Vellykket årsmøte i Fredrikstad Høyre

Fredrikstad Høyre avholdt årsmøte 1. desember. Her kan du lese foreningsleder Eirikur Ingolfssons tale til årsmøtet.

For et år siden stod jeg her og snakket om at det var viktig at vi som forening klarte å stå sammen og hvor viktig det er at vi samarbeider internt og eksternt for å nå våre mål.

Det har skjedd en del i det året som har gått og jeg må si at jeg synes vi er kommet godt i gang med å bygge et sterkere Fredrikstad Høyre.

Vi har da også brukt mye tid på organisasjon og organisering. Og vi har diskutert partikultur og samarbeid. Ikke minst, har vist at vi klarer å være samstemte, at vi klarer å bli enige innad, og stemme samlet i bystyret.

Vi har mange flinke representanter i bystyregruppen og styret. Det er et stort potensiale som vi kan ta ut når vi blir flinkere til å spille på lag og utnytte hverandres styrker.

Vi er godt i gang med å snu den kulturen som preget oss tidligere, med uenighet og vingling. Det tar selvfølgelig tid før folks oppfatning endrer seg, men vi har tatt flere viktige steg. Takk til alle som har bidratt til dette. Men nå tror jeg vi må heve blikket og se frem mot neste valg. Og da mener jeg faktisk neste kommunevalg.

Selvfølgelig har vi stortingsvalg til høsten og vi skal stå på for å gjøre best mulig valg i Fredrikstad. Men jeg må innrømme at selv om vi har fått to meget gode kandidater på 5 og 6 plass på stortingslisten, så er det forskjell å drive valgkamp med lokal kandidat på andre plass. Vi må presse på toppkandidatene slik at de bruker tid og energi på valgkamp i Fredrikstad. Her har vi nesten 30% av alle stemmer i fylket og Høyres resultatet i fylket er avhengig av at vi gjør et godt valg her i byen.

Men det store målet er å vinne kommunevalget i 2019.

Vi vinner det valget ikke alene og derfor har vi vært opptatt av å etablere gode relasjoner til de andre opposisjonspartiene. Møtet på Litteraturhuset siste torsdag var et skritt på veien til å samle kreftene for å kunne velte Arbeiderpartiet fra makten.

Det er likevel lite poeng å vinne makten hvis vi mangler en tydelig visjon for hva vi skal bruke makten til. Derfor er det en viktig oppgave å fortsette å utvikle vår politikk. Det betyr ikke nødvendigvis at vi skal finne på masse nye kampsaker.

Men vi må jobbe mer grundig og konkret. Vi må være tydelige på hva som skiller oss fra Arbeiderpartiet og co og vi må ha en klar mening om hvordan vi skal få det til. Dette er en viktig oppgave for ressursgruppene som nå blir koplet tettere til bystyregruppen. Gruppene får muligheten til å diskutere og jobbe frem saker, som vi kan få ut i media, utfordre Arbeiderpartiet og co og skape debatt og engasjement.

Dette er også muligheten for alle medlemmer til å delta i utvikling av politikken fra dag til dag. Og selv om vi legger størst vekt på bystyrepolitikken, vil vi også ha grupper som har et mer nasjonalt og internasjonalt fokus.

Men Fredrikstad trenger ny politikk. Fredrikstad kommune trenger ny kultur. Det hjelper lite med næringsverter og sentrumsledere, hvis kulturen ellers preges av negativ holdning til privat næringsliv og saksforberedelser gjøres på fagforeningenes, eller fellesforbundets premisser.

Vi kan ikke løse mangelen på arbeidsplasser, med å ansette alle i kommunen.

Vi får ikke bedre skoler eller barnehager hvis de som tilbyr noe nytt og viser at de kan drive gode tilbud til barn og ungdom skyves bort.

Jeg har jobbet en del som konsulent for en nabokommune til Oslo som også har vært Ap-styrt i alle år. Det er påfallende at holdningen til privat næringsliv, konkurranseutsetting og samarbeid mellom kommunen og private aktører er helt forskjellig fra Fredrikstad. Men der er det også tydelig at det er klart skille mellom politikk og administrativ saksbehandling. Det kan vi ikke si om Fredrikstad kommune.

