Foreldrebanken skal ikke avgjøre hvem som kommer inn på boligmarkedet
Det er på høy tid at boliglånsforskriften oppmykes!
Av Jorunn Karlsen Wiborg, Moss Høyre
Historisk høye boligpriser, og da spesielt i storbyene, gjør det vanskelig for flere å komme inn på boligmarkedet. Til tross for utdannelse, fast jobb og sparemuligheter er det mange, og da særlig blant unge, som er avhengig av «foreldrebanken» for å kunne kjøpe sin første bolig. Den høye renten har ikke gjort situasjonen bedre.
Da Solberg-regjeringen i 2015 innførte krav om 15 prosent egenkapital, var hensikten å dempe gjeldsgraden og prisveksten i boligmarkedet. Boligrenten var på det tidspunktet lav. Nå er situasjonen en annen, hvor dagens krav til egenkapital ikke er tilpasset tiden vi lever i. Med dagens rentenivå og høye boligpriser er mange helt avhengig av foreldrenes økonomi og velvillighet for å innfri egenkapitalkravet, hvor de som har tilgang til «foreldrebanken» har et fortrinn fremfor de som ikke har den muligheten. Dette skaper et sosialt skille som ingen er tjent med.
Dagens krav slår både skjevt og usosialt ut, og rammer unge med betjeningsevne, og de som av ulike årsaker har brukt tid på å gjøre inntreden i boligmarkedet. Det er behov for en modifisering.
Norges Bank ber nå regjeringen om å vurdere å senke egenkapitalkravet til 10 prosent, samt endre kravet til belåningsgrad fra 85 prosent til 90 prosent. Høyre mener en oppmykning av kravene vil kunne redusere sosiale ulikheter og gjøre det enklere for flere å komme inn på boligmarkedet.