Fredrikstad trenger en næringspolitikk som faktisk skaper arbeidsplasser
Arbeidsplasser er det Fredrikstad trenger mer enn noe annet.
Levekårsutfordringene er vel kjente. Høyre, og sikkert flere med oss, mener at veien ut av disse utfordringene er å satse på utdanning og legge til rette for privat verdiskapning, slik at det skapes arbeidsplasser.
Næringsfond og næringsplanen har av det politiske flertallet blitt fremhevet som viktige virkemidler for å stimulere næringslivet. Høyre har stilt seg undrende til dette. Med rette, til tross for både fond og plan har det ikke blitt skapt flere arbeidsplasser, men snarere tvert imot – det har blitt 1.666 færre de siste årene.
Fredrikstad er på mange måter en flott by. Hyggelig folk, trivelige boområder, gode rekreasjonsmuligheter og et mangfoldig kulturliv. Men, vi må erkjenne at Fredrikstad ikke fremstår som en attraktiv næringsdestinasjon. Byen er dessverre ikke det naturlige førstevalget for bedrifter på flyttefot.
Formannskapet har nylig hatt en gjennomgang av Næringsfondet. Det har, slik Høyre ser det, ikke svart til forventningene. Millionstøtte til ymse prosjekter har ikke gitt grobunn for arbeidsplasser og verdiskapning i den skala man hadde håpet. Rapporten til Oxford Research, som har analysert dette, er både leseverdig og tankevekkende.
Trolig er andre offentlige institusjoner, som Innovasjon Norge, bedre egnet til å gi gründere, start-ups and scale ups veiledning og støtte, enn et kommunalt næringsfond som er politisk styrt.
På neste bystyremøte skal ny næringsplan vedtas. Planen har gode intensjoner og legger opp til nettverk og dialog i div. fora. Det gjenstår å se om dette faktisk kan bidra til nye arbeidsplasser. Den forrige planen, som mange også hadde store forventninger til, gjorde ikke det.
Næringslivet ønsker forutsigbare og konkurransedyktige rammevilkår.
Høyre mener at dette best kan nås med:
■ Tilgang på næringsarealer.
Den vedtatte arealplan, gir etter Høyres syn ikke tilstrekkelig rom for dette. Derfor stemte vi imot.
■ Infrastruktur.
Her må alle gode krefter forenes for å få til utbygging av vei, bane og farled.
■ Skatter og avgifter.
Solberg-regjeringene har konsekvent arbeidet med å senke avgiftstrykket. Fredrikstad Høyre har lenge argumentert for å senke den lokale eiendomsskatten på næringsbygg.
■ Samarbeid mellom universitet, høgskoler, forskningsinstitusjoner og næringslivet
■ Rask og effektiv offentlig saksbehandling
I Oxford Researchs analyse av næringsfondet kommer det frem en del interessante synspunkter på Fredrikstad kommunes rolle som bidragsyter for næringslivet. Kommunen fremstår riktignok som lydhør når bedrifter tar kontakt. Å lytte er en god egenskap.
Men god hørsel alene er ikke nok, der det forventes handling.
Mange bedrifter opplever dessverre at kommunen ikke følger opp og at interessen for næringslivets egentlige behov er heller laber. Det kan nok oppfattes som at kommunen ikke er spesielt næringsvennlig og at den mangler kompetanse på området. Muligens er dette en del av forklaringen på at Fredrikstad ikke lykkes bedre med næringsutvikling.
Det må trolig en holdningsendring til i korridorene på rådhuset. Det politiske flertallet burde derfor bruke sin energi på dette, fremfor å sette sin lit til høytsvevende planer og velmenende, men dog symbolsk, pengestøtte, slik at det skapes faktiske arbeidsplasser og ikke bare fagre hensikter.