Som ansvarlige politikere er vi nesten programforpliktet til å skryte av at kommunen har flinke og dyktige ansatte. Og det er det mange av. Men vi kan ikke lenger skyve under teppet at det er for mange i kommunens ledelse som er feil person på feil sted. Det gjelder politisk ledelse og det gjelder administrativ ledelse. Fredrikstads innbyggere fortjener noe bedre.

Men da kommer vi til vårt dilemma. Hva er alternativet? Vi blir møtt med vår historie, våre feil og uenigheter. Vår manglende evne til å styre.

Grunnen til at vi har tross alt vært veldig forsiktige i vår kritikk av kommunens politiske ledelse den siste tiden, er at vi fremstår ikke enda som et troverdig alternativ. Det kan vi gjøre noe med. Det skal vi gjøre noe med. – og vi har begynt.

Men vi må jobbe hardere, hvis vi skal klare å ta makten i Fredrikstad i 2019. Og vi må jobbe enda smartere.

Vi skal fortsette å vise hvordan vi skiller mellom politikk og administrasjon ved å se de store linjene, ta retningsgivende beslutninger og sette ambisiøse mål. Men vi skal ikke forsøke å fortelle administrasjonen hvordan de skal gjøre jobben sin.

Vi må velge våre kamper. Vi vinner ikke mange stemmer på å være et «nei-parti» Vi må bygge tillit hos alle. Også våre politiske motstandere, – da vil de ta oss på alvor når vi faktisk sier nei.

Vi må bli sulte. Sultne på å styre Fredrikstad. Ikke fordi det gir personlige seire (selv om det er bra det å) men fordi vi vil endre noe. Vi vil vise at de finnes en bedre måte å styre en kommune, det finnes en bedre fremtid for Fredrikstad.

Vi har ikke vært flinke til å rekruttere nye medlemmer til Fredrikstad Høyre de siste årene. Jeg har ment at vi må ha et godt tilbud til de som har lyst til å være medlemmer, men først og fremst må vi være et lokalparti som folk i Fredrikstad kan og vil identifisere seg med.

Ikke nødvendigvis alle i Fredrikstad, men i hvert fall de som støtter Høyres verdigrunnlag og politikk.

I valgkampen neste år blir det hovedoppgaven å få de som stemte på Høyre ved siste stortingsvalg til å gjøre det igjen.

Vi gjorde et stortingsvalg i 2013 som var et av, om ikke det beste noensinne i Fredrikstad. Nå trenger vi bare å gjøre det en gang til. Og når vi har gjort det, skal vi få de som stemte på oss ved stortingsvalget i 2017 til å stemme på oss i kommunevalget 2019.

Og dette er et veldig viktig poeng. Det er 11.000 personer som stemte på oss ved siste stortingsvalg.

Vi trenger ikke å overbevise noen av de som har støttet Arbeiderpartiet eller andre partier, om at de skal endre mening. Vi trenger bare å få alle som i sitt hjerte støtter Høyre, til å bli engasjert og gå og stemme, både i stortingsvalget og kommunevalget.

Og dette skal vi tenke på når vi snakker om vår politikk. Det være seg i bystyremøter, i debatter på nett eller i møter. Vi skal hele tiden sende signaler til de som er enig med oss om at vi fører en forutsigbar politikk, at vi er til å stole på og at hvis Høyre-sympatisører ønsker endring, da må de gå og stemme på oss.

Men vi skal ikke bare snakke om vår politikk. Vi skal bli flinkere til å spørre og lytte også. Vi må sikre oss at vi er i takt med velgerne, at vi tar opp saker som folk synes er viktig. Når vi banker på dører kan vi spørre folk, hva er viktig for deg? Hvordan kan vi gjøre Fredrikstad bedre for deg?

Vi må også bruke valgkampen til å verve nye medlemmer. Bli flinkere til å spørre de som vi møter, på stand eller husbesøk, eller hvor som helst. Når vi merker at folk er Høyre- velgere, – spørre om de kunne tenke seg å være medlem. Jo flere vi er sammen… og så videre…

Vi har et spennende år foran oss. Det blir travelt. Hvis vi skal få til det vi ønsker, må vi jobbe hardt. Men det blir også morsomt å få ting til, sammen.

Takk til alle dere for innsatsen det siste året, takk til avtroppende styremedlemmer og velkommen til de nye.

Takk igjen for tilliten, vi skal stå på!