Tiden har kommet for å pakke skolesekken
Høyre mener det er viktig å hindre at grupper av befolkningen føler seg tilsidesatt. Som politiker er det mitt største ønske at vi må gripe muligheten vi har til å bygge en ny sosial infrastruktur som kan utgjøre en forskjell for folk.
Tiden har kommet for å pakke skolesekken og å starte på et nytt skoleår. Elever som av ulike grunner sliter med å mestre livets mange krav, har de fleste som arbeider i skolen støtt på. Utenforskap, rusmisbruk, psykiske lidelser eller problematiske hjemmeforhold pakkes ned i ryggsekken og følger med på skolen.
I Norge har vi gratis grunnskole og gunstige stipender for studenter. En kan derfor lett la seg villede til å tro at alle har like muligheter til utdanning, og gjennom det oppnå høy sosial og økonomisk status. Slik er det ikke i virkeligheten.
Barn og unge som lever under belastende forhold hjemme, stiller med en byrde de selv er uforskyldt i, og som kan gjøre det mer krevende for dem å fullføre skolegangen.
Høyre mener det er viktig å hindre at grupper av befolkningen føler seg tilsidesatt. Vi må forhindre at håpløsheten blir så stor, at en ikke lenger tror at det er mulig å gjennomføre en klassereise til bedre betalt arbeid eller bolig. Føler barn og unge seg utenfor fellesskapet, kan veien være kort til å søke bekreftelse i kriminelle gjenger.
Spesielt overgangen fra barne- til ungdomsskole kan for mange unge være utfordrende. Tenåringer befinner seg på et sårbart stadium i livet hvor grenser testes, de skal finne ut hvem de er og til hvem de føler tilhørighet.
Hvordan møter skolen elevene med størst behov? Fleksible utdanningsmodeller kan være et bidrag. One size fits all-løsninger fungerer sjelden for denne gruppen.
Som politiker er det mitt største ønske at vi må gripe muligheten vi har til å bygge en ny sosial infrastruktur som kan utgjøre en forskjell for folk.
Daglig får vi rapporter om at næringslivet skriker etter folk. Gjennom møter med arbeidslivet og skoleelever i utsatte områder kan positive ting skje. I Viken er det spennende å følge Veidekke og deres prosjekt «Skole på byggeplass». Cafe Hanco i Fredrikstad som tilbyr en fleksibel opplæringsarena, er et annet eksempel.
Vi kan også se til Sverige og den ideelle satsningen My Dream Now. «Vi behøver å få flere ungdommer interessert i ulike jobber, gjøre dem motiverte i skolen og gi dem veier inn i yrkeslivet,» skriver grunnleggeren Jonas Bygdeson i Dagens Industri 14. juli. Stadig flere svenske bedrifter forstår at de må tidlig inn i skoleverket dersom de skal sikre seg fremtidens kompetanse.
Som skolepolitikere må vi åpne opp for nye løsninger. Ungdom må presenteres for et bredt spekter av rollemodeller. Bedriftene må fortelle ungdommene hvor velkomne de er.