Fredrikstad sitt arvesølv

I begrepet arvesølv er det viktig at verdier går videre til neste generasjon.

Bilde av strømmast

Arvesølv har blitt en litt slitt allegori i den politiske debatten, spesielt som argument for at det offentlige bør beholde sine eiendeler. Dette er en påstand som følgelig med rette bør utfordres.

Når skal det offentlige være eier?

 Det påligger stat, fylke og kommune å utføre tjenester for sine innbyggere. I produksjonen av slike tjenester kan det være formålstjenlig å eie bygg og maskiner, men det er intet krav om sådan. Eier man må man også vedlikeholde, noe som det offentlige ikke alltid er like god på. Tilstanden til mange av byens skoler og  flere av de tidligere militære bygningene i Gamlebyen minner oss dessverre altfor tydelig om manglende vedlikehold av nettopp offentlige eiere.

Alternativt kan man la private eie bygg hvor offentlig virksomheter utøver sitt virke. Høgskolen i Østfold campus Fredrikstad og flyttingen av Frederik II videregående skole til Cicignon er gode eksempler på at dette er fullt mulig.

Offentlig eierskap kan være påkrevet for å sikre vitale samfunnsinteresser og infrastruktur, hvor risiko og omfang ikke kan overlates til private interesser. Primært vil dette gjelde innretninger som skal ivareta innbyggernes helse, liv og sikkerhet, spesielt knyttet til politi og forsvar.

Statlige, fylkeskommunale og kommunale eierinterseer i virksomheter som gir avkastning på de midler det offentlige investerer er lovlig men omdiskutert. Utbytte som mottas kan brukes til å finansiere samfunnsnyttige og endog lovpålagte oppgaver. Men hva når utbyttet uteblir?  Investeringen kan øke i verdi over tid, men den kan også reduseres eller endog gå tapt. Dersom utbyttet uteblir og fremtidig verdiøkning er uviss, er investeringen å anse som død kapital. Da er det helt legitimt å selge og heller investere midlene i noe som gir avkastning som igjen kan tilkomme samfunnet. Dette er tilfellet med kommunens investering i Fredrikstad Energi. Et salg vil frigjøre kapital, som ikke skal forsvinne i drift, men investeres i fond som gir løpende avkastning som vil komme fellesskapet til gode.  Å holde på aksjene i Fredrikstad Energi er neppe en god måte å forvalte fellesskapets midler på.

I begrepet arvesølv er det viktig at verdier går videre til neste generasjon. Verdien i Fredrikstad Energi er knyttet til kapitalen som kommunen har investert, den må forvaltes til beste for neste generasjon.

Et annet element knyttet til arvesølv er at minner og affeksjonsverdi kanskje overstiger arvestykkets verdi i penger og derfor forblir i familien,  det er neppe samfunnsøkonomisk forsvarlig  om slikt blir utslagsgivende for offentlig eierskap i bedrifter.