85 år, men likefullt lege med alle rettigheter
Det er klart vi i Høyre er stolt av Jan Otto Syvertsen sin innsats!
Jan Otto Syvertsen har stått på i alle år som lege. Han har fortsatt autorisasjon og godkjent spesialkompetanse i allmennmedisin og arbeidsmedisin, men har nå roet ned.
– Nå prioriterer jeg familielivet, noe kona synes er på høy tid, smiler Syvertsen, som runder 85 år tirsdag 16. januar.
Vi treffer ham hjemme i leiligheten i Festelia 23 M en formiddag. Det er disig og dårlig sikt utover fjorden. Men hos 85-åringen er det ingen spor av uklarhet verken i tanke eller fremføring. Det er ingen gammel mann vi møter.
Viktig å bidra selv
– Jeg er glad for at helsa har holdt. Jeg har sluppet uflaks og har neppe for dårlige gener. Det er også viktig å gjøre det en selv kan for å holde seg i mental og fysisk form, påpeker han.
Legen går daglig turer i skog og mark sammen med kona, Janneke og er med i en hyggelig turgruppe som tilbyr turer tirsdager. Ukentlig spiller han bordtennis med en kameratgjeng.I Rygge Rotary klubb er han fortsatt et trofast medlem og i Frimurerlogen Sirius i Moss håper han å kunne øke sin aktivitet, siden han ikke lenger må stille på mange politiske møter.
Medlem i nasjonal rådgivningsgruppe
Ekteparet Syvertsen har to barn: Inger Marit, bosatt i Bærum, og Torstein på Fuglevik. Riktig hyggelige svigerbarn har han også og likeens fem barnebarn. To bonus oldebarn er kommet til.
Hytta på Nordre Jeløy står fortsatt høyt i kurs. – Der er vi det meste av sommeren. Vi hygger oss også fortsatt med Fjordterna vår. Det er en motorbåt, mens jeg i yngre år seilte mer, sier den sjøvante karen.
Sitt faglige arbeid har han ikke lagt helt på hylla. Fortsatt er han medlem av en nasjonal rådgivningsgruppe av leger som alle er lokale høyrepolitikere og som gir råd til Høyre sentralt. Inntil i fjor var han leder for denne, som ble opprettet etter ønske fra Bent Høie da han var helseminister.
– Men jeg synes det var rett å overlate roret til en yngre, forklarer han.
Tre begivenheter i 2023
Syvertsen forteller med glede om tre store begivenheter i fjor: – Jeg mottok Kongens fortjenstmedalje under en tilstelning på Jeløy Radio i april, Janneke og jeg feiret diamantbryllup i sommer med hele storfamilien på Hvaler og i høst ble vi begge invitert til Slottet hos Kongen og Dronningen i forbindelse med medaljen jeg fikk. Alt dette ble veldig hyggelig.
Syvertsen har med rette blitt kalt «fastlegeordningens far» og høstet ros og anerkjennelse for sin innsats, blant annet gjennom tildelingen av fortjenestemedaljen han fikk for over 50 år innsats for allmennmedisin og i helsetjenesten generelt.
I anbefalingen til Kongen sendt i 2021 fra legeforenings president Marit Hermansen, tidligere fylkesmann Anne Enger og tidligere statssekretær og fastlege Per Kristian Skulberg, står det at han jobbet for å overbevise legene og helsemyndighetene om at det var nødvendig å satse på allmennlegetjenesten.
Sterk anbefaling
I anbefalingen leser vi: «Dette har vært helt grunnleggende for at vi har kunnet innføre fastlegeordningen, som mange land misunner oss. Alle de lover, forskrifter og statsbudsjetter som gjennom 1980- og 1990-tallet ledet frem til etableringen av fastlegeordningen i 2001 har bygd på det grunnlaget som han har lagt, sten for sten. Det har vært mange, både leger og andre som så dette og som arbeidet for dette som mål siden 1970 tallet, men neppe noen som slår Jan Otto Syvertsens kontinuerlige innsats på alle de felter og arenaer som kreves for å få dette til.»
Syvertsen sier nå at grundig ny forskning har vist hvor viktig kontinuitet i forholdet pasient og fastlege er.
– Den som har hatt samme fastlege i 15 år eller mer har 25-30 prosent lavere risiko for å måtte oppsøke legevakt, bli akutt innlagt på sykehus eller dø i løpet av årene forskningen pågikk.
Andre ordninger blir dårligere og dyrere
Han tilføyer:
– Derfor er det veldig viktig å legge forholdene til rette for både god rekruttering av fastleger og at disse blir værende i motsetning til vikarstafetter.
