Fast sykehjemsplass, bare for de heldige?

Over 700.000 pårørende legger ned 110.000 årsverk med iherdig innsats hvert år i sin omsorg for syke ektefeller og slektninger, ifølge Stiftelsen Fritt Ord.

Det er disse pårørende som får norsk helsevesen til å fungere!

Derfor er det viktig at nye Moss kommune nå har styrket tilbudet ved å ansette pårørende-koordinator. Og Høyre synes det er betryggende at Pårørendealliansen markerer seg lokalt.

I en tidligere REDIC-rapport blir det vist at de pårørende yter rundt 160 timer hjelp i måneden rett før pasienten legges inn på sykehus. Dette tilsvarer 40 timers arbeidsuke – med delte vakter gjennom hele døgnet.

I mange kommuner er arbeidsbelastningen i pleie- og omsorgstjenestene så stor at pårørende føler seg presset til å yte mer enn de kan klare. Det kan ende med akutt behov for fast plass i sykehjem langt tidligere enn det som hadde vært nødvendig dersom de fikk den hjelpen de ba om.

Kommunal Rapport opplyser at det pr. 15 april i år er 1.352 personer i over180 kommuner somstår på venteliste for langtidsplass på norske sykehjem.

Det betyr at de har fått vedtak om at de oppfyller kriteriene – men at de ennå ikke har fått tildelt plass.

Det er liten tvil om at det beste tilbudet til skrøpelige eldre er å bli tatt hånd om i et sykehjem. Og for de pårørende er det viktig å vite at de får den hjelp de trenger når behovet er der. Slik er det dessverre ikke i dag.

Nedgangen i antall faste sykehjemsplasser er betydelig, bl. a. fordi et stort antall faste plasser i de senere årene er omgjort til korttidsplasser. I Oslo er det lagt ned 400 sykehjemsplasser siden 2015.

I likhet med sykehjemsoverlege Kjellaug Enoksen, er det grunn til å stille spørsmålet også i nye Moss kommune: Er den økende nedleggingen av faste sykehjemsplasser gått for langt? Er vi i ferd med å komme dit at fast plass er forbeholdt de heldige?