Derfor stemmer jeg Høyre.


Les en velger i Fredrikstads begrunnelse for at hun legger Høyre-listen i urnen.

Trude Tonholm har gitt oss lov til å dele sin Facebook-status

Nå er det fredag før valg og som sosiolog forventes det av mange at jeg stemmer rødgrønt. De som kjenner meg vet at jeg ikke gjør det, men de vet ikke hvorfor jeg ikke gjør det.

Grunnene er mange, og jeg er heller ikke enig med ett parti i absolutt alt men noen prinsipper står sterkere for meg enn andre og de er blant annet knyttet til skole, utdanning og arbeidsliv/familieliv.

Alle barn skal kunne gå på en skole de trives med og kan utvikle seg på. Teoretisk sett skulle det være mulig å drive dette kommunalt, men i praksis ser vi at flere og flere mistrives. Jeg tror ikke på at det er testing av kunnskaper en gang i blant eller lærere med minimumskunnskaper i matematikk som skaper mistrivsel. Jeg tror heller vi har for mange lærere og skoleledere med for lite kunnskap om sosialpsykologi, sosiologi, gruppedynamikk….og ja, også matematikk, som legger opp til håpløse arbeidsforhold for både seg selv og elevene.

Når ledere ikke forstår at 46 elever i en klasse, på tross av gruppeinndeling i hverdagen, skaper trøbbel er jeg ikke imponert over mattekunnskapene. Har de forsøkt å ha 46 barn hjemme i bursdag? Eneste teknisk mulige løsning er å dele etter kjønn, så her er vi altså tilbake på gutte-og jente-klasser i all sosial praksis. Vi lever dessuten i 2021, 46 barn er ikke 92 foreldre, det er ganske mange flere. 4er i matte bør også gjelde rektorer. FAU burde jo kunne si noe, men erfaringsmessig har man ingen makt fordi man ikke har alternativer.

Eneste realistiske løsning sånn jeg ser det er å få flere ulike skolealternativer sånn at barn og foreldre kan finne noe som passer deres livssituasjon og behov. Jobber foreldrene til 16 er det ikke praktisk at barna ofte slutter 13 (eller før…) og går hjem alene til tomt hjem fra de er 8-9 år. I praksis slutter flertallet på SFO etter 3.klasse, høst-barna er da 8 år når de starter i 4.klasse. Kommunen tror altså fortsatt vi har hjemmeværende mødre.

Skole kan være mye mer enn å sitte på en pult og pugge gangetabellen eller gå tur i skogen hver uke. Skole kan være kunst, musikk, og annen kultur, det kan være praktiske ferdigheter, prosjekter, sosial læring, spennende og hyggelig, men da må man lære av de beste og tenke nytt. Foreldre må slippe å flytte hele familien om ett barn trenger en annen skole, det må være mulig å velge mer fritt. Ingen reagerer på at man betaler for barnehage, men skole skal absolutt være gratis? Det bør finnes både gratis, gode alternativer av både barnehager og skoler pluss andre alternativer for de som ønsker noe annet. Folk har ulike behov, er ulike, og en løsning passer ikke alle.

Barnehager bør kunne ha døgnåpent 24/7. Mange jobber skift eller i bransjer med lang åpningstid. Skal flere kunne jobbe hele livet må vi innse at tiden med barna er like verdifull på formiddag eller fridag midt i uka som på netter eller helger. Det handler ikke om å ikke ta seg av egne barn, men om å kunne tilpasse behovet for pass til når man er på jobb. Nå må man skaffe seg en 8-16 jobb om man skal ha barn, og det synes jeg er bare tull. Store arbeidsplasser bør jo ha egne barnehager tilpasset deres arbeidstid, som kjøpesenter, sykehus, fabrikker, det burde være en selvfølge egentlig….. og gjerne ettermiddagsopplegg på barneskoler også, åpent og hyggelig sted for de som ikke har forelder som slutter på jobben kl 13. Dette snakker ingen politikere om fordi alt handler om fødselspermisjon. Jeg ønsker derfor å slå et slag for de større barna, der mangler det mye sosial innovasjon for å tilpasse livet mange lever i 2021!

Jeg er ikke enig med noe parti i alt, men jeg er for større frihet og færrest mulig på offentlig støtte. Da må man se helhetlig på ting. Mat, en velferd som alle må ha fra minstepensjonister til fattige barnefamilier overlater vi til «velferdsprofitørene» uten å kalle dem det. Barnehager, som de fleste av oss bruker i 4-5 år pr barn, de henger vi ut som profitører på tross av at verken minstepensjonister eller arbeidsledige er avhengige av dem, de er jo viktigst for foreldre i jobb. Hvis vi legger til rette for at flere kan jobbe vil det også bli færre minstepensjonister i fremtiden, og færre fattige barnefamilier. Men da må vi ikke tvinge foreldre ut av arbeidslivet når de er ferdige med fødselspermisjonen fordi de ikke klarer å få en 8-16 jobb.

…om noen lurer? Jeg stemmer Høyre. Ikke fordi det er perfekt men fordi jeg ikke lenger tror på at statlig styring eller offentlige ordninger alltid er best -jeg har rett og slett blitt litt skuffa.