Kampen mot det kommunale byråkratiet. BPAs svake posisjon i Fredrikstad

Saken til Geir Rugsveen Engen er et ufattelig trist eksempel på en manns kamp mot den kommunale organisasjonen.

Som folkevalgt politiker provoserer kommunens handling i denne saken meg virkelig. Dette er enda et eksempel på hvordan kommunens administrasjon ikke følger opp, eller ser verdien i BPA. Geirs sak i seg selv bør være en katalysator for en holdningsendring i hvordan Tildelingskontoret møter behov og ønsker fra enkeltmennesker i svært sårbare situasjoner.

Geirs sak har igjen kommet på dagsorden etter en lenger kronikk av samfunnsdebattanten og dokumentarfilmskaper Mari Storstein i VG, der hun stiller en del viktige kritiske spørsmål til Fredrikstad kommunes behandling av saken. Geir måtte bruke resten av sitt liv etter ALS-diagnosen til å kjempe mot et tungt lokalt byråkrati om BPA (brukerstyrt personlig assistanse). Han fikk ikke nok assistanse av Fredrikstad kommune, og ble heller plassert på institusjon vekk fra sine nærmeste. Tildelingskontoret i Fredrikstad kommune nektet å gi Geir den friheten han ønsket, nemlig å være hjemme med familien sin i denne tunge tiden. Dette var noe som ble anbefalt av både lege og psykolog. De mange møtene med Tildelingskontoret og søknadsrundene skulle vært unngått for Geir i denne tiden. Assistenttimene kom til slutt, men dette var for sent.

Noen vil si at jeg som lekmann og politiker ikke skal kommenterer en enkeltsak på denne måten, men dette handler om hvilke verdier og hvilken holdning Fredrikstad kommune skal ha til BPA. Dette handler også om hvordan kommunen møter og lytter til behovet til enkeltmennesker i vanskelige livssituasjoner. Økonomiske hensyn og faglige vurderinger kan, og bør, i enkeltsaker vike for skjønn, et mellommenneskelig skjønn blant annet beskrevet på lederplass i Fredrikstad Blad. Vi skal være en kommune for innbyggerne våre, og vi skal ha forståelse for de enkeltes behov. Som kommune skal vi gi verdighet og selvbestemmelse til våre borgere, BPA er et verktøy for dette. Når kommunen ikke gir nok assistanse, nekter BPA eller ikke følger opp et politisk vedtak om BPA etter Norsk Standard, svikter vi i dette oppdraget.

Jeg vier hele min politiske gjerning som folkevalgt for at alle borgere skal ha selvbestemmelse, frihet og verdighet. Derfor stikker slike saker, og særlig Geir sin sak, meget dypt hos meg. Mennesker skal bestemme over egne liv. Fredrikstad kommune har en lang vei å gå når det kommer til BPA. Nå må vi sørge for at Norsk Standard blir gjennomført. Kommunens trenering er ikke forsvarlig.