God jordmortjeneste er god kvinnehelse!

Alle de som får barn vet at det er overveldende å gå gravid, føde et barn og tilpasse seg livet med et nytt familiemedlem. Svangerskapet og tiden etter fødsel innebærer sterke følelser av både glede, spenning og engstelse. Det lykkelige møtet mellom mor og barn forbindes vanligvis med positive tanker og følelser. Men ikke alle opplever det så rosenrødt som man ser på film.

Når «det største som kan hende i livet» – å få et barn – blir en større belastning enn du klarer å takle, ligger følelsen av skam, skyld og mislykkethet nær. Norske screeningundersøkelser viser at mellom 10 og 15 prosent av kvinner i fruktbar alder har symptomer på angst og depresjon. Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje for barselomsorgen anbefales ett hjemmebesøk av jordmor innen de tre første dagene etter hjemreise fra fødeavdelingen.
Derfor slo Høyre fast i 2018 at helsestasjoner skal tilby hjemmebesøk til mor etter fødsel og hjemmebesøk til nyfødte.

For at nybakte mødre og babyene deres skal føle seg trygge og få god helsehjelp i tiden etter barseloppholdet på sykehuset, er vi helt avhengig av at kommunen klarer å bygge opp en god jordmortjeneste og at jordmødre ses på som en del av det helhetlige teamet som skal styrke kvinnehelsen. Fordi Høyre ser hvor viktig det er å bygge opp og styrke jordmorkompetansen gjeninnførte regjeringen lovkravet om jordmorkompetanse i kommunene fra 1. januar 2018.

Gjennom flere år har Høyre i regjering satset på å bygge opp et godt lavterskeltilbud til barn, unge og familier i kommunene. Helsestasjoner og skolehelsetjenesten er blitt styrket i budsjettene for både 2017, 2018 og 2019. Gjennom budsjettforliket ble det avsatt ytterligere 20 mill. kr i øremerket tilskudd til jordmortjenester i kommunene i 2018. Regjeringen har også en øremerket tilskuddsordning for å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

I 2019 ble det foreslått en pott på 306 mill. kr som skal bl.a. bidra til å styrke jordmortjenesten. Regelverket for denne ordningen har ingen begrensninger for hvor mange stillinger man kan søke om, men det er visse kriterier (bl.a. hvor mye frie midler kommunen bruker selv for å styrke tjenesten) som bidrar til at søknader prioriteres.

Jordmødre er spydspisser i det forebyggende arbeidet og innen psykisk helse og har stort ansvar for å følge opp kvinner og familier i barselperioden. Derfor vil Høyre jobbe for at denne tjenesten gjøres i stand til å ivareta den viktige samfunnsrollen de har.

Med Høyre i regjering styrkes jordmortjenesten med 3 stillinger i Fredrikstad.

Vi er Høyre-kvinner i ulike aldre og med veldig forskjellige livserfaringer. Felles for oss er at vi er stolte over å være en del av Høyre-laget i Fredrikstad og vil jobbe for at Fredrikstad skal bli innbyggernes kommune. Det betyr også fødende kvinners kommune.