Hvorfor bare love – men ikke levere?

Hanne Luthen som er listekandidat for Moss Arbeiderparti har nok en noe selektiv evne til å lese andres kronikker. Men det kan jo kanskje være fristende å bidra til å kaste et uriktig lys over hva motstanderens faktisk har skrevet.

Det er imidlertid korrekt at jeg i mitt innlegg, om ufrivillig deltid, tidligere i august skrev: «Den store utfordringen i dag er at mange kommuner ikke endrer sin politikk. Og mange av disse styres av Ap! De aller fleste som jobber deltid er ansatt i omsorgsyrkene. De fleste stillingene i disse yrkene er ute i landets kommuner og her må endringene komme lokalt og ikke dikteres fra Storting og regjering».

Det mener jeg fortsatt! At Luthen referer fra Fagbladet som har sjekket 10 røde og 10 blå kommuner for å se hvem som har flest heltidsstillinger rokker ikke ved dette. Det kan være at i dette utvalget så var de røde kommunene noe bedre. Men i landet er det Ap som styrer flest kommuner. Derfor er det fortsatt slik at dersom Ap mener de enkelt kan løse deltidsutfordringen så kan de gjøre det. Så langt har de ikke klart å levere på dette løftet. Det forteller meg at det ikke er noen enkle løsninger på utfordringen.

I mine nesten tjue år i Mossepolitikken har jeg vært med på mange forsøk for å redusere andelen som jobber ufrivillig deltid. Det har vært prosjekt «modellkommune», «forsøkskommune» og andre forsøk i et trepartssamarbeid. Alle forsøkene har det til felles at vi så liten eller ingen reduksjon i ufrivillig deltid.

Luthen skriver at hun synes det er oppsiktsvekkende at jeg ikke tror på statlige tiltak. Hvor hun tar det fra vet jeg ikke. Jeg sier at det største ansvaret ligger ute i kommunene, siden det er der de fleste dette gjelder jobber. Jeg mener også at de tillitsvalgte har et stort ansvar fordi endrede turnuser nesten er eneste vei for å lykkes med målet. Men jeg skrev også i mitt innlegg at stortinget har gjort endringer i arbeidsmiljøloven (som er et statlig tiltak) for å gi kommunene flere verktøy i sitt arbeid. Jeg viste også til en positiv utvikling hvor andelen som jobber deltid i staten har gått ned i denne regjeringsperioden.

Avslutningsvis kommer Luthen med noen påstander jeg ber henne dokumentere. Hun skriver at samarbeid med fagforeningene er viktig for Ap og at det etter hva hun har forstått allerede etter kort tid er en positiv tendens. Hun skriver at foreløpige resultater tyder på lavere sykefravær, mindre overtid samt mindre bruk av tilkallingsvakter. Det hadde vært fint å få se tall på denne positive tendensen med Ap ved roret her i Moss.

Så kan jeg i mellomtiden minne om at i perioden fra 2011 til 2017, da vi borgerlige styrte byen, gikk sykefraværet ned fra 10,7 til 9,1 prosent. Dette er trolig den mest positive utviklingen i fraværet på 10-15 år. Og de ferskeste sykefraværstallene under Ap sitt styre er dessverre igjen økende.