Grønn energi for fremtidige generasjoner

Atomkraftverk er ikke fortiden men den grønne fremtiden!

Rikelig tilgang til rimelig elektrisk energi er en forutsetning for velferdssamfunnet. Aller helst bør også energikildene være «grønne». Norge har rikelig med grønn vannkraft, og vi er egentlig selvforsynte i de fleste år. Dette har gjennom en årrekke gitt nordmenn tilgang på svært billig elektrisk kraft og muliggjort det norske velferdssamfunnet.

«Strømkrisen» i Europa har vist at tilgangen på billig elektrisk kraft er truet i Europa. Det er rekordhøye priser i mange land, og man er engstelige for at en kald vinter vil kunne føre til periodevis tvungen utkopling, eller til og med blackout – med de konsekvenser dette kan få både for folks liv og helse, samt infrastruktur og økonomi.

Norge har, med de nye kraftkablene til Tyskland og Storbritannia, blitt innlemmet i det Europeiske markedet, med skyhøye strømpriser som resultat. En snøfattig vinter på Østlandet har også ført til relativt lav magasinfyllingsgrad der, og flere har med rette uttrykt bekymring for vinteren som kommer. Har vi nok energi? Får vi importert strøm om magasinene går tomme? Til hvilken pris?

For å bøte på dette, samt et ønske om å bidra med mer grønn energi, har Norge tatt til orde for en utstrakt satsning på havvind. Vel og bra – havvind vil kunne supplere vannkraftproduksjonen de dagene det blåser. På dager med lite vind er vi imidlertid prisgitt vannkraft, som igjen er avhengig av tilstrekkelig fyllingsgrad. Problemet med havvind er imidlertid at det ikke er økonomisk bærekraftig, grunnet svært høye installasjonskostnader og begrensede muligheter for inntekter ettersom strømprisen blir lav på dager med mye vind. Dette pga at samvariasjonen mellom vindkraftinstallasjonene rundt Nordsjøen og ellers gjør overproduksjon svært sannsynlig. I tillegg har slike installasjoner begrenset levetid.

De høye prisene på energi i Europa, som følge av lite vind og kutt i gassleveranser fra Russland, samt nedleggelse av kjernekraftverk i Tyskland, har også ført til høyere utslipp av klimagasser. Kullbransjen opplever nå en absurd «bonanza» uten sidestykke, og «søta bror» har sågar fyrt i gang et oljekraftverk! Det grønne skiftet krever altså noe mer enn kun en idealistisk tilnærming, og må baseres på både naturvitenskapelige fakta og geopolitiske forhold for å kunne lykkes.

EU-kommisjonen har tidligere i år definert naturgass og kjernekraft som grønne energikilder. For Norges del burde dette føre til en del grep. For det første; glem elektrifisering av sokkelen. Sokkelen har allerede rikelig tilgang til ren, billig, energi fra installerte gassturbiner. For det andre; start prosjektering av kjernekraftverk i Norge. Bare denne energikilden er uavhengig av vær og vind, den tar lite plass, den vil gi mange arbeidsplasser og den vil sikre gode inntekter. Slike kraftverk vil kunne være en utmerket kilde til balansekraft fra andre grønne kilder, som vind og sol, i tillegg til at spillvarmen kan benyttes til utvinning av hydrogen, som har godt potensiale som drivstoff i skipstrafikk langs norskekysten. Vinn-vinn, med andre ord. Spillvarmen kan også brukes til en rekke andre formål slik som desalinering av sjøvann eller oppvarming (fjernvarme) av større områder.

Høyres landsmøte vedtok tidligere i år å få utredet kjernekraft i Norge. Kommuner landet over, inkludert kommunene i Mosseregionen, bør allerede nå se seg ut egnede områder for slike kraftverk da prosjektering og utbygging bør starte snarest mulig. Helt konkret, for Mosseregionen vil et slikt kraftverk kunne anlegges ved Tegnebyholtet, med enkel tilgang til Statnetts infrastruktur. Også Bastøy i Horten kommune synes som et godt alternativ. Et slikt kraftverk, på en av disse strategisk gode lokasjonene i forhold til Stor-Oslo, vil foruten å sikre energiforsyningen for fremtiden, også bidra med gode inntekter og stabile arbeidsplasser.

Så istedenfor å bruke milliarder på prosjekter som aldri vil bli økonomisk lønnsomme bør Norge satse på kjernekraft. Kjernekraft, sammen med vannkraft, vil sikre Norge billig og ren energi, og dermed en velfungerende velferdsstat, også for kommende generasjoner.

Christian Wines, Sivilingeniør og medlem i Moss Høyre

Debatt, Leserbrev | Grønn energi for fremtidige generasjoner (moss-avis.no)