Kan vi rote som vi vil?

Liv Todnem ville gjerne vite hva kommunen kan gjøre overfor innbyggere med uteområder som er verdiforringende for naboeiendommer. Derfor har hun stilt spørsmål til rådmannen om gjeldende regelverk.

I spørsmålet til rådmannen skriver Liv at hvordan folk har det innomhus er en privatsak, men:

«Uteområdet er en annen sak. Det er slett ikke slik at en forventer at alle skal ha parkmessig. Men når det gir verdiforringelse av naboeiendommer, er det en helt annen sak. Jeg vet at det handler om skjønn, men hvor langt kan det gå, før det er naturlig å reagere? Hvilke virkemidler har kommunen overfor innbyggere som nærmest har egen eiendom som bossplass?»

– Det er ikke like lett å få et fullgodt svar, mye av dette handler det om skjønn, men jeg ser at det kan være vanskelig. Men jeg håper jo at vi alle, både kommune og innbyggere kan bruke grunnlovens § 0 om at det er lov å bruke vett!

I svaret fra rådmannen vises det til plan- og bygningsloven. Her er svaret:

«Etter plan og bygningsloven § 28-5 kan kommunen «forby lagring eller annen bruk av ubebygd areal, når det etter kommunens skjønn vil gjøre opphold eller ferdsel farlig, virke sterkt skjemmende eller være til vesentlig ulempe». Videre sier bestemmelsen at «[d]er forhold ved lagring og annen bruk eller terreng i nærheten av byggverk kan gjøre opphold og ferdsel farlig, kan kommunen pålegge eier å gjennomføre sikringstiltak».

Videre skriver rådmannen at Gjesdal kommune ikke tidligere har hatt saker som er regulert av denne paragrafen i plan- og bygningsloven, og at hvor grensen går for når kommunen skal gripe inn etter bestemmelsen, derfor ikke kan besvares.

Rådmannen viser også til forurensningslovens paragraf 28, som handler om at ingen må etterlate eller oppbevare avfall som kan være til skade for miljøet. Etter forurensningslovens paragraf 37 kan kommunen pålegge eier å rydde opp eller å dekke kostnader til opprydding når det foreligger forhold som er i strid med forurensningslovens paragraf 28.

Til slutt viser rådmannen til nabolovens paragraf 2 i sitt svar til lokalpolitikeren.

«Forsøpling som i seg selv kun virker skjemmende for eiendommen og omkringliggende naboeiendommer, vil det være vanskelig for kommunen som plan- og bygningsmyndighet, eller forurensningsmyndighet å få gjort noe med. Selv om kommunen ikke har virkemidler for å hindre slik forsøpling, innebærer ikke dette at naboer må finne seg i at en en nabo fyller egen eiendom med avfall.

Etter naboloven § 2, første ledd må ingen «ha, gjera eller setja i verk noko som er urimeleg eller uturvande til skade eller ulempe på granneeiegedom». Naboloven regulerer privatrettslige forhold mellom naboer, og kommunen kan ikke påberope seg denne som hjemmel for sine vedtak».