Forskning på kvinnehelse har ikke vært godt prioritert

På høy tid å prioritere dette, konstaterer mangeårig lege, Jan Otto Syvertsen

Det fremkommer tydelig i dokumentasjonen fra kvinnehelseutvalget. Noen sykdommer som begge kjønn kan få, arter seg forskjellige for menn og kvinner. For eksempel hjerteinfarkt. Flere kvinne sykdommer stilles det for sent diagnose på. For eksempel endometriose. Her har forskning ikke vært tilstrekkelig prioritert.

Kvinner flest har mange belastninger som påvirker helsa forskjellig fra menn. Ikke bare svangerskap og fødsler, men dobbelt arbeide med omsorgsoppgaver i tillegg til eget yrke.

Kvinner har i dag ansvarsfulle jobber i mange fag likt med menn i tillegg til mer omsorg for yngre og eldre familiemedlemmer.

De fleste som uttaler seg om dette er kvinner, men som mann med lang lege og politisk erfaring vil jeg gjerne bidra også i denne debatten.

På høy tid å prioritere forskning på kvinne helse! Og ikke bare det, men legge godt til rette for kvinner slik at de kan utføre oppgavene med minst mulig risiko for svekket helse!

Så tar jeg gjerne igjen med:

For de aller fleste helseproblemer uansett kjønn er det naturlig å kontakte fastlegen, som også kan følge deg over tid. En forutsetning for å kunne ivareta kvinners helse i dagens helsetjeneste er derfor også å ha nok kapasitet i fastlegeordningen og tid til pasientene.

Jan Otto Syvertsen (H)