Bæreposekrigen – hvem tror vi at vi lurer?

Er reduksjon av «butikkbæreposer» nødvendigvis en stor miljøgevinst..?

Foto: Per Skjellnan, EFKT AS 

Av  Jørn Ramberg, Politiker, Moss

I det siste har det stått flere gledesstrålende artikler om hvor mye plastforbruket har gått ned og hvilken enorm miljøgevinst dette liksom skal være. Det vil si: Man forteller hvor mye forbruket av dyre bæreposer fra butikkene har gått ned. Sikkert vel og bra, men hva med den andre delen av statistikken? Hva gjør «vanlige folk» nå når de skal kaste husholdningsavfallet sitt? Antagelig det samme som oss: Erstatter dyre butikkbæreposer med en rull med billige plastposer. Noe skal man jo kaste fuktig søppel i og hittil har ingenting overgått plastposen. Så hva er det egentlig vi jubler for? Det har jeg nok litt problemer med å skjønne. «Rulleposene» er jo mye tynnere enn butikkutgaven, så noe reduksjon i plastbruken blir det sikkert, men likevel..?

Videre skal vi nå i gang med sortering av matavfall. For å unngå lukt er rådet fra ekspertene å pakke dette i doble poser…

Jada, plast på avveie er en uting, men er det bæreposene som er vårt store problem? Får man ikke nyttiggjort seg disse på annet vis har vi utmerkede resirkuleringsordninger for plast. Jeg vil gjette på at vi er blant de nasjonene i verden som hiver minst søppel der den ikke hører hjemme. Og det skal vi fortsette med. Sirkulærøkonomi blir stadig viktigere og «avfall» er som regel en «ressurs». Med de rette incitamenter både praktisk og økonomisk beveger vi oss stadig nærmere et samfunn hvor (nesten) alt «søppel» får et nytt liv.

Men bæreposekrigen.? Keiserens nye klær, spør du meg.