Syvertsen fremhever at ordningen bidrar til likeverdige tjenester av god kvalitet til hele landets befolkning uavhengig av bosted, kjønn og sosialøkonomisk status.
Selv mener jubilanten at alle andre ordninger til formålet enn fastlegeordningen, vil bli dårligere og dyrere.
– Jeg er sikker på at fastlegeordningen vil blomstre igjen. Men fortsatt mangler det ressurser. Det er et nasjonalt ansvar å sørge for god nok kapasitet i ordningen i hele landet, fremholder han.
Oppvokst på Jeløy
Jan Otto Syvertsen vokste opp på Grimsrødjordet på Jeløy, med to yngre brødre, Ragnvald og Knut. – Det var et trivelig miljø, med blant annet mye lek og tennis og annet ballspill, minnes han.
Etter Jeløy skole og realartium ved Moss interkommunale høiere skole i 1958, gikk veien til medisinstudiet ved Universitetet i Groningen, Nederland. Noen år før hadde han bestemt seg for å bli lege. – Det var en veldig god opplevelse å få studere og jobbe der, frem til jeg kom tilbake til Norge i 1966.
– På slutten av det første studieåret traff jeg nederlandske Janneke, og vi giftet oss i 1963, sier han takknemlig.
Etter tilleggseksamen ved Universitet i Oslo og turnustjeneste i Alta ble han autorisert norsk lege i 1967.
Tilbake til røttene
Etter tjeneste som lege i Sjøforsvaret og diverse sykehusjobber hadde han ønske om å komme tilbake til røttene og startet allmennpraksis i Moss legegruppe i 1970. Legegruppen var startet opp to år tidligere som landets første legegruppe.
– Initiativtager var den meget aktive allmennpraktikeren Ernst Ernø som også tidlig fikk meg med i det sentrale organisasjonsarbeidet i legeforeningen.
I 1982 ble jubilanten distriktslege i Rygge hvor han ga seg som kommuneoverlege 70 år gammel.
I 1983 startet han Øreåsen legekontor, som 11 år senere flyttet til Varnaveien og skiftet navn til Varna legesenter. Dette senteret, med fem leger, ledet han til han sluttet der 75 år gammel, i 2014.
Flere legejobber etter 70 år
– Jeg tok initiativet til og var sjefslege for Ringvoll og Høyden bedriftshelsetjeneste AS som med flere leger i et tverrfaglig miljø ga tjenester til mange private og offentlige foretak i Østfold.
Der sluttet han også 70 år gammel. Nå er dette blitt kjøp opp av Falck AS.
Etter at han var 75 år gammel, var han i perioder fastlegevikar ved Varna legesenter, og i 2020 under flyktningkrisen tok han vakter ved Mottakssenteret i Råde.
– Jeg har også hatt glede av å arbeide med videokonsultasjoner for Kry, Digital Medical Supply Norway AS, forteller han.
– Mitt ønske er at fastlegeordningen skal bli så god at alle skal kunne få dekket sitt behov for videokonsultajoner hos sine fastleger, legger han til.
Politisk aktiv i Høyre
Medisinsk-faglig har han også vært i front. Sammen med noen få andre ble han den første spesialisten i allmennmedisin i landet, en videre– og etterutdannelse han selv tok initiativet til.
Syvertsen har også engasjert seg politisk. Tidlig på 70-tallet representerte han Moss Høyre i det stedlige arbeidstilsynet.
Etter mange år på 70- og 80-tallet i ulike sentrale verv i Legeforeningen nasjonalt og internasjonalt, engasjerte han seg igjen i lokalpolitikken. I 2015-2019 var han innvalgt i kommunestyret i Rygge og satt som fraksjonsleder for Høyre i Helse og omsorg og var varamann i formannskapet. Tilsvarende verv hadde han i neste periode i Moss etter kommunesammenslutningen.
Vi må også ta med at Syvertsen har mottatt en rekke utmerkelser og priser i tillegg til Kongens fortjenstmedalje: Nidarosprisen i 1991 som tildeles ca. hvert annet år til en lege på Nidaroskongressen i Trondheim for utdanning, informasjon og fagutvikling innen allmennmedisin. Østfold legeforenings ærespris fikk han i 2019 og Paul Harris Fellow, Rotarys hedersbevisning, i 2021.
Setter familien først
Han har nå trukket seg litt tilbake fra sine faglige og politiske aktiviteter for å sette familien aller først. Likevel er nok ikke siste ord sagt i offentligheten fra den erfarne og virksomme legen og samfunnsengasjerte personen. 85-årsdagen feires med inviterte gjester. Senere blir det samling med familien.