Fredrikstad fortjener bedre enn å håpe på det beste!
Uten økonomisk bærekraft vil vi ikke klare å opprettholde gode tjenester til innbyggerne. Påstanden om at «vi kan opprettholde alt vi har i dag – hvis vi vil» er en illusjon. Realitetene – med stigende utgifter og begrensede inntekter – tilsier det motsatte.

Politisk lederskap starter med ansvarlig økonomisk politikk. Høyre gikk til valg på å sikre Fredrikstad kommunes økonomi – også i krevende tider.
I et leserinnlegg 10. april hevder Vidar Schei (Arbeiderpartiet), at flertallskoalisjonen har vedtatt et budsjett med unødvendig høyt overskudd, og at det gripes til innsparinger når dette svekkes. Leser man innlegget hans, kan man få inntrykk av at det er uansvarlig å foreslå ytterligere tiltak for å sikre en bærekraftig kommuneøkonomi.
Men, har Arbeiderpartiet egentlig fått med seg realitetene?
Allerede etter årets tre første måneder er 100 av de 125 millioner kronene som var budsjettert som buffer, brukt opp. Årsaken er eksterne forhold, forhold vi ikke kan ha kontroll over:
- Svikt i skatteinngangen på 25 millioner kroner.
- Økt inflasjon fra 2,3 % til 3,6 % på tolv måneder.
- Forventede rentekutt har uteblitt – og gir økte rentekostnader.
- Brukervekst innen helse – utgjør 30 millioner kroner ekstra
- Økte sosialhjelpsutbetalinger – utgjør minst 5 millioner, med betydelig risiko ytterligere økning.
- Sviktende inntekter, fra blant annet kinodriften.
Schei hevder han er opptatt av ansvarlig økonomistyring. Samtidig påstår han at det er unødvendig å budsjettere med en buffer, og at 125 millioner i overskudd er for høyt. Men ifølge Teknisk beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) bør kommuner ha et netto driftsresultat på minst 1,75 % av brutto driftsinntekter for å sikre langsiktig bærekraft. I vårt tilfelle utgjør 125 millioner kroner omtrent 1,4 % av netto driftsresultat. 125 millioner er inkludert både buffer for brukervekst og avsettning til oppussing av skoler.
Arven fra tidligere styring
Motstanden mot økonomisk bærekraft kommer ikke overraskende fra Arbeiderpartiet. Fredrikstad kommune har over tid driftet på et for høyt nivå. Når tidligere regnskaper har vist overskudd, har det ofte skyldtes uforutsette inntekter – ikke god økonomistyring.
I 2021 brukte kommunen 229 millioner kroner mer enn budsjettert på drift. Likevel ble det overskudd, blant annet på grunn av:
- 137 millioner i uventede skatteinntekter
- 82 millioner i ekstra statlig inntektsutjevning
- 66 millioner i positive finans- og pensjonsresultater
Disse ekstrainntektene burde vært satt av til fremtidige utfordringer – som vi visste ville komme.
Vekst i utgifter og gjeld
Samtidig fortsetter utgiftene å vokse. Vi får stadig flere eldre med tjenestebehov, flere barn med omfattende oppfølgingsbehov, og flere brukere som trenger ressurskrevende tjenester.
Kommunens gjeld har økt med 2,9 milliarder kroner siden 2011. Med dagens rentenivå gir dette en årlig merbelastning på driftsbudsjettet på rundt 116 millioner kroner. På toppen kommer forslag som Arena Fredrikstad – et prosjekt som alene kan koste kommunen 60–70 millioner kroner i året. Dette utfordrer det økonomiske handlingsrommet ytterligere.
Økonomisk ansvar er omsorg
Schei forsøker å fremstille økonomistyring som et valg mellom økonomi og omsorg. Det er en falsk motsetning. Uten økonomisk bærekraft vil vi ikke klare å opprettholde gode tjenester til innbyggerne. Påstanden om at «vi kan opprettholde alt vi har i dag – hvis vi vil» er en illusjon. Realitetene – med stigende utgifter og begrensede inntekter – tilsier det motsatte. Schei sier vi må «prioritere klokt». Det er vi enige i. Men prioritering innebærer også å velge bort. Hvis vi ikke tar grep nå, vil konsekvensene på sikt bli langt mer alvorlige.
Ansvar for Fredrikstads fremtid
Å peke på utfordringer er ikke å overdramatisere – det er å ta ansvar. Vi deler ønsket om en god kommune for alle. Men det forutsetter en sunn og bærekraftig økonomi.
Å ignorere varsellampene og håpe at utfordringene forsvinner av seg selv, er ikke lederskap. Det er å gamble med fremtiden.
Høyre vil ta vare på de eldre, bygge skoler, utvikle inkluderende lokalsamfunn og sikre velferden – også i årene som kommer. Derfor våger vi å ta de krevende valgene nå. Det er ikke et svik mot innbyggerne.
Det er å ta ansvar for Fredrikstads fremtid.