og Finnmark er dette problemet større enn i noen andre regioner. Hele tre av fire bedrifter oppgir å ha et udekket kompetansebehov, ifølge NHO. Det krever at vi sørger for at det lønner seg å jobbe og at vi har en skole der enda flere fullfører videregående.

Finnmark er unikt. Ingen andre steder er det like viktig å opprettholde bosetning og aktivitet som i fylket hvor vi deler grense mot Russland. Det er bra med økte investeringer i forsvar og fortsatt oppbygging av Finnmark Landforsvar som begynte med i Høyre i regjering. Men forsvar alene er ikke nok, og en politikk for verdiskaping er derfor ekstra viktig i Finnmark. Derfor må vi også vurdere andre ordninger eller skattelettelser som retter seg særlig mot Finnmark.

For å snu skuta kreves det en bred innsats for mer verdiskaping. Folk må få beholde mer av sine egne penger, og bedriftene må få armslag til å investere i ny teknologi, ny kapasitet og nye arbeidsplasser. For å få det til, trenger vi en ny, handlekraftig og Høyre-ledet regjering til høsten.

Erna Solberg (partileder i Høyre) og Hege Christin Bjørkmann (toppkandidat til Stortinget for Finnmark Høyre)